Video Geoană: Băsescu, bun la diagnostic, slab în practică - III

Partea a treia a interviului acordat de preşedintele PSD Mircea Geoană Agenţiei MEDIAFAX, în care vorbeşte despre probleme ale actualităţii politice şi economice: activitatea guvernului, cazul Ridzi, evoluţiile şi perspectivele din PSD şi Coaliţie, alegerile prezidenţiale.

Urmărește
19 afișări

Liderul social-democrat avertizează că "în timpul campaniei Traian Băsescu şi unii lideri PDL vor trimite cântece de sirenă către pesedişti, spunându-le: nu vă faceţi griji, veţi rămâne la guvernare indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale".

În acelaşi timp, Geoană se vede ca un viitor preşedinte al României "responsabil şi vizionar", implicat, "catalizator al forţelor" naţiunii, impunerea acestei tipologii fiind avantajul pe care îl are în confruntarea cu actualul preşedinte.

Textul integral al interviului acordat Agenţiei MEDIAFAX - partea a III-a:

Rep.: Aţi spus că veţi fi un preşedinte al Senatului super-jucător, iar acum spuneţi că veţi un preşedinte implicat, în opoziţie cu modelul Traian Băsescu, care este un preşedinte-jucător.

M.G.: Preşedinte-jucător în primul rând este o supra-simplificare a ceea ce reprezintă un preşedinte şi în al doilea rând uitaţi ce a făcut în cinci ani de zile jucătorul Traian Băsescu ca preşedinte. Spuneţi un proiect pe care l-a promis în 2004 şi s-a întâmplat. Este foarte bun la diagnostic, este foarte slab la a propune şi la a pune în practică un proiect. Pentru mine cel mai important lucru este să se întâmple ceva în timpul preşedinţiei mele, ceva pozitiv. Voi fi un catalizator al forţelor acestei naţiuni. Sunt absolut convins că acesta este tipul de preşedinte pe care românii îl doresc.

Rep.: Ca să puneţi în practică viziunea pe care o veţi propune, în cazul în care veţi câştiga alegerile, intenţionaţi să forţaţi schimbarea premierului Emil Boc? Spuneaţi acum ceva timp că, dacă veţi ajunge preşedinte. ar trebui să se schimbe şi configuraţia majorităţii politice pentru a răspunde noilor realităţi.

M.G.: Cred că ar fi mai util, şi aş fi şi eu mai confortabil, cu un guvern în care PSD să fie vioara întâi. E un lucru evident, dar în ceea ce priveşte configuraţia majorităţii pe care o vom face, acesta este o discuţie care va avea loc în Parlament, cu partidele politice, pe baza unui program, inclusiv compatibilitatea între viziunea mea şi proiectul pentru România pe care îl voi propune în septembrie şi dorinţa partidelor, începând cu PSD, de a-şi însuşi un astfel de proiect.

Rep.: Dar după experienţa avută cu PNL patru ani şi cu PDL un an, PSD ar prefera cu PDL sau cu PNL?

M.G.: Coaliţiile sunt dificile în România. Dar va fi o coaliţie, cel puţin pentru încă trei ani de zile, asta este realitatea din Parlament. Viitorul preşedinte va trebui să fie capabil să gestioneze o relaţie într-o alianţă care să o facă funcţională în premieră pentru România postdecembristă. Este un pariu foarte complicat. De aceea pentru mine este important nu atât numele partidelor care vor face parte din această coaliţie, ci dorinţa lor sinceră de a lucra la un proiect. Eu voi veghea ca viitorul guvern să fie un guvern care să lucreze într-adevăr bine împreună şi nu voi încerca să creez disensiuni artificiale în cadrul guvernului. PSD va face parte din acel guvern, în mod evident. Este prima mea preferinţă. Dar chiar dacă voi fi un fost lider al PSD, voi veghea ca relaţia să fie echidistantă, să îi încurajăm pe cei din guvern şi mai ales să tratăm în mod respectuos opoziţia, indiferent care va fi.

Rep.: Sunteţi absolut convins că veţi deveni preşedintele României. A început lupta internă în PSD pentru şefia partidului? Şi cine va fi viitorul premier, că domnul Boc nu este în graţiile dumneavoastră? Şi cum reuşiţi să îl schimbaţi pe domnul Boc?

M.G.: Într-un partid politic nu poţi să opreşti pe nimeni să spere şi să îşi facă un plan de carieră.Sunt convins că partidul va avea înţelepciunea să aleagă un lider foarte bun, capabil să ducă partidul mai departe şi să continue ceea ce eu am încercat să fac: democratizarea internă, modernizarea ideologică şi adaptarea la noile realităţi.

Rep.: Dar a început această luptă internă pentru putere?

M.G.: Nu. Nu se simte în partid în acest moment. Le-am şi spus colegilor mei că nu eu voi alege succesorul meu, ci un Congres al partidului. Acolo lumea se va uita la cei din partid la modul în care s-au implicat în această campanie. Deci singura cale de a avea, cum spunea Napolean, bastonul de mareşal este raniţa de soldat în campania prezidenţială.

Rep.: Şi bastonul de premier?

M.G.: Şi bastonul de premier stă tot pe undeva într-un grup restrâns de colegi care au calităţile şi capacitatea pentru această funcţie. Dar cred că este prematur să ne pronunţăm cu privire la acest subiect şi după ce câştigăm alegerile avem timp.

Rep.: Să ne aşteptăm, dacă veţi câştiga alegerile, la retragerea miniştrilor PSD din Guvern, la o moţiune de cenzură votată şi de PSD?

M.G.: Nu este rolul meu, în condiţiile în care ajung preşedintele României, să determin paşii politici, este decizia partidelor politice. Ce vor decide partidele, ce majorităţi se vor face, va continua majoritatea cu PDL, eventual într-o formulă reechilibrată, va fi o altă majoritate - sunt lucruri pe care le vor decide partidele după alegerile prezidenţiale. Decizia lor este suverană, nu pot eu să spun, ca viitor preşedinte, când şi cine să acţioneze într-o direcţie sau cealaltă. Voi încerca să fiu un catalizator pentru o cât mai solidă guvernare.

Rep.: Dar dacă va câştiga Traian Băsescu, vă aşteptaţi ca el să îi sugereze premierului Boc să demită miniştrii PSD?

M.G.: Cred că în timpul campaniei Traian Băsescu şi unii lideri PDL vor trimite cântece de sirenă către pesedişti, spunându-le: nu vă faceţi griji, veţi rămâne la guvernare indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Au început deja să dea acest semnal. Nimic mai fals.

Singurul scop pe care îl are Traian Băsescu este de a-şi crea un partid dominant în România şi evident că PSD stă în calea acestui proiect pe care nu l-a abandonat, ci l-a adaptat condiţiilor electorale şi politice.

Deci, celor care îşi fac iluzia că Traian Băsescu va avea vreo intenţie binevoitoare faţă de PSD în condiţiile în care câştigă încă o dată se înşală amarnic şi cred că trebuie să se uite la ce s-a întâmplat cu colaboratorii domnului Băsescu. Dacă pe ei îi tratează în felul acesta, daţi-vă seama cum va trata un adversar politic, pentru că suntem adversarii politici ai domnului Băsescu.

Rep.: Cum comentaţi noua majoritate de la CGMB, între PDL şi PRM?

M.G.: Mi-e teamă că este o încercare de a acoperi lucrurile care s-au întâmplat în Primăria Bucureştiului în ultimii ani. Această conspiraţie a tăcerii continuă să planeze asupra modului în care a fost administrată capitala României de mulţi ani de zile, risipa cumplită de bani publici. Cred că este obligaţia actualului primar general de a face lumină, în pofida actualei majorităţi, în care este clar că PDL încearcă să îşi aducă aliaţi ad-hoc pentru a-şi proteja proprii colegi care au condus Primăria Generală, domnul Videanu şi domnul Băsescu.

Rep.: Aţi fost ministru de Externe. Traian Băsescu, pe lângă modelul de preşedinte-jucător, a dorit impunerea în politica externă a axei Bucureşti-Londra-Washington. În situaţia în care veţi ajunge preşedinte, ce veţi face referitor la această linie de politică externă?

M.G.: Este o linie care există doar în imaginaţia domnului Băsescu. Este pur şi simplu o formulă de retorică jurnalistică, nu există în spatele ei niciun fel de concept fundamental. Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite? Da, dar în acest moment parteneriatul cu Statele Unite şi-a atins potenţialul în zona pur strategică: sunt baze militare în România, suntem aliaţi pe multe teatre de operaţiuni.

Cred că înainte de a trasa axe ar trebui să ne uităm în primul rând la modul cum gestionăm aceste relaţii. Cred că actualul preşedinte a introdus o zonă de lipsă de predictibilitate în politica externă: avem cu toţi vecinii noştri, cu mici excepţii, relaţii neclare, relaţii tensionate şi suntem, practic, izolaţi în Europa.

Modul cum a gestionat domnul Băsescu politica externă a României nu a adus câştiguri de imagine, de reputaţie, de interes pentru România. Din păcate, acest stil de monopolizare a politicii externe în mâna unui singur om, care nu are nici calificarea necesară, a fost un lucru greşit. El va fi corectat."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici