Funeriu i-a transmis ambasadorului Japoniei un mesaj de compasiune pentru victimele cutremurului

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, i-a trimis o scrisoare ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Natsuo Amemiya, în care îşi exprimă compasiunea pentru victimele cutremurului care a avut loc şi, totodată, convingerea că poporul japonez va trece cu bine peste această încercare.

Urmărește
8 afișări

"Vă rog să primiţi sincera mea compasiune pentru toate victimele acestei catastrofe naturale. În același timp, am convingerea că poporul japonez este un popor de învingători și că el va ieşi întărit din această dură încercare, aşa cum fiecare dintre încercările la care a fost supus în lunga sa existenţă l-a făcut mai puternic. În aceste momente doresc, Excelență, să vă transmit că România este solidară cu poporul japonez", scrie ministrul Daniel Funeriu în scrisoarea trimisă sâmbătă şi postată pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Ministrul mai scrie că ştirile transmise de televiziuni l-au marcat deoarece de Japonia îl leagă "amintiri de neşters".

"Impresionantele imagini televizate m-au făcut însă ca, dincolo de nenorocire, să admir încă o dată demnitatea impresionantă a oamenilor din ţara dumneavoastră, spiritul de organizare, calmul şi eficienţa cu care s-a acţionat pentru normalizarea situaţiei", adaugă Funeriu în scrioarea către ambasadorul Japoniei.

Ministrul Educaţiei subliniază că cei cinci ani petrecuți în Japonia au fost "experiența fundamentală a vieţii sale", în care a avut ocazia calităţile poporului japonez.

".Am avut privilegiul să înțeleg şi să admir din experienţă directă un cod existenţial pe care îl intuiam, în care sentimentul dreptăţii, onoarea, puterea de a-ţi domina instinctele şi de a depăşi dificultăţile, etica muncii reprezintă valorile fondatoare ale unei civilizații în faţa căreia mă voi simţi întotdeauna obligat să fac o reverenţă. Japonia mi-a oferit un mod de a gândi, de a mă adapta la orice situaţie şi de a gândi altfel realitatea cotidiană. Parafrazând celebrul «Ich bin ein Berliner» al lui Kennedy, astăzi aş spune că măcar în parte mă simt un pic japonez", mai scrie ministrul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici