Fundaţia Creştin-Democrată salută votarea Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte

Fundaţia Creştin-Democrată salută votarea în Parlament a Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale şi consideră că este nevoie şi de o lege-cadru privind serviciile medicale oferite de cultele religioase.

Urmărește
13 afișări

Fundaţia apreciază că Legea "traduce două principii fundamentale ale construcţiei europene: solidaritatea şi subsidiaritatea".

"În Europa de azi, statul nu mai are monopolul serviciilor sociale. Toate statele europene îşi pun azi problema cum să asigure o asistenţă socială de calitate prin parteneriate public-privat. Statul bunăstării nu mai este de multă vreme statul asistenţial, ci statul care invită mediul privat la asumarea responsabilităţilor sociale. În România avem un avantaj pe care nu l-am pus suficient în valoare: Biserici care se bazează pe un personal calificat şi care au o bogată tradiţie a filantropiei", se arată în comunicatul FCD, semnat de Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Carp, Mihail Neamţu şi Radu Preda.

Fundaţia Creştin-Democrată subliniază că "istoric, în spaţiul românesc, Biserica a fost cel dintâi furnizor de servicii sociale, prin activitatea caritativă pe care a desfăşurat-o la sate şi oraşe".

"Este important ca, după cincizeci de ani de ideologizare atee, societatea românească să descopere această contribuţie istorică a Bisericii la binele comun", se arată în comunicat.

Fundaţia Creştin-Democrată salută iniţiativa Ralucăi Turcan şi a grupului parlamentar PDL, arătând că "legea este doar o etapă în consolidarea legislaţiei prin care se construieşte relaţia dintre stat şi biserică".

Acesta nu este "cel din urmă pas", consideră semnatarii comunicatului, în opinia cărora este nevoie, "pentru finalizarea procesului de consolidare a legislaţiei în domeniul Stat-Biserică, şi de o lege-cadru care să privească serviciile medicale oferite de cultele religioase şi felul în care statul poate delega din atribuţiile sale în domeniu".

Fundaţia Creştin-Democrată precizează de asemenea că "insistă ca orice flux financiar dinspre domeniul public către cel privat (şi invers) să se facă în condiţii de maximă transparenţă".

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în 8 martie, proiectul de lege privind stabilirea parteneriatului dintre stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale, prin care statul oferă sprijin unităţilor de cult pentru a furniza servicii de asistenţă socială. Proiectul a fost adoptat cu 254 voturi "pentru", şapte voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, că PDL este partid de dreapta şi este firesc să susţină legea parteneriatului stat-biserică, arătând că acest parteneriat este esenţial pentru buna funcţionare a societăţii. Voinescu a spus că în acest parteneriat statul trebuie să-şi păstreze cararterul laic, iar biserica "esenţa şi scopul social".

Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu reprezentanţii PDL şi despre Legea parteneriatului între stat şi biserică, precizând că va face o analiză privind legalitatea şi oportunitatea acesteia, după care va decide dacă o promulgă, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Sulfina Barbu.

"Mi se pare important dacă avem, pe de o parte, resurse guvernamentale ale statului de investit în domenul social şi biserica dispune la rândul ei de o reţea extrem de importantă în acest domeniu, este logic să corelăm aceste două tipuri de reţele sociale care trebuie să lucreze împreună", a explicat Voinescu.

Mai multe ONG-uri i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, să nu promulge legea pentru stabilirea parteneriatului dintre stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale, cerând ca actul normativ să fie retransmis Parlamentului spre reexaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici