- Home
- Politic
- (18.07.2019, 19:00)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU INTEGRAL Gândurile lui Cristoiu: Toate datele, toate sondajele arată că doamna Dăncilă va fi candidatul PSD la prezidenţiale
Premierul Viorica Dăncilă va fi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, iar declaraţiile Gabrielei Firea privind posibila intrare în cursa pentru Cotroceni fac parte dintr-un joc politic, afirmă analistul politic Ion Cristoiu. Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că prin anunţul privind candidatura la prezidenţiale, Gabriela Firea şi-a păstrat un as în mânecă pentru a putea revendica şefia PSD în cazul unui eşec al PSD la prezidenţiale.
Urmărește
6074 afișări
Această teză a blatului cu PSD este dezastruos pentru Klaus Iohannis, nu pentru PSD
Monica Mihai: Şi de ce nu a demisionat Carmen Dan atunci? I s-a cerut.
Ion Cristoiu: Păi pentru că în România nu se demisionează niciodată, pentru că în România toţi se cramponează şi consideră că dacă demisionează sunt deja oameni morţi, revenim. Este o mare problemă cu Klaus Iohannis la ora actuală faţă de PSD, domnul Klaus Iohannis a cerut demisia celor doi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Monica Mihai: Aşa, de altfel Codrin Ştefănescu a şi declarat, a scris pe Facebook că, acum două zile dacă nu mă înşel, că practic prin aceste demiteri PSD i-au oferit lui Iohannis ceea ce şi-a dorit şi ceea ce a cerut de la partid.
Ion Cristoiu: Această teză a blatului cu PSD este dezastruos pentru Klaus Iohannis, nu pentru PSD.
Monica Mihai: Şi credeţi că PSD marşează tocmai pe treaba asta pentru a îi aduce un minus?
Ion Cristoiu: Nu, Ştefănescu nu a făcut tocmai o mişcare strategică, nu dar eu spun în felul următor: de aia spun că e foarte complicat pentru Klaus Iohannis, este foarte complicat pentru că dacă el acum semnează pentru toţi trei, deci şi demisia şi noile propuneri se adânceşte încă o dată această imagine de blat cu PSD. Imaginea de blat nu dăunează cu nimic PSD-ului, PSD nu l-a atacat niciodată pe Iohannis şi în general PSD nu... dar dăunează lui.
Monica Mihai: Nu ar putea ca electoratul lui Iohannis să vadă ca şi cum Klaus Iohannis a reuşit să demită ministrul de Interne, chiar dacă a făcut blat cu PSD, ca cererea electoratului?
Ion Cristoiu: Nu, se pare că nu cunoaşteţi electoratul lui Klaus Iohannis şi USR, este un electorat radical, el...
Monica Mihai: Al USR, al lui Iohannis mai puţin.
Ion Cristoiu: Păi nu, dar USR, ce Iohannis are electorat? Are PNL care ăla nu e electorat.
Monica Mihai: Păi e tot electoratul lui Iohannis.
Ion Cristoiu: Nu e electorat, e un electorat anti PSD, încă o dată în România nu există electorat de dreapta, este anti PSD, dacă PSD e slab nu mai avem acest electorat cum a fost în perioada 1996-2000, bun. După părerea mea, eu de aia şi ezit acuma pentru că cred că pe unul din ei va respinge, cred că pe cel de la Interne o să îl respingă, eu ştiam altă propunere cu Interne, s-ar putea să fie un joc, în sensul că l-a propus pe domnul Moga, el e respins de preşedinte şi vine exact omul care...
Monica Mihai: Care ar trebui să vină.
Ion Cristoiu: Da, s-a vehiculat motivul şi numele domnului Grindeanu, probabil că a fost greu prima dată să îl propui pe Grindeanu, dar eu v-am spus situaţia preşedintelui, pe de o parte a cerut, dar dacă acum se grăbea teza, cine... deci teza că e blat cu PSD e dezastroasă pentru el pentru că el are un electorat care sigur iese la vot, electoratul ăsta care urăşte PSD se duce la vot, dacă electoratului îi spui că e blat, l-ai terminat.
Monica Mihai: Dar cum sunt propunerile, cum vi se par aceste nume care au fost înaintate de către PSD?
Ion Cristoiu: Păi la domnul Moga am înţeles că e un fel de baron local, nu mă pricep, la Ramona Mănescu sigur o să aprobe pentru că...
Monica Mihai: Este fost...
Ion Cristoiu: Iar schimbarea nu a fost făcută de PSD la Ramona Mănescu, a fost făcută de domnul Tăriceanu pentru că era un mare interes să fie Ramona Mănescu, am înţeles că ea este chiar liberală din tată în fiu, am avut şi eu un interviu cu ea, pe vremuri când făceam interviuri şi am înţeles că are foarte multe relaţii cu partenerul strategic, oricum asta a fost motivul. Dincoace la Fifor nu văd de ce nu ar avea motiv să îl pună pentru că e fost ministru al Apărării, cu americanii este bine, eu cred că la Moga vor fi probleme, adică şi pe mine m-a surprins propunerea, adică mă aşteptam în această perioadă eu mă aşteptam ca PSD să facă numiri de imagine.
Monica Mihai: Dar nu a făcut-o.
Ion Cristoiu: Păi nu aţi înţeles adică Grindeanu era altă imagine, sau aduceam la Interne pe unu absolventul lui Harvard care nu avea nici o treabă vă imaginaţi, dar e nevoie...
Monica Mihai: Din câte am observat PSD nu prea face propuneri de acest gen.
Ion Cristoiu: Păi are nevoie, PSD are nevoie de două lucruri şi aici încheiem, are nevoie unu de această idee că are şi oameni care au făcut facultăţi în străinătate, nu automat sunt şi buni, dar au făcut facultăţi, tineri, al doilea lucruri tineri, nici acum nu l-au promovat pe Petrea ăla, s-ar putea să îl promoveze la Cameră am înţeles, adică tineri, oameni tineri din noua generaţie şi un lucru foarte important şi acum îl declar public, i-am spus şi domnului Fifor după emisiune, în cazul acelei ridicări de imunitate, nu ştiu cum îi zice, fostul ministru al Sănătăţii căruia i se cere ridicarea imunităţii, am un lapsus acum.
Monica Mihai: Ştiu de cine ziceţi şi eu la fel.
Ion Cristoiu: Bun, ştim, dacă ar fi o greşeală a PSD...
Monica Mihai: Să nu accepte ridicarea imunităţii.
Ion Cristoiu: Da, pentru că unu nu e un mare PSD-ist Dragnea, e...
Monica Mihai: Păi da, dar dai un exemplu, dacă ridici imunitatea în cazul unuia nu ştiu dacă vor putea justifica ca în cazul unei persoane care...
Ion Cristoiu: Nu, poţi. Poţi, adică poţi să nu fi de acord să i-o ridici...
Monica Mihai: Iar la altul să spui că dosarul nu este suficient de închegat.
Ion Cristoiu: PSD-ul este într-un proces acum de recunoaştere internaţională şi de imagine post-Dragnea, vom discuta, şi are nevoie de aceste, cum să spun, de aceste sacrificii, care nu sunt chiar aşa de mari sacrificii că chiar dacă, am înţeles, piesa e de doi lei că nu ştiu ce consilier venise şi nu venea la serviciu angajat totuşi e vorba de imagine.
Monica Mihai: De principiu.
Ion Cristoiu: Da şi o să se înceapă iar ca şi la Carmen Dan, pe 10 august ar fi început demonstraţii, PSD-ul ticălos care a făcut, care e ciuma roşie.
Monica Mihai: Vorbim de Partidul Social Democrat, un jucător important în alegerile prezidenţiale care urmează, care vor avea loc pe 10 noiembrie şi turul al doilea pe 24 noiembrie, deja partidele mari cumva şi-au conturat candidaţii, Klaus Iohannis îl ştim sigur ca un candidat din partea PNL, s-a conturat şi persoana lui Dan Barna ca un viitor...
Ion Cristoiu: Nu s-a conturat încă, nu ştiu, dar ei nu au ales încă, e ciudat. Trebuie să vadă el sau Cioloş, foarte important.
Monica Mihai: Aici o să fie o discuţie interesantă, poate are legătură şi cu Laura Codruţa Kovesi, dar urmează să discutăm acest aspect. La partidul Social Democrat se pare că sunt mici probleme, au existat tensiuni în cadrul Comitetului Executiv.
Ion Cristoiu: Vă contrazic, nu este nici cea mai mică problemă.
Monica Mihai: Viorica Dăncilă şi cu Gabriela Firea au avut discuţii destul de aprinse în Comitetul Executiv.
Ion Cristoiu: Au avut un minut. Încă o dată, n-a avut niciun... ştiu că vreţi să mă provocaţi, sunt prea bătrân acum ca să muşc din diversiunile de doi lei puse...
Monica Mihai: Gabriela Firea a lăsat impresia că vrea să candideze.
Ion Cristoiu: Păi şi eu las foarte multe impresii.
Doamna Gabriela Firea se joacă aici, face şi ea nişte hârjoane electorale. Nu poate să candideze ca independent
Monica Mihai: Haideţi să vedem, a fost invitată astăzi la Mediafax la emisiunea lui Marius Tucă Show, Gabriela Firea a dat nişte declaraţii interesante pe alegerile prezidenţiale, haideţi să le urmărim.
Gabriela Firea: În condiţiile în care aş fi considerată de către colegii mei din PSD, de către partenerul nostru ALDE, de domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu şi de către foştii noştri colegi de la Pro România, domnul Ponta, cea mai bună soluţie pentru zona de centru-stânga. Dacă ei printr-o analiză nu de jocuri de culise şi nu de sforării ci lucid, conştient, asumat vor face în perioada următoare această analiză împreună pentru a ne maximiza şansele sunt şi eu una dintre persoanele care poate să fie analizată, măsurată, nu ştiu, studiată şi să se ia decizia cea mai bună. Că e vorba de mine, că e vorba de domnul Tăriceanu, că e vorba de doamna Dăncilă, că e vorba de oricare alt coleg (...)Vreau să candidez la Primăria Generală pentru un nou mandat pentru că este firesc să continui ce-am început”
Monica Mihai: Analizăm, asta a spus Gabriela Firea în ceea ce priveşte candidatura la prezidenţiale, totodată, în interviul de astăzi, a lansat şi ipoteza că ar dori să candideze pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. Ar lua în calcul să candideze şi din partea PSD dar şi din partea unei alianţe a partidului ALDE, Pro România, ca independent.
Ion Cristoiu: Nu poate să candideze ca independent. Am văzut asta, ştiu. E ceea ce spuneţi dumneavoastră, lasă impresia şi eu las multe impresii, asta nu înseamnă că şi e. Doamna Gabriela Firea se joacă aici, face şi ea nişte hârjoane electorale. Toate datele, datele reci şi bănuiesc că dacă nu ea, măcar grupul din care face parte ştie politică rece. Hai să o luăm practic, da? Doamna Gabriela Firea a cerut să fie un candidat al PSD-ului, da, să nu fie domnul Tăriceanu.
Monica Mihai: Aşa, a spus că PSD are nevoie de propriul candidat.
Ion Cristoiu: Deci, PSD are congresul şi al doilea for, imediat după congres, e Comitetul Executiv Naţional. În urma presiunilor şi gălăgiei făcute de doamna Firea...
Monica Mihai: Tăriceanu nu a mai avut sprijinul PSD.
Ion Cristoiu: Nu. S-a decis că va fi un candidat al PSD-ului. Deci din punctul acesta de vedere doamna Firea l-a scos din joc pe Tăriceanu, punct, am terminat. Ea, doamna Dăncilă...
Monica Mihai: A făcut jocul cuiva?
Ion Cristoiu: Nu ştiu. Cred că a făcut jocul lui Dăncilă pentru că şi aici, în această propunere, ea va candida dacă va fi sprijinită de ALDE când Tăriceanu şi-a făcut staff de vreun an? Cum să fie sprijinită de ALDE? Mai ales că a zis. Bun. Deci avem un prim pas. Un pas greu pentru Dăncilă care e premierul unui guvern de coaliţie cu ALDE era să-l scoată din joc.
Monica Mihai: Să anunţe că nu-l mai sprijină.
Ion Cristoiu: Nu. Să-l scoată din joc. Cum să-l scoţi din joc că se supără domnul Tăriceanu.
Monica Mihai: Păi şi aşa nu se supără?
Ion Cristoiu: Păi dar e din cauza Gabrielei Firea.
Monica Mihai: Păi da, dar consecinţa este aceeaşi, nu va mai fi sprijinit de PSD.
Ion Cristoiu: Nu e tot una. Nu e tot una.
Monica Mihai: Adică a păstrat o portiţă de negociere cu doamna Dăncilă.
Ion Cristoiu: Nu. Doamna Dăncilă aţi văzut, ea a şi anunţat, vicleană fiind, că la comitetul ăla executiv... bun. E limpede, cum spunea şi domnul Fifor, cum e şi normal în tradiţia post-decembristă decizia cine va fi se ia la Comitetul Executiv Naţional de marţi. Punct. Comitetul Executiv Naţional, el decide şi congresul de pe 3 nu-i un congres de alegere, încă o dată, e un congres de...
Monica Mihai: De confirmare şi lansare a candidatului...
Ion Cristoiu: Aşa s-a făcut întotdeauna în istoria post-decembristă.
Monica Mihai: Ceva cum a făcut şi domnul Ponta pe Arena Naţională, dacă ne aducem aminte.
Ion Cristoiu: Da, cum a făcut şi Iohannis când a... deci Iohannis a fost întâi decis în forurile statutare ale noului PNL şi apoi a fost un congres care l-a confirmat. Bun. Să-mi spună şi mie din punct de vedere practic, gruparea de care spune ea va decide să candideze şi să presupunem că Comitetul ăsta Executiv Naţional a luat-o razna de tot, e deja drogat, şi decide, nu premierul şi preşedintele, premierul, atenţie, premierul e ăla cu parale, ştiţi cum e...
Monica Mihai: Care împarte bugetul.
Ion Cristoiu: Bugetul şi care rezolvă multe, nepoate, strănepoate, cumnate, cumnaţi, ştiţi cum e...
Monica Mihai: Toate cumetriile dintr-un partid.
Ion Cristoiu: Da e foarte important, mai ales că are când are premier şi preşedintele... nu, o punem pe... să zicem că o decide candidat pe doamna Firea. Cum vedeţi dumneavoastră, încă o dată, un congres...
Monica Mihai: Impunător, mare.
Ion Cristoiu: Impunător, în care la prezidiu e doamna Viorica Dăncilă preşedinte şi premier şi femeie, care se crede şi ea bună, şi...
Monica Mihai: Şi vine doamna Firea.
Ion Cristoiu: Şi vine şi toată sala va striga două ore Firea, Firea şi va striga şi ea. Suntem nebuni? Doi, a fost doamna Firea, doamna Firea trebuie să facă un turneu. În primul rând trebuie să-şi ia concediu de la Bucureşti, da?
Monica Mihai: Şi asta ar însemna că neglijează Primăria Capitalei.
Ion Cristoiu: Am spus, deci trebuie să-şi ia concediu. Din start opoziţia de abia aşteaptă. Stai puţin ce facem acum, începe să înjure, începe un tărăboi, ah, de aia nu merge, de aia miroase, de aia sunt ţânţari, ştiţi cum e, bătălie. Deci pierde partea cu Bucureştiul, se duce prin ţară, ea se duce încă o dată pentru un miting la Vaslui, nu ştiu, ziceţi o localitate.
Monica Mihai: Bacău.
Ion Cristoiu: Bacău că vă place. De regulă, candidatul când se duce la Bacău n-o să credeţi acum că spontan vin toţi PSD-iştii şi se adună într-o sală şi... nu. Ei sunt scoşi de baronii local şi de structuri, da? una e să se ducă preşedintele partidului.
Monica Mihai: Care este preşedinte şi alta e să se ducă cineva care doar susţinut de preşedinte.
Ion Cristoiu: Doamna Viorica Dăncilă trebuie să sune la Bacău, la liderul de la Bacău, băi, fii atent aici, vine Gabi Firea, prietena mea, te rog să o susţii. Nu e adevărat, nu are cum să fie.
Monica Mihai: Deci spuneţi că doamna Firea nu este un candidat real?
Ion Cristoiu: Nu, nu, din punct de vedere practic. Din toate date, toate sondajele arată că va fi doamna Dăncilă.
Monica Mihai: Să fie ăsta trocul, oare să spună, ok, nu candidez la prezidenţiale, vreau să rămân la un nou mandat la primărie?
Ion Cristoiu: Nu. Doamna Firea îşi păstrează acum, atenţie ce spun, un fel de carte în alb, adică ea a vrut să candideze, dar n-a vrut, a zis să mă mai gândesc, dacă cutare, o să fiu de acord, bun. Ori eşti, ori nu eşti. Ea a vrut să creeze în această perioadă impresia că putea să candideze ea, dar n-a fost lăsată, da? dar nici nu s-a zbătut, nu. În acel moment ea face următorul calcul, în cazul în care e un eşec, nu intră în turul doi PSD-ul...
Monica Mihai: Poate să o taxeze pe doamna Dăncilă în acest sens.
Ion Cristoiu: Eu o să mă duc şi o să cer unde? Eu spun calculul, mă duc în Comitetul Executiv şi cer demisia ei şi ajung eu preşedinte, cu condiţia să fie şi premier. Eu spun care e calculul, ea face joc din ăsta ca nu cumva... ca să aibă... dar ea, cea mai mare problemă a ei, dacă m-ar fi întrebat pe mine, aş fi spus eu în perioada asta facem ca Iohannis cu ăla la Consiliul European, da? spuneam eu să candidez, Doamne fereşte, am datorii faţă de bucureşteni, ştiţi cum e. Era cel mai bun exemplu, câştiga un capital electoral. Nu, m-au rugat colegi, eu aşa i-aş fi spus lui Tucă, m-au rugat, nu domnul Tucă, nu pot, eu am de îndeplinit în Bucureşti...
Monica Mihai: Am proiecte de dus la capăt.
Ion Cristoiu: Şi turuiam vreo jumătate de oră de proiecte, da. şi am de făcut aia, aia, aia şi o să candidez încă o dată şi cutare. Acum pierde electoral pentru că bucureştenii vor spune păi tu, te-am ales primar, nu-i aşa?
Monica Mihai: Şi acum vrei să pleci?
Ion Cristoiu: Nici n-ai apucat să faci cât de cât şi vrei să pleci, da? Pentru că ea nu câştigă al doilea mandat, îl câştigă Nicuşor Dan fluierând dacă ea merge aşa. Adică ea a făcut o greşeală acum enormă, repet, pentru ea era extraordinar dacă ea spunea la toate eu sunt devotată Bucureştiului, ştim că nu va fi.
Sunt semne foarte clare că partenerii strategici vor să dovedească faptul că România post-Dragnea este net diferită
Monica Mihai: Vom vedea dacă va fi taxată de electoratul din Capitală. Până una alta, că vorbim de PSD, fostul preşedinte al partidului Liviu Dragnea a fost condamnat în acea zi istorică pe care au ţinut-o minte foarte mulţi, 27 mai, a doua zi după alegerile europarlamentare, la trei ani şi şapte luni de închisoare. Cum arată România după Liviu Dragnea, este România o ţară mai europeană?
Ion Cristoiu: Nu. Este o ţară care încearcă să recupereze imaginea de ţară europeană.
Monica Mihai: Cum încearcă să recupereze?
Ion Cristoiu: Ca să-l citez din nou pe domnul Fifor, căruia nu puteam să-i spun secretar general, pentru că secretar general a fost numai unul, Ceauşescu, în emisiuni îi spuneam domnul Fifor. A fost o discuţie de ce a reuşit Dragnea, a reuşit în ghilimele, să creeze imaginea în occident că el duce o politică antieuropeană. Pentru că a pus tuşe groase, adică în principiu nu voia să ne scoată din Uniune, dar discursul lui din campanie care era discurs prezidenţial, aţi observat...
Monica Mihai: Chiar am analizat discursurile acestuia.
Ion Cristoiu: Da, eu le-am analizat pe toate. El trebuia să înceapă fiecare discurs cu Uniunea Europeană este pentru noi Ierusalimul, cum vreţi. Nu vom ieşi niciodată, dar...
Monica Mihai: Dar poate fi îmbunătăţită relaţia.
Ion Cristoiu: El nu a mai zis partea asta şi atunci a fost foarte uşor unei întregi maşinării şi occidentale şi Româneşti să spună, aha, Dragnea, vrei să ne scoţi din UE şi atunci în această perioadă doamna Viorica Dăncilă are un mare noroc, anume cei care l-au scos pe Dragnea din joc, doar n-o să credeţi că l-au scos ăştia, cinci judecători sau câţi erau ăia acolo, din joc şi din motivele pe plan european pentru a nu crea un nou Viktor Orban, adică trebuia...
Monica Mihai: Cumva România să fie o ţară stabilă din punct de vedere a politicii externe.
Ion Cristoiu: Era suficient, deci pe planul UE erau suficienţi Orban şi polonezul şi mai venise şi italianul, da?
Monica Mihai: Ca să mai intre şi România în acea perioadă...
Ion Cristoiu: Deşi, repet, niciuna din cele trei ţări n-au zis că ar vrea să iasă din UE, totdeauna au zis...
Monica Mihai: Dar au fost mai radicale în anumite privinţe.
Ion Cristoiu: Am înţeles, deci din punctul acesta de vedere trebuia dată o lecţie. Şi în această lecţie condiţia fundamentală este că cine vine după Dragnea trebuie să beneficieze de o imagine de s-a schimbat ceva. Şi cel mai bun semn că, indiferent ce face Viorica Dăncilă, sigur ea nu face greşelile lui Dragnea, ea va fi mângâiată pe creştet ca fiind europeană, faţă de ne-europeni este... acel articol din The Guardian, nu-i un interviu, prima dată am crezut că e un interviu, care e pozitiv, care are drept temă pentru prima dată în ultimii doi ani România e alta după ce a plecat Dragnea şi, atenţie, apropo, pasajul cu Kovesi care are probleme cu justiţia, articolul, e foarte important să ştie telespectatorii, ei fac un gen occidental de articole, la noi se practică mai puţin, anume când vin la documentare stă de vorbă cu Dăncilă două ore, cu dumneavoastră trei ore, cu Cristoiu o oră, şi când se întoarce face un articol, o ciorbă din asta în care pune...
Monica Mihai: Fiecare ce-a spus.
Ion Cristoiu: Citatul poţi să n-o selectezi pe Kovesi, a selectat-o, adică din cele două... când ai un interviu nu poţi să-l tai, da, dar când ai făcut un articol pe baza unor declaraţii la un moment dat îi spui doamnei Dăncilă îmi pare rău nu intra în... Acestea sunt semne foarte clare că partenerii strategici vor să dovedească faptul că România post-Dragnea este net diferită.
Monica Mihai: Şi este?
Ion Cristoiu: Este că e, cum să spun, că domnul Dragnea a pierdut cu acest război din cauza lui. Este în sensul că e mai (...) preocupare de subtilitate. În sensul ăsta am zis, este...
Monica Mihai: Nu e totul pe faţă cum o făcea Liviu Dragnea.
Ion Cristoiu: Nu o făcea pe faţă, o făcea butucănos. Domnişoară, istoria României este istoria unor alianţe. Întotdeauna România... inclusiv cu Turcii. Au fost într-o alianţă europeană chiar şi planetară, da, nu poţi în interiorul unei alianţe, nici măcar Ceauşescu, să fii rebelul alianţei, n-ai cum. Trebuie să ţii cont într-o alianţă şi de partenerii tăi care sunt mult mai puternici decât cei din România, da? Or el la un moment dat, şi poate se poate scrie o carte...
Monica Mihai: N-a mai ţinut cont.
Ion Cristoiu: Da, el credea că gata, că face ce vrea, că... Un lucru fundamental pe care îl reproşează noua echipă este nenumăratele războaie, pornise războaie cu multinaţionalele, da, cu partenerul strategic, alea cu rachetele, cu UE, cu Olanda, cu Franţa, nu poţi să te baţi cu toată lumea. Adică a pornit atâtea războaie şi acum PSD-ul... şi a reuşit să alimenteze ceea ce voia Klaus Iohannis şi anume ura faţă de PSD, ura. Acum a venit doamna Dăncilă şi dacă...
Monica Mihai: Lucrurile s-au calmat.
Ion Cristoiu: Nu există, dacă dumneavoastră vreodată o să reuşiţi să o urâţi, să o urâţi...
Monica Mihai: Ca jurnalist nu îmi permit să...
Ion Cristoiu: Nu, am dat un exemplu, deci s-a terminat. România este după 26 mai alta. Nu se mai poate alimenta ura faţă de PSD. Cu o singură condiţie, dacă devine candidat Gabriela Firea ura creşte, se alimentează pentru că Firea e altă personalitate decât Dăncilă.
Monica Mihai: Rămâne să vedem cum se va desfăşura campania electorală şi care va fi tema de dezbatere, poate va fi o temă mai serioasă de data aceasta şi nu se va miza pe sentimente puternice cum am tot discutat noi.
Ion Cristoiu: Ura e cel mai puternic sentiment.
Acum, cu numirea lui Geoană, s-a văzut că sunt funcţii care pot fi mult mai mari decât ale Codruţei Kovesi
Monica Mihai: Ne mutăm puţin atenţia în Europa, acolo unde Laura Codruţa Kovesi pare favorită pentru funcţia de procuror şef european, trebuie spus şi contextul puţin, săptămâna trecută a apărut o ştire care s-a infirmat ulterior şi anume aceea că candidatul din partea Franţei, Bohnert, se retrage din competiţie, fiind propus pentru funcţia de şef al DNA din Franţa şi că practic rămâne doar Laura Codruţa Kovesi candidată. Acesta a venit şi a infirmat ştirea luni, însă s-a pornit o întreagă dezbatere, au fost reacţii la nivel european, chiar şi Ludovic Orban a comentat şi a salutat cumva această decizie, astăzi, Parlamentul European şi-a susţinut din nou susţinerea pe care o are pentru Laura Codruţa Kovesi, iar negocierile continuă. Cum vedeţi în primul rând faptul că a apărut această ştire care a fost infirmată, am putea poate vorbi chiar de un fake news în spaţiul românesc, cui a servit, de ce a apărut chiar în acel moment?
Ion Cristoiu: A venit ieri ştirea care este într-adevăr senzaţională, desemnarea lui Mircea Geoană în funcţia de secretar general NATO adjunct, este cea mai importantă funcţie pe care a avut-o un român în istoria modernă a României.
Monica Mihai: Şi nu s-a vorbit atât de mult despre negocierile pentru această funcţie.
Ion Cristoiu: Păi nu s-a vorbit pentru că în România nu mai e Liviu Dragnea. Pentru că şi la Codruţa Kovesi s-a făcut din această funcţie şi din promovarea ei o, nu ştiu, a apucat pe Dumnezeu de un picior pentru că era aici o opoziţie, dar dacă ai noştri spuneau, da domnule, oricum nu depindea... puteţi s-o puneţi... 2000 de... în funcţia asta.
Monica Mihai: Dar faptul că s-au împotrivit în frunte cu ministrul Justiţiei de atunci...
Ion Cristoiu: Încă o dată, o spun, nu sunt NATO-ist, nu le am cu NATO, dar NATO este o organizaţie politică...
Monica Mihai: Care apără un miliard de oameni în primul rând.
Ion Cristoiu: Politico-militară care oricum te duci şi pe Marte eşti NATO, zici UE te duce...
Monica Mihai: Procuror General...
Ion Cristoiu: Zici Uniunea Europeană şi dacă zici preşedintele Consiliului UE, NATO. E această funcţie este cea mai înaltă funcţie mai mare ca a lui Titulescu pentru că Titulescu era pe plan european, de dat asta este o funcţie planetară şi NATO are această imagine de forţă. Se duce în Afganistan vine NATO; sigur poţi să fii şi subiectul unui atentat. În cazul de faţă, de exemplu nici măcar ministrul de Externe al UE nu are această... în cazul de faţă era nevoie de contracarare, se ştia că va fi desemnat, probabil că procesul avansase şi s-au început să ... dreapta, stai puţin că avem şi noi una care va ajunge cutare, încă o dată, funcţia de procuror european e de doi lei în UE, asta e o prostie o poveste cum va ajunge ea, dacă nu era Geoană, dar acum cu numirea lui Geoană s-a văzut că sunt funcţii care pot fi mult mai mari decât al ei. Ea o să se ducă, nu am nici o îndoială, e o funcţie la care ea dacă va încerca să aplice metodele din România, astea de claxoane...
Kovesi chiar este un mare pericol, ea câştigă la scor, nu Barna, îl bate pe Klaus Iohannis pentru că e cu anticorupţia, nu a făcut politică
Monica Mihai: Aţi zis aşa ca o multitudine că se va duce, ştiţi că am discutat chiar la începutul emisiunii că ziceam că încă nu există încă acea certitudine 100% că Dan Barna va fi prezidenţiabilul USR, credeţi că e posibil totuşi în acest moment ca Laura Codruţa Kovesi să fie prezidenţiabil din partea USR PLUS şi să aştepte ei până...
Ion Cristoiu: Ultimul sondaj de opinie pe care îl are Cotroceni arată că Codruţa îl bate la încredere pe Klaus Iohannis, pentru prima(...)...
Monica Mihai: Şi atunci nu ar renunţa Laura Codruţa Kovesi la această funcţie?
Ion Cristoiu: Nu ştiu, există un mare interes şi al lui Klaus Iohannis şi al celorlalte partide să îi facă vânt Codruţei să se ducă acolo să stea liniştiţi, faptul că PLUS a anunţat că abia peste două săptămâni, probabil că se aşteaptă să se clarifice. Dacă ea nu se duce clar candidează şi atunci de aia... deci toate poveştile astea, agitaţia lui Rareş, al lui Ludovic Orban, al lui Cioloş, a lui Cioloş e comedie, al lui Iohannis, inclusiv a PSD este să scape de ea, pentru că dacă se duce acolo atunci nu mai e pericol pentru Klaus Iohannis, ea chiar este un mare pericol, ea câştigă la scor, nu Barna, îl bate pe Klaus Iohannis pentru că e cu anticorupţia, nu a făcut politică, nu a făcut...
Monica Mihai: Are o figură de martiră poate în România?
Ion Cristoiu: Nu, nu a făcut politică, adică ea chiar nu a făcut politică...
Monica Mihai: Păi şi nu s-ar putea întoarce după ce îşi termină mandatul în Europa, pe cai mai mari?
Ion Cristoiu: Poate, eu am spus că acum dacă eu, nu Dan Barna, nu Cioloş, nu Tăriceanu, ea este principalul pericol pentru că are şi o imagine internaţională, cultivată din toate punctele de vedere şi are această imagine de om din societatea civilă, că aşa se spune, din afara partidelor...
Monica Mihai: Care mai nou a câştigat teren în toată Europa.
Ion Cristoiu: Da şi care vine şi e sigur că nu va mai fi corupţie în România şi care s-a bătut...
Monica Mihai: Cu cei corupţi.
Ion Cristoiu: Dar imaginea asta nu va mai merge încă o dată la UE. Funcţia de procuror european nu va mai fi de claxon, pentru că în perioada ei DNA a fost mai mult o agenţie de publicitate decât, hai ca să fie publicitate, de breaking news, uite v-am dat o idee, adică a fost o instituţie care crea breaking news, un mitropolit, breaking news un jurnalist, breaking news un fotomodel, adică aţi observat niciodată nu erau aleşi decât...
Monica Mihai: Oameni care puteau să creeze interes.
Ion Cristoiu: Breaking news-urile, aşa se şi explică de ce până la urmă mare lucru nu a făcut, dar zic.
Editorialul săptămânii
Monica Mihai: Ajungem la editorialul săptămânii. Care vi s-a părut reportajul, editorialul cel mai interesant în această săptămână?
Ion Cristoiu: Da, chiar dacă a apărut pe un site pe care nu îl simpatizez, eu sunt un om care invidiez reporterii, este al unui domn Răzvan Filip, nu ştiu cine e, păcat că nu a lucrat cu mine şi este un editorial despre un reportaj de la USR, un reportaj care mi-a plăcut nu că era la USR, pentru că aşa ar trebui să fie reportajele, reportajele de la congres, că nu a fost făcut nici cu simpatie, nici cu antipatie, ci cu mică ironie faţă de... foarte bună. Dincolo de valoarea documentară a fost un report, un reporter, nu are rost să ţin acum lecţia jurnalistică că principalele calităţi este ochiul, vede, reporterul vede anumite fapte. Ăia acolo dădeau o parolă pe WI- FI, noutate, sau a văzut că la nu ştiu ce etaj era băiatul lui Caramitru care zicea taică-meu a făcut toate astea, foarte interesant, adică nouă ne lipsesc şi voi pleda până la sfârşitul vieţii, reporterii de tribunale, nu e adevărat, de congres, oamenii care să vadă.
Monica Mihai: Care să ia pulsul evenimentului.
Ion Cristoiu: Ştiu că ... când la Expres Magazin când am condus-o eu, aveam o rubrică numită Parlamentul văzut din pod, era făcut de Ileana Lucaciu, cronicar dramatic, este extraordinar şi şedea acolo la balcon şi consemna în fiecare săptămână toate alea, cum sunt în Parlament, extraordinar, adică asta ne lipsesc nouă, reporteri... la PSD nu am văzut un asemenea reporter, puteam să îl scriu eu dar sunt prea bătrân ca să mai scriu şi reportaje.
Top 5 politicienii săptămânii
Monica Mihai: Ajungem astfel la topul săptămânal, top 5 politicienii săptămânii, cine s-a făcut remarcat în politică în această săptămână şi cine s-a făcut mai puţin, începem cu locul 5, cine se află pe locul 5?
Ion Cristoiu: Păi pe locul 5 este domnul Eugen Teodorovici care a lansat acea idee extraordinară a taxei pe solidaritate pentru pensiile peste 100 de milioane, inimaginabil în România vă spun eu ca om care din 68 am contribuit am avut 50 de ani de contribuţie şi nici nu mă pot gândi la o asemenea pensie, ea este, au fost date magistraţilor, fiecare partid politic s-a grăbit să îi mituiască pe judecători şi pe procurori, după părerea mea nu e vorba de o chestiune bugetară, după părerea mea este o greşeală că i s-a dat domnului Teodorovici, asta trebuia să o asume premierul pentru că este chestiune de egalitate socială, o chestiune elementară, de dreptate socială, nu se poate ca într-o ţară unde oamenii au pensii de 15 milioane, unii să aibă 3000- 4000 de euro, fără să facă nimic, deci din punctul acesta de vedere îl pun pe locul 5, măcar că a lansat discuţia, probabil că o să dea înapoi pentru că poate că de aia nici nu şi-a asumat premierul, o să dea înapoi că face acum CSM-ul, magistraţii, organizaţiile internaţionale culmea. Dacă ar fi fost politicieni, sunteţi de acord, s-au funcţionari la Parlament sau ziarişti, toată lumea ar fi spus nu se poate aşa ceva fiind vorba de magistraţi ei au vorbă să aibă, nu e vorba de pensiile militare, e vorba de nişte pensii care au fost nejustificate, pentru un om care nu face nimic.
Monica Mihai: Cine este pe locul 4?
Ion Cristoiu: Pe locul 4 este domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru că a primit o lovitură în sensul că el chiar se pregătise să fie candidat unic, o să rămână candidatul ALDE.
Monica Mihai: Dar nu cu acelaşi elan?
Ion Cristoiu: Dar nu are cum şi o să rămână dintr-un singur motiv, partidul care nu are candidat propriu până la prezidenţiale e terminat ca partid, anul prezidenţialelor e un an de vedetism al unui partid. Ai candidat...
Monica Mihai: Trebuie să te faci remarcat să ieşi în faţă, să declari diverse lucruri.
Ion Cristoiu: E pe locul 4 că va avea o mare problemă că trebuie să decidă dacă rămâne în coaliţie sau nu rămâne...
Monica Mihai: Va fi o decizie politică foarte grea.
Ion Cristoiu: De ce foarte grea, pentru că dacă pleacă din coaliţie, pierde partidul, toţi miniştrii săi vor rămâne pentru că e greu să vă imaginaţi că un ministru, voi pleca, ei vor pleca miniştri pentru că vrea preşedintele partidului să ajungă...
Monica Mihai: Să rupă coaliţia, haideţi să ajungem la locul 3, cine este pe locul 3?
Ion Cristoiu: Locul 3 domnul Mircea Geoană, v-am spus...
Monica Mihai: Pentru meritele de la NATO?
Ion Cristoiu: Nu, pentru că are cea mai înaltă funcţie deţinută de un român în istoria modernă.
Monica Mihai: Locul 2?
Ion Cristoiu: Şi pentru că a reabilitat PSD, locul 2 este Viorica Dăncilă care aşa mai ţineţi minte cu taca-taca începe să facă, cu paşi mici ea acuma toată vara aşa cum a sfătuit-o simpatia dumneavoastră Traian Băsescu, va fi numai în ţară, va lua fiecare ... toate filialele şi probabil că mai mult ca sigur pe 3 va fi desemnată candidat.
Monica Mihai: Şi cine este pe locul 1?
Ion Cristoiu: Este Gabriela Firea care e pe locul unu, noi trebuie să spunem acest clasament este al spectacolelor mediatice, nu spunem că cine e pe locul e apreciat faţă de ăla. Ea este vedeta, a venit de la tratament şi acum e prezentă în primul rând a dus o contribuţie uriaşă pentru Dăncilă scoţându-l din joc pe domnul Tăriceanu care era, nu putea să fie candidatul PSD.
Monica Mihai: Deci PSD ar trebui să îi mulţumească Gabrielei Firea...
Ion Cristoiu: Nu, ar trebui să îi mulţumească doamna Dăncilă pentru că i-a deschis drumul, poate să îi ofere dacă să fiu răutăcios, o rectificare bugetară de care Gabriela Firea are nevoie că altfel dă faliment Primăria.
Monica Mihai: Rămâne să vedem ce va face doamna Dăncilă în jocul acesta politic intern cu doamna Firea, domnul Cristoiu vă mulţumesc pentru discuţia de astăzi ne aşteaptă o săptămână importantă, doamnelor şi domnilor rămâne să vedem ce se va întâmpla săptămâna viitoare şi vă vom ţine la curent, pentru astăzi aceasta a fost ediţia de astăzi, la revedere.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Preşedintele PNL, despre riscul ruperii coaliţiei din cauza prezidenţiabilului: Nu pleacă de la putere PSD, nici ALDE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe