Funar: Sesizarea PRM către CC privind uninominalul, semnată şi de senatorii PC

Secretarul general al PRM, senatorul Gheorghe Funar, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că sesizarea către Curtea Constituţională referitoare la legea votului uninominal a fost semnată şi de cei zece senatori PC, precum şi de independentul Dan Claudiu Tănăsescu.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Funar: Sesizarea PRM către CC privind uninominalul, semnată şi de senatorii PC

Funar: Sesizarea PRM către CC privind uninominalul, semnată şi de senatorii PC

Gheorghe Funar a precizat că documentul iniţiat de PRM purta, încă de miercuri seară, semnăturile tuturor senatorilor PRM, precum şi ale celor zece senatori ai Partidului Conservator, precum şi a senatorului independent Dan Claudiu Tănăsescu.

Funar a criticat faptul că reprezentanţii celorlalte grupuri din Senat au refuzat să semneze sesizarea redactată de PRM, încălcând, astfel, în opinia sa, jurământul pe care l-au făcut la primirea mandatului de a respecta Constituţia României.

El a arătat că sesizarea PRM nu invocă neconstituţionalitatea întregii legi privind introducerea votului uninominal, ci doar anumite prevederi. Potrivit lui Funar, cele două grupuri parlamentare - PRM şi PC - vor ridica excepţii de neconstituţionalitate legat de un număr de zece articole din legea recent adoptată de Parlament.

Contactat de MEDIAFAX, liderul grupului PC din Senat, Sabin Cutaş, a confirmat că toţi senatorii conservatori care au fost prezenţi miercuri dimineaţă în sala de plen au semnat sesizarea iniţiată de senatorii PRM. El nu a putut preciza însă dacă toţi membrii PC din Senat au semnat, până la această oră, documentul ce va fi înaintat Curţii Constituţionale.

Cutaş a menţionat că motivul pentru care Partidul Conservator susţine acest demers este încălcarea prin anumite prevederi ale Legii privind introducerea votului uninominal a textului constituţional care prevede dreptul cetăţenilor de a alege şi de a fi aleşi.

În opinia sa, acest drept stabilit prin legea fundamentală este încălcat prin prevederea potrivit căreia un candidat care obţine majoritatea voturilor exprimate nu va putea obţine mandate de parlamentar dacă partidul său nu a trecut pragul electoral de 5% sau pragul alternativ, de şase deputaţi şi trei senatori, stabilit prin lege. "Acest lucru nu e normal. Aceasta este esenţa votului uninominal: ca persoanele cu drept de vot să poată să îi aleagă pe cei pe care îi doresc să îi reprezinte", a spus liderul senatorilor PC.

El a susţinut că este neconstituţional ca legea să prevadă îngrădiri ale dreptului constituţional de a alege şi de a fi ales, Cutaş menţionând că aceasta va fi una dintre excepţiile de neconstituţionalitate care vor fi invocate în sesizare.

Vicepreşedintele PC Sergiu Andon a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că intenţionează să semneze contestaţia pe care PRM o va depune la Curtea Constituţională pe tema legii privind votul uninominal, arătând că este posibil ca şi alţi parlamentari ai partidului să se alăture acestui demers.

Conducerea PC s-a reunit, joi, la Galaţi, în şedinţa Biroului Executiv Central al partidului pentru a discuta despre strategia pentru alegerile locale şi ar putea aborda şi problema proiectului legii votului uninominal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici