Gabriel Oprea: Sufrageria lui Oprea e un brand bun de scenariu de film ştiinţifico-fantastic/ Ce spune despre reacţia celor 12 state

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că "sufrageria lui Oprea" a devenit un brand după care se poate face un film ştiinţifico-fantastic, referindu-se la întâlnirea din noaptea rezultatelor alegerilor din 2009, unde ar fi participat George Maior, Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea.

Urmărește
2587 afișări
Imaginea articolului Gabriel Oprea: Sufrageria lui Oprea e un brand bun de scenariu de film ştiinţifico-fantastic/ Ce spune despre reacţia celor 12 state

Gabriel Oprea: Sufrageria lui Oprea e un brand bun de scenariu de film ştiinţifico-fantastic

"A fost o seară. O zi în care majoritatea românilor au votat. Se alegea preşedintele. Plecasem din PSD când am fost ministru de Interne şi am fost cu Onţanu şi Iordănescu. L-am invitat pe Dâncu, pe Andronic, pe Maior. Mi-a spus că nu cred că vin, că sunt la serviciu. Era şeful SRI. În jur de ora 19.00 luam masa. Pe la 19.30 Maior m-a sunat. A zis, Gabi pot să vin? Am zis, da. El a zis mai vin cu doi invitaţi. A stat o oră, a mâncat şi a plecat. A fost o cină private. O sufragerie normală. Au încăput 10-12 persoane. A fost o cină private care a fost foarte mult exploatată politic. Cred că sufrageria lui Oprea ar fi un brand bun de scenariu de film, dar un film ştiiţifico-fantastic. În jur de ora 21.00 erau toţi invitaţii. Recunosc, l-am votat pe Traian Băsescu atunci. Am comentat atunci cu colegii mei. Repet a fost o cină private. A fost exploatată politic", a afirmat fostul vicepremier, Gabriel Oprea, la o emisiune difuzată, vineri seară, de Realitatea Tv.

Acesta nu a vrut să comenteze sau dă dea nume în legătură cu cei doi invitaţi aduşi în acea seară de fostul director al SRI, George Maior.

"Nu i-am invitat eu. Nu cred că e corect să spun eu numele. Un om care are caracter aşa face. Am spus comisiei, i-am informat, i-am respectat", a completat Oprea.

O comisie de anchetă parlamentară a fost înfiinţată, în aprilie anul trecut, pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor şi persoane aflate în anturajul lui Traian Băsescu.

Andronic a publicat un articol în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

La finalul lunii ianuarie a acestui an, preşedintele Comisiei pentru alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a prezentat concluziile Raportului final al acestui for, după 8 luni de activitate, precizând că, în lipsa buletinelor de vot, se poate doar deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului.

Oprea, despre reacţia celor 12 state: E un semnal de alarmă pe care l-a primit România

Fostul vicepremier, Gabriel Oprea, a declarat că scrisoarea trimisă de cele 12 state partenere referitoare la modificarea Codul de procedură penală şi Codul penal în Parlamentul României, că este un semnal şi că avem datoria să analizăm aceste cereri, pentru că suntem în UE şi NATO.

"Este un semnal. Suntem membri ai Uniunii Europene, suntem membri ai NATO şi bineînţeles că în UE şi NATO avem datoria să analizăm toate aceste cereri şi să luăm măsuri în consecinţă. Nu suntem singuri. Trăim în aceste proiecte. Este un semnal pe care l-a primit România", a afirmat fostul vicepremier, Gabriel Oprea, vineri seară, la Realitatea Tv.

Este un semnal. Suntem membri ai UE, ai NATO şi bineînţeles că avem datoria să analizăm aceste cereri şi să luăm măsurile în consecinţă. Nu suntem singuri. Este un semnal important pentru România.

12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii,transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură. Semnatarii mai atrag atenţia că este importantă opinia Comisiei de la Veneţia.

"Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia", se mai arată în adresă.

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, urmând ca în sesiune extraordinară să fie votat Codul penal. USR şi PNL au atacat deja modificările la Codul de Procedură Penală la CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici