FT: UE avertizează cetăţenii britanici asupra efectelor expirării tranziţiei post-Brexit fără acord

  • UE avertizează cetăţenii britanici că riscă să fie verificaţi la frontiere după încheierea tranziţiei post-Brexit
  • Michel Barnier: Rămân "divergenţe semnificative" între UE şi Marea Britanie
  • Comisia Europeană: De la 1 ianuarie 2021, pot apărea "inevitabile perturbări" în lipsa unui acord post-Brexit
Urmărește
3607 afișări
Imaginea articolului FT: UE avertizează cetăţenii britanici asupra efectelor expirării tranziţiei post-Brexit fără acord

Sursa foto: profimedia

Uniunea Europeană a avertizat, joi, cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene şi pentru alte probleme care ar putea apărea în cazul expirării tranziţiei post-Brexit fără niciun acord, informează cotidianul Financial Times.

Negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a declarat joi că rămân "divergenţe semnificative" în negocierile cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale.

În acest context, Comisia Europeană a emis un document privind politicile comunitare prin care avertizează asupra "modificărilor ample şi automate" generate de Brexit, potrivit FT.

Documentul, elaborat pentru a ajuta companiile şi cetăţenii să se pregătească de finalul tranziţiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020, reflectă poziţia lui Michel Barnier, care a avertizat constant Guvernul Marii Britanii că nu poate "selecta" doar beneficiile apartenenţei la piaţa unică în viitorul acord bilateral.

Bruxellesul avertizează că nu va accepta intenţia Marii Britanii de flexibilitate în privinţa formalităţilor vamale după expirarea perioadei de tranziţie, subliniind că firmele trebuie să se pregătească pentru verificări amănunţite şi "inevitabile perturbări". Cetăţenii britanici sunt avertizaţi să se pregătească de controale amănunţite la frontierele UE şi de pierderea unor drepturi precum recunoaşterea automată a permiselor de conducere auto.

"Nu există spaţiu de acceptare, de amânare, de măsuri de adaptare în anticiparea unui acord care să asigure continuitate. Dacă nu va fi gata acordul, administraţiile publice, companiile şi cetăţenii Uniunii Europene trebuie să ia urgent toate măsurile de pregătire necesare", subliniază documentul Comisiei Europene.

În ultimele săptămâni, Michel Barnier a atras atenţia că vor fi schimbări inevitabile, oferind ca exemplu pierderea de către districtul financiar City of London a drepturilor de acces total pe piaţa comunitară, astfel că va fi necesară procedura de echivalare. Bruxellesul intenţionează să le permită temporar companiilor europene să aibă acces la infrastructura financiară din Londra după încheierea perioadei de tranziţie.

Dar unele sisteme de echivalare nu vor fi disponibile la sfârşitul acestui an, deoarece procedurile europene vor fi în curs de elaborare. În astfel de sectoare, inclusiv în cel al investiţiilor financiare, "Comisia Europeană nu va adopta decizii de echivalare pe termen scurt ori mediu", precizează documentul.

Bruxellesul subliniază că este în interesul ambelor părţi să ajungă la o soluţie negociată privind relaţiile post-Brexit. Viitoarea sesiune de negocieri este programată pe 20 iulie. "Vom continua să lucrăm cu răbdare, respect şi determinare", a subliniat Michel Barnier.

Cancelarul Angela Merkel a prezentat miercuri, în Parlamentul European, priorităţile Preşedinţiei germane a Consiliului UE, liderul de la Berlin avertizând că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii tranziţiei post-Brexit fără niciun acord. Referindu-se la viitoarea relaţie a Uniunii Europene cu Marea Britanie, Angela Merkel a subliniat că va face toate eforturile pentru ajungerea la un acord înainte de expirarea tranziţiei post-Brexit, dar a atras atenţia că UE trebuie să se pregătească pentru scenariul lipsei unui tratat începând de la 1 ianuarie 2021. "Progresele în negocieri au fost mici, ca să o spun diplomatic. Am convenit cu Marea Britanie să accelerăm ritmul negocerilor. Voi continua să pledez pentru o soluţie bună, dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru posibilitatea scenariului lipsei unui acord", a explicat Angela Merkel.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat săptămâna trecută că nu este lipsit de respect faţă de Uniunea Europeană, exprimând speranţa că va ajunge la un acord cu Bruxellesul privind relaţiile post-Brexit. "Nu sunt lipsit de respect faţă de Michel sau faţă de sistemul UE pe care îl cunosc bine şi îl înţeleg. Nu cred că este corect să continuăm pornind de la premisa că va continua să arbitreze Curtea de Justiţie a UE în Marea Britanie sau că trebuie să respectăm reglementările europene deşi noi am ieşit din UE sau că trebuie să cedăm din cotele noastre de peşte", a declarat Boris Johnson. Premierul Marii Britanii a subliniat că a avut "conversaţii foarte bune cu prieteni şi colegi din UE", declarându-se "puţin mai optimist" decât negociatorul UE Michel Barnier în privinţa ajungerii la un acord asupra relaţiilor post-Brexit în lunile următoare.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit.

Guvernul Boris Johnson a transmis Uniunii Europene în iunie că se opune prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, amplificând riscurile unui blocaj în relaţiile bilaterale după 1 ianuarie 2021. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat în ultimele luni că nu au înregistrat progrese majore în noua sesiune de negocieri pe tema relaţiilor post-Brexit.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici