Geoană: Aş propune înfiinţarea unui colectiv naţional pentru reforma administrativ-teritorială

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spune că ar propune înfiinţarea unui colectiv naţional, constituit din specialişti, care să aibă un an la dispoziţie pentru elaborarea unui studiu privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Mircea Geoană a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că ar trebui realizat un studiu după alegerile de anul viitor, la începutul lui 2013, "la început de nou ciclu politic, când nu mai e niciun fel de miză electorală".

"În acest moment, aş propune înfiinţarea unui colectiv naţional care să cuprindă cei mai buni specialişti, reprezentanţi din toate părţile interesate, şi care să aibă un an la dispoziţie, şase luni, nouă luni, în care să producă un studiu şi o propunere coerentă bazată pe eficacitate, pe subsidiaritate, pe obligaţiile noastre europene, pe logica dezvoltării României. După aceea, după ce scăpăm de alegerile de anul viitor, pentru că la anul va fi imposibil să faci ceva, la început de 2013, la început de nou ciclu politic, când nu mai e niciun fel de miză electorală, putem să tragem linie, să spunem că avem nevoie de 15, de 14, de 12, de 8 regiuni de dezvoltare", a afirmat Geoană.

Potrivit acestuia, dezbaterea actuală lansată de preşedintele Traian Băsescu legată de reforma administrativ-teritorială şi modificarea Constituţiei este "uşor neserioasă".

"Domnul Băsescu a apucat-o pe o cale care face imposibilă revizuirea acesteia. Dacă domnia sa suprapune interesul electoral cu interesul strategic, atunci interesul strategic va fi sacrificat interesului electoral. Aşa cum a pornit problema e ca şi cum domnul Băsescu ar dori ca ea să nu treacă, pentru a putea să aibă încă un pretext anul viitor de a spune că ticăloşii de politicieni, nenorociţii de parlamentari sunt cei care ţin România pe loc, nu proasta guvernare, nu lipsa de viziune, nu corupţia galopantă. Este un tertip pe care domnul Băsescu l-a mai folosit în trecut, nu cred că-i va folosi anul viitor, pentru că lumea s-a lămurit cu privire la actuala putere", a afirmat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului a explicat că în Franţa, de exemplu, reforma administrativ-teritorială a necesitat ani întregi până la finalizare.

Geoană a subliniat că este nevoie de o analiză serioasă cu privire la eficacitatea, funcţionalitatea modului de organizare a ţării.

"În acest moment, discuţia riscă să devină una superficială şi cu tentă electorală, ceea ce este profund greşit. Este profund nociv ca o temă atât de importantă să fie aruncată pe piaţă fără niciun fel de pregătire, fără niciun fel de dezbatere publică prealabilă. Înainte să te repezi la nişte concluzii trebuie să ai în spate ani de studii, de consultare publică, cu autorităţile locale, cu profesioniştii, cu oamenii din economie, cu partenerii noştri de la Bruxelles. Eu unul sunt împotriva acestui mod frivol de a aborda teme atât de importante. Modificarea Constituţiei, reforma administrativ-teritorială - ambele necesare - trebuie făcute cu angajarea tuturor forţelor politice, şi aici preşedintele României are un rol obligatoriu de catalizator al acestui demers de consultare politică", a subliniat preşedintele Senatului.

Mircea Geoană a menţionat că noua variantă administrativ-teritorială a României ar trebui să intre în vigoare începând cu anul 2014, "când UE va intra într-un nou ciclu bugetar", care va dura până în 2020.

Ioan Oltean a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Oltean a mai anunţat că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, precizând că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici