Geoană: Amplasarea scutului antirachetă, o decizie importantă, consecinţe majore

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că decizia CSAT de amplasare a scutului antirachetă în judeţul Olt este o decizie importantă în continuarea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Urmărește
6 afișări

Geoană a afirmat că decizia amplasării scutului antirachetă este esenţială în efortul combaterii pericolului terorismului.

El a adăugat că partea americană va informa conducerea Senatului şi comisiile de specialitate cu privire la consecinţele şi detaliile tehnice ale acestei decizii şi a apreciat că nu vor exista dificultăţi în Parlament pentru ratificarea Acordului.

Geoană a declarat că, deşi componenta americană a scutului rachetă este importantă, esenţială este implementarea deciziei NATO de la Lisabona, în sensul realizării unui scut antirachetă al întregii Alianţe Nord-Atlantice, în colaborare cu Federaţia Rusă, pentru a arăta Moscovei că sistemul nu este gândit împotriva Rusiei.

Preşedintele Senatului a mai afirmat că scutul antirachetă amplasat în România este doar o parte a unui sistem defensiv care va deveni pe deplin funcţional spre 2015, când obiective similare vor fi prezente şi în Bulgaria, Ungaria, Grecia, Polonia.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că CSAT a aprobat, în şedinţa de luni seară, ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.

Băsescu a declarat că pentru început la fosta baza aeriană de la Deveselu vor fi dislocaţi 200 de militari americani, subliniind că baza aeriană de la Deveselu rămâne în continuare sub comanda Forţelor Aeriene Române.

Şeful statului a mai spus că sistemul antirachetă este unul defensiv, ci nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federatiei Ruse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici