Gabriela Scutea, candidat la şefia DNA: Activitatea de urmărire penală, de calitate în mandatul lui Kovesi

Gabriela Scutea, candidat la şefia DNA, a declarat, după ce a susţinut interviul în faţa lui Tudorel Toader, că îşi propune, dacă va fi admisă, ca şefii din instituţie să se implice mai puţin în echipe operative, subliniind şi că Direcţia nu a comis abuzuri şi că activitatea a fost una de calitate.

Urmărește
3119 afișări
Imaginea articolului Gabriela Scutea, candidat la şefia DNA: Activitatea de urmărire penală, de calitate în mandatul lui Kovesi

Gabriela Scutea, candidat la şefia DNA: Activitatea de urmărire penală, de calitate în mandatul lui Kovesi

„Cred că domnul ministru a apreciat cel puţin un dialog deschis. Am 22 de ani de vechime în parchet şi poate unii vor spune că sunt agăţată de funcţii de conducere. (...) Eu sunt orientată spre un management care ţine cont de calitate, în primul rând, iar relaţia mea va fi centrată în ceea ce priveşte procurorii cu funcţii de conducere, pe urmărirea acestor standarde de calitate. Eu mi-aş dori foarte mult, dacă voi ocupa această funcţie, să le recomand procurorilor cu funcţii de conducere să se implice mai puţin în activităţi operative. Rolul lor este de a monitoriza activitatea din cadrul secţiilor, de a stabili anumite tipare, practici ce sunt confirmate sau nu în activităţile ulterioare. Cred că pentru procurorii cu funcţii de conducere, reaţia de comunicare şi cunoaşteere a practicii de la nivelul tuturor curţilor de apel cât şi prin corelarea cu practica ÎCCJ sunt foarte importante”, a declarat Gabriela Scutea.

Gabriela Scutea a mai subliniat că în mandatul Laurei Codruţa Kovesi, activitatea de urmărire penală a fost una de calitate şi că nu sunt reale afirmaţiile potrivit cărora DNA a făcut abuzuri.

„Sunt lucruri care, în mandatul domnei Kovesi, în mod foarte clar, pot să fie spuse că au fost confirmate - activitate de urmărire penală de calitate. Este o activitate care, dacă ne uităm, s-a soldat cu infirmarea rechziitoriilor emise în cauze de mare corupţie. Nu vorbim de nişte simpli conductori de tren. E vorba de corupţie mare şi medie. (...) E vorba de nişte constatări pe care le spun multe instituţii internaţionale. (...) A genera că la nivelul DNA se petrec abuzuri numai din cauză că există un procent de 12% achitări nu este un lucru real”, a spus Scutea.

În ceea ce priveşte aspectele pe care le-ar schimba la instituţia pe care îşi doreşte să o conducă, Gabriela Scutea a precizat că procurorii de la DNA Ploieşti vor fi supravegheaţi în mod direct de către ea.

„Ce m-am gandit să schimb la DNA (...) se referă la modul în care este împărţită coordonarea serviciilor teritoriale şi secţiilor. Nu mi se pare o practică inovativă să rămâi fixat preţ de două mandate pe aceleaşi servicii sau secţii, Din contră. E cazul să intervină o rotaţie. E foarte clar că colegii de la ST Ploieşti vor fi la coordonarea din partea mea în mod direct. Probabil şi alte servicii care au rezultate mai slabe, deci cu abateri”, a mai spus Gabriela Scutea.

Procurorul Gabriela Scutea a fost, între noiembrie 2006 - mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici