COMUNICAT DE LA GUVERN   Gala Sportivul Anului şi-a desemnat câştigătorii. Cei mai buni sportivi ai anului 2022 au fost distinşi cu trofee de Ministerul Sportului

Bucureşti 27.01.2023 Prima ediţia a Galei Sportivul Anului, eveniment organizat de Ministerul Sportului pentru a celebra rezultatele deosebite obţinute de sportivii români pe parcursul anului 2022, şi-a desemnat câştigătorii.

Urmărește
465 afișări
Imaginea articolului Gala Sportivul Anului şi-a desemnat câştigătorii. Cei mai buni sportivi ai anului 2022 au fost distinşi cu trofee de Ministerul Sportului

Evenimentul a avut loc joi, 26 ianuarie, la Opera Naţională Bucureşti, cu participarea unor nume sonore din domeniu – legende ale sportului, preşedinţi de federaţii, reprezentanţi de cluburi, direcţii şi complexuri sportive naţionale, sponsori. Alături de ministrul Sportului, Eduard Novak, au mai fost prezenţi şi alţi oficiali de cel mai înalt nivel, în frunte cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Au fost acordate trofee la 14 categorii, selecţiile şi desemnarea câştigătorilor fiind realizate de partenerul Ministerului Sportului la eveniment, Asociaţia Presei Sportive din România, după consultarea unei largi majorităţi a membrilor săi.

Astfel, trofeele pentru cel mai bun sportiv şi cea mai bună sportivă a anului 2022 au fost câştigate de David Popovici, dublu campion mondial şi dublu campion european de seniori la 100 şi 200 m liber şi Simona Radiş, dublă medaliată cu aur la Campionatele Mondiale.  

Canotajul a strâns cele mai multe trofee în cadrul Galei de joi, punctând, pe lângă Sportiva Anului şi la categoriile Antrenorul anului, prin Antonio Colamonici, dar şi la Echipa anului – masculin sporturi individuale, unde câştigători au fost campionii mondiali Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan, şi Echipa anului – feminin sporturi individuale, prin cea mai bună barcă feminină în 2022, cea de dublu vâsle, condusă de campioanele europene şi mondiale Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar.

Pe lângă distincţia oferită lui David Popovici, trofeu înmânat de ministrul Sportului, meritele nataţiei româneşti au primit recunoaştere şi la categoria Evenimentul anului în sport / Cea mai bună organizare a unei competiţii internaţionale în România, premiul fiind acordat Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern pentru Campionatele Europene înot juniori organizate la Otopeni. Trofeul a fost ridicat de preşedintele federaţiei, Camelia Potec.

Premiul special al Ministerului Sportului, la categoria Legendele Sportului, înmânat de prim-ministrul României, a revenit cuplului de aur Octavian Bellu şi Mariana Bitang, antrenorii declaraţi de Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) – „Cei mai de succes antrenori din lume – Duo”.

Alexandru Bologa (judo nevăzători) a primit trofeul la categoria Sportivul anului în sport paralimpic, pentru aurul de la Campionatele Europene din Italia şi bronzul cucerit la Campionatele Mondiale din Azerbaidjan.

Rapid Bucureşti (handbal feminin) şi CFR Cluj (fotbal) au fost desemnate ca cele mai bune echipe ale anului în sporturi de echipă. Trofeele au fost ridicate de handbalista Eliza Bucheschi, antrenorul principal Carlos Viver, antrenorul secund David Ginesta (Rapid Bucureşti), respectiv Cristian Balaj, preşedintele CFR Cluj.

Distincţia la categoria Antrenoarea anului a revenit Mihaelei Melinte (atletism), cea care o antrenează pe Bianca Ghelber, medaliată cu aur la Campionatul European. Trofeul a fost ridicat de preşedintele clubului unde este legitimată antrenoarea emerită (SCM Bacău), Ion Şarban.

Elena Zaharia (tenis de masă) şi Andrei Istrate (tenis de masă) au primit distincţiile categoriei Tinere talente feminin şi masculin. Trofeele celor doi sportivi, aflaţi în cantonament, au fost ridicate de Cristinel Romanescu, preşedinte FR Tenis de Masă şi Adriana Zamfir, secretar general al federaţiei.

Tot tenisul de masă a dat câştigătoarea şi la categoria Sportiva anului în sport paralimpic, prin Camelia Ciripan, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Para Tenis de Masă din Spania.

Trofeele au fost înmânate, în ordinea desemnării câştigătorilor, de: Carmen Bunaciu, Marian Drăgulescu, Doina Melinte, Mihai Leu, Carmen Tocală, Dorinel Munteanu, Gică Popescu, Cristian Gaţu, Andreea Răducan, Octavian Morariu, Mihai Covaliu, ministrul Sportului Eduard Novak, prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă.

Nominalizările au fost realizate de APSR în urma unui amplu proces de consultare a membrilor săi, cele trei nominalizări finale la fiecare categorie fiind alese, pe baza rezultatelor din 2022, dintr-o bază mai largă de selecţie, în care au fost incluşi sportivii cu cele mai mari performanţe de anul trecut. În cadrul asociaţiei au avut loc mai multe runde de votare şi de consultări.

Cu toate că selecţiile finale au inclus doar câte 3 nominalizări, Gala Sportivul Anului este a tuturor celor care au dus tricolorul pe cele mai înalte culmi ale performanţei, a celor care ne inspiră cu poveştile lor sau cred în sportul românesc, celebrând nu doar excelenţa în înalta performanţă, ci şi sportul ca pilon strategic de dezvoltare pentru o societate sănătoasă.

Evenimentul a urmărit să se alinieze viziunii propuse prin Strategia Naţională pentru Sport, documentul cadru care stabileşte o direcţie clară de dezvoltare şi care poziţionează sportul ca prioritate naţională.

Evenimentul, care a fost posibil datorită sprijinului unor parteneri instituţionali precum Ministerul Culturii, Opera Naţională Bucureşti şi Asociaţia Presei Sportive din România, a fost transmis live pe TVR Info, dar şi pe pagina de Facebook @Gala Sportivul Anului.

Partenerii media asociaţi: Televiziunea Română, AGERPRES, Radio România Actualităţi, Radio România Bucureşti FM, ProSport, Adevărul.

 

Anexă – Lista câştigătorilor

 

1. Sportivul anului: David Popovici (înot) – dublu campion mondial şi dublu campion european de seniori la 100 şi 200 m liber

2. Sportiva anului: Simona Radiş (canotaj) – dublă medaliată cu aur la Campionatele Mondiale

3. Antrenorul anului: Antonio Colamonici (canotaj) – antrenor-coordonator al lotului olimpic de canotaj – câştigător a 4 medalii de aur la Mondiale şi 5 medalii de aur la Europene

4. Antrenoarea anului: Mihaela Melinte (atletism) – antrenoare Bianca Ghelber

5. Sportivul anului în sport paralimpic: Alexandru Bologa (judo nevăzători) - aur la Campionatele Europene din Italia, bronz la Campionatele Mondiale din Azerbaidjan

6. Sportiva anului în sport paralimpic: Camelia Ciripan (tenis de masă) - bronz la Campionatul Mondial de Para Tenis de Masă din Spania

7. Evenimentul anului în sport / Cea mai bună organizare a unei competiţii internaţionale în România: Campionatele Europene înot juniori Otopeni

8. Echipa anului – masculin sporturi de echipă: CFR Cluj (fotbal) – campioana României pentru a 5-a oară consecutiv

9. Echipa anului – feminin sporturi de echipă: Rapid Bucureşti (handbal feminin) – campioana a României şi participantă în Liga Campionilor

10. Echipa anului – masculin sporturi individuale: barca de dublu rame (canotaj) – Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan – campioni mondiali şi europeni

11. Echipa anului – feminin sporturi individuale: barca de dublu vâsle feminin (canotaj) – Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar – campioane europene şi mondiale, cea mai bună barcă feminină în 2022

12. Premiul special al Ministerului Sportului / Legenda sportului: Octavian Bellu şi Mariana Bitang

13. Tinere talente feminin: Elena Zaharia (tenis de masă) – aur la Campionatele Europene U 21

14. Tinere talente masculin: Andrei Istrate (tenis de masă) – aur la Campionatele Europene U21 (dublu mixt).

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici