Geoană: Acordul pentru Nabucco a fost ratificat săptămâna trecută de Senat, Cameră decizională

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine, într-o postare pe blogul personal, că acordul pentru proiectul Nabucco a fost ratificat săptămâna trecută se Senat, Cameră decizională, menţionând că face precizarea "pentru corecta informare a şefului statului".

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Geoană: Acordul pentru Nabucco a fost ratificat săptămâna trecută de Senat, Cameră decizională

Geoană: Acordul pentru Nabucco a fost ratificat săptămâna trecută de Senat, Cameră decizională (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"În mod ciudat, preşedintele Traian Băsescu a sugerat faptul că Parlamentul blochează proiectul Nabucco, rugând partidele să «grăbească ratificarea acordului pentru proiectul Nabucco». Fie preşedintele nu este informat, ceea ce este foarte grav, fie continuă cu bună-ştiinţă o campanie împotriva Parlamentului României, ceea ce este la fel de grav. Pentru a corecta informarea preşedintelui României, ţin să precizez faptul că acordul pentru Proiectul Nabucco a fost ratificat de Senat, camera decizională în această situaţie, în cursul săptămânii trecute. În acest moment se aşteaptă expirarea termenului pentru depunerea contestaţiilor la Curtea Constituţională, iar ulterior acordul va fi oferit Preşedintelui României pentru promulgare. Deci, unde este blocajul?", scrie Geoană.

Şeful statului a amintit, la consultările de la Cotroceni şi în declaraţia de presă de la finalul evenimentului, de Acordul Nabucco.

"Suntem singura ţară care a rămas consecventă pe Nabucco şi avem acordul la ratificare în Parlament şi am rămas ultima ţară dintre semnatarii acordului care nu a ratificat acest acord. Cred că avem o dificultate politică deja la nivel european. Nu în ultimul rând, garanţia pentru Ford. Este legea în Parlament. Ford la Craiova trebuie să înceapă producţia sau pregătirea pentru producţia unui nou model. Faptul că nu dăm drumul la garanţie dă peste cap programul de pregătire pentru intrare în fabricaţie", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 22 decembrie, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului între Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia privind Proiectul Nabucco, semnat la Ankara la 13 iulie 2009.

Camera Deputaţilor a aprobat, la 16 februarie, cu 259 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, Acordul între Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia privind proiectul Nabucco, ţări care ar urma să fie tranzitate de sistemul de conducte Nabucco.

Proiectul Nabucco reprezintă principala componentă a Coridorului Sudic de transport al hidrocarburilor către Europa şi a apărut din necesitatea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale şi a eliminării riscului la adresa securităţii aprovizionării cu hidrocarburi de la un singur furnizor - Federaţia Rusă, se arată în expunerea de motive a acordului.

Prin acest proiect se realizează o diversificare energetică cu beneficii în favoarea ţărilor producătoare, de tranzit şi a celor consumatoare şi creşterea competiţiei în sectorul gazelor naturale. Gazoductul va avea o lungime totală de 3296 km, din care Turcia - 2000 km, Bulgaria - 400 km, România - 460 km, Ungaria - 390 km şi Austria - 46 km, cu o capacitate de transport finală maximă de 31 miliarde metri cubi anual.

În luna iulie a anului trecut, premierul Emil Boc şi prim-miniştrii din Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat un acord prin care au convenit detaliile legate de tranzit şi taxe ale Nabucco, pentru a sublinia sprijinul politic de care beneficiază proiectul şi pentru a creşte încrederea părţilor interesate - investitori, furnizori, traderi - în proiect.

Proiectul, dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, vizează construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care urmează să transporte gaze naturale de la producătorii din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu către consumatorii din Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Acţionarii consorţiului sunt OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici