Video Gândurile lui Cristoiu: DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, este cel mai puternic

Ion Cristoiu răstoarnă percepţia publică şi afirmă că DIPI, şi nu SRI este cel mai puternic serviciu secret din România. Jurnalistul a afirmat la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu” că Direcţia Generală de Protecţie Internă din Ministerul de Interne nu se află sub nici un control.

Urmărește
81951 afișări

Jurnalistul a explicat că puterea unui serviciu secret este dată de prezenţa sau absenţa unui control asupra sa. “În primul rând, primul criteriu de apreciere a unui serviciu, dacă e puternic sau nu, este câte de mult scapă controlului. În timp ce SRI, chiar şi SIE, sunt sub atenţia presei, a ce vreţi, a ONG-urilor, a comisiei parlamentare, de exemplu aceste servicii departamentale, cum e al armatei sau cum e DIPI, Direcţia de protecţie internă, de fapt serviciul de informaţii a Ministerului de Interne, nu le controlează nimeni. El este, până la urmă, poate să fie în mâna ministrului de Interne, dacă un ministru de Interne este unul mai bun, cum era Gabriel Oprea, adică îi stăpâneşte. Nu ştiu, poate îi stăpâneşte şi Carmen Dan. Sau poate fi al partidului de guvernământ. De asta, acest serviciu este cel mai puternic”, a precizat Ion Cristoiu.

Un alt element important care dă puterea unui serviciu secret este reţeaua, iar din acest punct de vedere DIPI, care se ocupă de infracţiuni, beneficiază de o reţea foarte puternică, comparativ cu SIE şi SRI, spune jurnalistul.

“Al doilea lucru care dă puterea unui serviciu în România este reţeaua. Adică, în timp ce SIE e în afară, e greu, face şi pe teritoriul României, dar e foarte greu să facă operaţiuni, pentru că e în afară. SRI-ul face, dar are limitată tematica... Justificarea lor, de ce vă ascultă pe dumneavoastră, e destul de grea, pentru că trebuie să arate... Pe când DIPI se ocupă de infracţiuni... Şi atunci el are o reţea foarte puternică în Poliţie, în penitenciare, ca informaţii....O reţea mare şi care pătrunde în ţesătura societăţii. Adică până la nivelul de jos, prin poliţistul de sector, prin informatorii pe care îi are în lumea interlopă, prin informatorii pe care îi are în fetele de pe şoseaua de centură. Poate să ştie în orice moment, dacă e un bărbat, dacă s-a dus la fete”, a explicat Ion Cristoiu..

El a adăugat pe lista serviciilor secrete puternice şi SPP, care, ocupându-se de paza şi protecţia demnitarilor, poate recurge la pretexte pentru a ancheta şi oameni de rând.

“SPP-ul, la rândul lui, în afară de SPP-işti care bănuiesc că dau raportul seara ce face fiecare ministru pe care îl protejează, are un serviciu de informaţii, care sub pretextul că dumneavoastră îl cunoaşteţi pe ministrul X, poate să vă ancheteze pe dumneavoastră. Adică obţinere de informaţii”, a spus jurnalistul.

Ion Cristoiu a subliniat că din punct de vedere al culegerii de informaţii, DIPI a ajuns şi un subiect de controversă, cu un dosar deschis la DNA şi ulterior clasat.

“Din acest punct de vedere, de-asta DIPI este foarte puternic şi a fost şi marele subiect de controversă. SRI-ul a pus un şef de la DIPI şi a venit doamna Mirică de la DNA şi, aţi văzut, a făcut acea anchetă, care până la urmă s-a clasat”, a spus Ion Cristoiu.

El s-a referit la un dosar instrumentat de procurorul DNA Florentina Mirică, în care fostul şef al Poliţiei Române, Petre Tobă, foştii şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Gelu Oltean, Nelu Zarnica, Gheorghe Nicolae, Rareş Văduva şi alţi 10 ofiţeri din acest serviciu secret au fost acuzaţi că au deturnat fondurile destinate activităţilor operative, operaţiuni de filaj şi plata informatorilor pentru cumpărarea de cadouri pentru diverşi oficiali sau plata unor note la restaurant.

DNA a închis dosarul, motivând că "din probele administrate în cauză nu a rezultat că persoanele respective şi-ar fi însuşit sumele de bani, ci dimpotrivă, că acestea au avut destinaţia acoperirii unor nevoi operative care ţin de desfăşurarea activităţii instituţiei şi care au existat în realitate. Mai mult decât atât, folosirea sumelor de bani s-a circumscris unor cheltuieli operative prevăzute de ordinele MAI şi hotărârile CSAT".

Întrebat care este interesul ca aceste servicii să nu poată fi controlate, Ion Cristoiu a explicat că până în prezent nu există o lege modernă a siguranţei naţionale care să reglementeze activitatea acestor servicii.

“Noi nu avem până la ora actuală, cei de la SRI au dreptate, noi din 1990 şi ceva nu avem o lege a siguranţei. Noi nu mai avem o lege modernă, care să reglementeze şi activitatea acestora. Cei de la armată sunt în subordinea, cred, a şefului de stat major, cei de la DIPI la Ministerul de Interne, deci noi nu avem... numai SRI are un control democratic, să zicem. Cel parlamentar şi, mă rog, e în atenţia tuturor. Dar noi ar trebui să facem acum o lege a siguranţei naţionale, prin care să se reglementeze şi câte servicii avem, cine are dreptul să facă, să ancheteze”, a afirmat jurnalistul.

“SPP nu ar trebui să aparţină preşedintelui, ci ar trebui să fie al Parlamentului. Eu nu văd ce, ce treabă are preşedintele. SPP protejează pe toţi. Dar, în acelaşi timp, SPP e un serviciu puternic. Pe de o parte, el poate să facă informaţii, poate să strângă informaţii, sub pretextul protecţiei demnitarilor. Domnul preşedinte, dau un exemplu, merge pe drumul Bucureşti – Sibiu. În orice moment poate să vină SPP şi să spună că pe drumul acela e casa dumneavoastră, a Monicăi Mihai, şi noi avem semne că ea pregăteşte, nu ştiu, să dea cu ouă în preşedinte. Şi atunci vă anchetează”, a susţinut jurnalistul.

El a atras atenţia că informaţiile obţinute de aceste servicii sunt folosite în bătălia politică, ca instrument de manipulare. „Că informaţiile lor sunt folosite în altă parte, e foarte greu din acest punct de vedere să poţi să îi pui sub control, pentru că aceste servicii, sub diferite pretexte - lupta împotriva corupţiei, sau altceva - pot să obţină informaţii care n-au nici o legătură şi care, apoi, sunt folosite în bătălia politică. Nu spun că informaţiile sunt folosite să ne aresteze. Sunt folosite în bătălia politică. Ce slăbiciuni are cineva, chiar şi jurnaliştii.... Ca monedă de manipulare. E foarte important”, a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul a arătat şi cum se strâng informaţii cu ajutorul cărora se creează profilul unui personaj, inclusiv cu slăbiciunile sale, speculate ulterior pentru obţinerea altor informaţii.

“Am studiat foarte mult dosarul DIPI. Ştiţi că eu i-am apărat pe ei atunci. Şi vă dau un exemplu de un caz. Acolo, unul din ofiţerii DIPI trebuia să obţină informaţii, dar nu informaţii secrete. Trebuia să se ducă la cineva care cunoştea foarte bine activitatea Guvernului. Şi l-au studiat şi au aflat că îi plac ceasurile. Şi i-au cumpărat un ceas...Studiază profilul. Cristoiu....dacă te duci şi spui că i-ai citit azi noapte cartea, el o să leşine şi o să marşeze pe asta. Ei câştigă încrederea cuiva şi tu nici nu ştii că, nu ştiu, doamna care a venit atât de elegantă este, de fapt, ofiţer SRI, SIE, etc. Zici că a venit o profesoară şi era încântată şi mi-a spus că citeşte toate editorialele mele, nu-i mare lucru să le citească, şi îmi spunea că sunt un mare scriitor şamd. Profilul trebuie să spună aşa: lui Cristoiu îi place să îi spui că e mare scriitor. Să nu cumva să îi spui jurnalist, cum îmi spuneţi dumneavoastră. Şi atunci mă seduce, în sensul că mă manipulează. Şi eu încep să ascult de ce spune ea. Mai trimite şi e-mail-uri. Sunt operaţii simple cu noi, civilii. Mai greu e dacă noi am fi de partea celorlalţi şi atunci ne-am apăra şi noi. Nu ştim să ne apărăm de ei. Cine ştie ce facem noi? Noi nu ştim că facem exact în sensul în care vor ei”, a explicat Ion Cristoiu.

Emisiunea "Gândurile lui Cristoiu" va fi difuzată integral duminică, ora 17.00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici