Geoană a postat pe blog discursul "nerostit dar auzit" pe care îl pregătise pentru Congres

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană a postat, luni, pe blogul său, mesajul pe care îl pregătise pentru Congresul extraordinar al partidului, de sâmbătă, pe care l-a catalogat drept "nerostit dar auzit".

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Geoană a postat pe blog discursul "nerostit dar auzit" pe care îl pregătise pentru Congres

Geoană a postat pe blog discursul "nerostit dar auzit" pe care îl pregătise pentru Congres (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Geoană afirmă că mesajul pe care ar fi dorit să îl transmită la Congresul extraordinar al PSD care a avut loc sâmbătă a fost perceput de unii colegi "drept o intenţia de deturnare a sensului Congresului".

"Unii colegi au vorbit de un congres de mesaj pentru a justifica o listă închisă a vorbitorilor la congres", mai spune el.

El afirmă că a mâncat "de prea multe ori pâinea pregătirii congreselor" ca să nu cunoască psihologia şi bucătăria pregătirii acestora.

"Ca preşedinte al partidului, niciodată nu am considerat că trebuie să fie show-ul meu exclusiv, niciodată nu mi-a fost teamă că alţi lideri, inclusiv foştii lideri ai partidului sau tineri turci în ascensiune m-ar putea eclipsa sau că aplauzometrul participanţilor ar putea fi interpretat de presă sau în partid în defavoarea mea, cum a fost cazul discursului lui Sorin Oprescu la Congresul de sâmbătă", susţine Geoană.

Fostul lider al PSD apreciază că era preferabil ca "toate vocile credibile" ale partidului să fie auzite "împreună" pentru a da un mesaj de forţă şi unitate.

"Poate mulţi s-au întrebat de ce nu am fost prezent pe scenă la acest Congres. Răspunsul este simplu: pentru că nimeni nu m-a invitat. Şi, fără prea multă supărare, mi-am ocupat locul în sală, alături de prietenii şi colegii mei din Dolj şi apoi, alături de prietenii şi colegii din toată ţara. Am urcat, în final, după Rezoluţia citită de Cati Andronescu, pentru a marca susţinerea mea pentru continuarea politicii de izolare a PDL pe scena politică românească", scrie Geoană.

El menţionează că ar fi spus, dacă ar fi fost invitat să ia cuvântul, că actuala conjunctură economică este atât de gravă încât populaţiei îi este cu totul indiferent ce fel de probleme reale sau imaginare sunt în PSD.

Geoană apreciază că PSD nu îşi permite să se culce pe o ureche, amăgindu-se cu "două-trei sondaje", şi că este "pe un inevitabil val al victoriei" doar pentru că PDL este "în corzi".

El spune că PSD s-a luptat prea mult pentru proceduri parlamentare şi "subtilităţi juridice, ignorând starea de spirit a populaţiei" şi afirmă că PSD trebuia să organizeze propriile acţiuni şi marşuri de protest, fără teamă de "ce vor spune politicieni ai puterii sau comentatorii portocalii".

"Vreau să fiu foarte clar: eu nu-i apreciez nici pe Che Guevara, nici pe Chavez sau Morales şi nu propun o revoluţie, dar trebuie să ne asumăm rolul de reprezentanţi ai populaţiei nemulţumite", afirmă el.

Fostul lider al PSD menţionează că, în ceea ce priveşte viaţa internă a partidului, ar fi spus, la Congres, doar că se bucură de faptul că democratizarea partidului "nu poate fi oporită şi continuă...".

Geoană mai adaugă, într-un P.S., că se bucură de faptul că principiul de care vorbea încă din 2006, al alegerii funcţiilor de conducere prin votul tuturor membrilor, a devenit realitate prin modificarea Statutului PSD la Congresul de sâmbătă.

"Aş vrea să le mulţumesc tuturor delegaţilor, începând cu Victor Ponta, pentru că au înţeles, măcar în această privinţă, necesitatea de a avea un partid deschis", mai spune Geoană, la final.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a vorbit, în discursul principal de la Congresul extraordinar de sâmbătă, o oră şi cinci minute, iar preşedintele de onoare, Ion Iliescu, a avut un discurs aproape la fel de lung. Au mai susţinut discursuri Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Dan Şova şi Radu Moldovan, precum şi sindicalişti, reprezentanţi ai PNL, PNŢCD, UDMR, PC, PRM şi primarul Sorin Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici