Funeriu: Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi o lege în Parlament

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, la RFI, că este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi o lege în Parlament doar pentru că ea loveşte în interesele nelegitime din mediul universitar.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi o lege în Parlament

Funeriu: Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi o lege în Parlament (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că decizia coaliţiei ca Exectivul să îşi asume răspunderea pentru proiectul Legii educaţiei este un afront la adresa Parlamentului şi s-a declarat convins că aceasta va avea efect şi referitor la votul privind o eventuală moţiune de cenzură.

În replică, ministrul Educaţiei a spus, miercuri, că este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi o lege în Parlament.

"Sunt declaraţii politice, care nu sunt reale. Din câte ştiu eu, în România nu sindicatele decid dacă o lege este neconstituţională sau nu. În ceea ce-l priveşte pe domnul Geoană, aici cred că orice comentariu este de prisos. Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi, să fii un partid care blochează o lege. Este un afront la adresa tuturor românilor să blochezi o lege, doar pentru că ea loveşte în interesele nelegitime din mediul universitar. Acesta este motivul pentru care legea educaţiei naţionale a fost blocată la Comisia de Educaţie a Senatului, pentru că acolo sunt apărate şi interesele ilegitime din învăţământul superior. Nu de toţi senatorii Opoziţiei. Vreau să le mulţumesc sincer unor deputaţi ai Opoziţiei, din Comisia de Educaţie şi nu numai, care şi-au înţeles într-un mod corect mandatul primit de la cetăţeni şi au lucrat foarte bine pe această lege", a afirmat Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei crede că demersul PSD şi PNL de a depune moţiune de cenzură va eşua.

"Sunt convins că moţiunea de cenzură nu va trece, sunt convins că Legea educaţiei naţionale va fi adoptată într-o formă foarte bună şi că vom face în sfârşit acel pas înainte pe care-l aşteptăm de prea multă vreme", a mai spus Funeriu.

Unele voci din spaţiul public au susţinut că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei s-ar produce sub presiunile UDMR.

Daniel Funeriu a respins aceste afirmaţii, susţinând că UDMR, ca parte a coaliţiei guvernamentale, este solidară în jurul proiectului Legii educaţiei.

"Care ar fi presiunile UDMR-ului pentru a face acest lucru ? Coaliţia guvernamentală este solidară în jurul acestui proiect. UDMR, ca parte a coaliţiei este solidar în jurul acestui proiect al legii educaţiei naţionale, însă nu se pune problema în această coaliţie ca lucrurile să se petreacă la presiunea cuiva. Sunt discuţii absolut fireşti", a precizat ministrul Educaţiei.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru Legea educaţiei, procedurile urmând să fie demarate începând de miercuri.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că decizia Guvernului de a-şi angaja răspunderea pe Legea educaţiei este "o prostie", "o laşitate", şi "o şmecherie tipică" a PDL, el precizând că PSD va depune moţiunea de cenzură anunţată deja.

"Decizia de azi (marţi, n.r.) a Guvernului are câteva componente, pe care trebuie să le discutăm: e o prostie, pentru că Legea a trecut de Cameră, e la Senat, la Comisie şi e aproape finalizată. În Comisie a fost întârziată legitim de preşedintele de la PDL, Hărdău, pentru lucruri greşite generate de incopetenţa ministrului Funeriu", a spus Ponta.

El a arătat că, în al doilea rând, decizia Guvernului reprezintă "o laşitate", în condiţiile în care există majoritate în ambele Camere. "Dacă nu sunt în stare să strângă parlamentari să voteze legea, e laşitate", a spus Ponta.

Liderul PSD a precizat că, în al treilea rând, decizia Guvernului este neconstituţională, întrucât în urmă cu un an Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea tot pe Legea Educaţiei, iar Curtea Constituţională a declarat neconstituţională procedura angajării pe o lege de asemenea importanţă.

Şi sindicatele din învăţământ au cerut premierului să respecte procedurile parlamentare indicate de Constituţie în ceea ce priveşte adoptarea legilor organice, în caz contrar ameninţând că va apela la justiţie şi va sesiza organismele internaţionale privind asumarea Legii educaţiei.

Sindicatele au arătat că asumarea răspunderii de către Guvern pentru Legea educaţiei este neconstituţională şi va genera noi tensiuni interpartinice şi sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici