- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Am sesizat o frustrare a unor ambasadori UE faţă de decizia achiziţionării de avione F16
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat, joi, la finalul unei întâlniri cu ambasadorii statelor europene, că unii din aceştia şi-au exprimat frustrarea faţă de decizia CSAT de achiziţionare de avione F16 în uz.
Geoană: Am sesizat o frustrare a unor ambasadori UE faţă de decizia achiziţionării de avione F16 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Geoană a spus că a sesizat "un interes deosebit" din partea ambasadorilor statelor Uniunii Europene faţă de decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de achiziţionare de avioane F16 în uz.
"Am sesizat o anumită frustrare a unor ambasadori europeni şi sunt absolut convins că Parlamentul României, atunci când vom fi chemaţi să ne pronunţăm cu privire la această achiziţionare de tehnică militară, necesară dar şi costisitoare, vom putea asculta argumentele tuturor companiilor şi firmelor, americane şi europene, care au prezentat oferte pentru o astfel de achiziţie de avioane multirol pentru armata şi flota aeriană românească", a afirmat preşedintele Senatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Geoană a spus că, în momentul în care Parlamentul va dezbate decizia CSAT, vor fi invitaţi reprezentanţi ai firmelor competitoare, care să îşi prezinte oferta, astfel încât "Parlamentul să decidă în cunoştinţă de cauză, evaluând aspectele comerciale, strategice sau de transfer de tehnologie".
Preşedintele Senatului a menționat că la întâlnirea cu ambasadorii UE s-a ridicat problema că România este singurul stat european care nu a aderat la codul de conduită pentru achiziţii militare şi offset.
Geoană a precizat că, în cazul în care Guvernul nu va elabora o lege în acest sens, Senatul este pregătit să iniţieze un proiect legislativ care să permită României "să intre în normalitate în ceea ce priveşte transparenţa achizițiilor publice".
CSAT a aprobat, marţi, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În cadrul şedinţei CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.
Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013, o etapă strategică ulterioară fiind achiziţionarea a încă 24 de aeronave de acest tip noi, informează MApN.
România a avut de ales din mai multe oferte pentru achiziţia de avioane multirol, printre care F16 şi Gripen.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO