Gabriel Leş, ministrul Apărării: Categoric corvetele vor fi construite în România

Ministerul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, joi, după ce Executivul a abrogat hotărârea dată de Cabinetul Cioloş pentru construirea celor patru corvete multifuncţionale, că, după ce întreaga procedură a unei noi hotărâri va fi parcursă, corvetele vor fi construite tot în România.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Gabriel Leş, ministrul Apărării: Categoric corvetele vor fi construite în România

Gabriel Leş, ministrul Apărării: Categoric corvetele vor fi construite în România

”Având în vedere neîndeplinirea condiţiei suspensive inserată în cuprinsul prevederilor art. 2 din HG 906/2016, respectiv aprobarea în prealabil a avizului Parlamentului pentru toate investiţiile mai matri de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează, o să meargă mai departe. Noi, de săptămâna viitoare, vom începe procedurile astfel încât să respectăm toate aceste reglementări legale care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investiţiile şi achiziţiile care depoăşesc 100 de milioane de euro”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

El a mai spus că a plecat din funcţia de secretar de stat înainte de aprobarea HG 90/2016.

”Eu am plecat din MApN în octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, dar scrisorile s-au trimis după ce am plecat eu, iar această hotărâre s-a dat după ce am plecat eu”, a precizat Leş.

Ministrul Apărării a mai spus că proiectul actualului Executiv vizează construirea unor corvete tot în România.

”Categoric DA. Nu la Galaţi, (ci - n.r.) în România, integrarea în industria din România, cu apel la interesul esenţial de securitate al României, astfel încât integrarea acestor produse să se facă în România, într-un şantier naval din România. Nu specific un anumit tip de şantier”, a precizat Gabriel Leş.

Potrivit ministrului Apărării Naţionale, cerinţele operaţionale date de tehnicienii din Forţele Navale nu se vor schimba.

”Sunt aceleaşi ca şi până acum, sunt cerinţe operaţionale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge merge pe o procedură competitivă, pe un dialog competitiv, binenţeles cu integrare în industria din România. Este obligatoriu (ca Guvernul să semneze contractul pentru achiziţionarea corvetelor multifuncţionale în acest an - n.r). Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilităţi pe care va trebui să le avem. Eu sper ca în şase luni, şapte luni să avem semnat un astfel de contract”, a conchis Gabriel Leş.

Guvernul Cioloş a adoptat, în şedinţa din 29 noiembrie 2016, Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”. Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

„În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje”, se arată într-un comunicat al guvernului din 29 noiembrie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici