- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană cere sprijinul Consiliului Europei în elaborarea unei strategii privind integrarea romilor
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a solicitat, marţi, sprijinul Consiliului Europei pentru elaborarea unei strategii privind integrarea socială a romilor, potrivit declaraţiilor făcute de acesta la finalul întrevederii avute, la Senat, cu Thorbjörn Jagland, secretarul general al Consilului.
Preşedintele Senatului a afirmat că "o strategie serioasă, realistă, cu resurse, termene şi obiective" în acest sens este absolut necesară.
"Pe fond, eu am solicitat în mod expres sprijinul Consiliului Europei în vederea elaborării unei strategii de integrare socială a populaţiei rome, care să nu mai fie o simplă enumerare de bune intenţii. Considerăm că, în acest moment, o nouă strategie serioasă, realistă, cu resurse, termene şi obiective, adoptate eventual prin lege în România, ar trebui să reprezinte o prioritate. Trebuie să ţinem cont de dimensiunea europeană a acestui subiect, fără de care nici România şi nici o altă ţară cu populaţie romă nu vor putea să rezolve nici pe plan naţional, nici internaţional acest subiect foarte sensibil", a fost de părere Mircea Geoană.
Geoană a solicitat sprijinul Consiliului Europei şi în procesul de restituire a proprietăţilor din România, astfel încât despăgubirea proprietarilor să fie realizată într-o manieră "corectă".
"Este foarte clar că în aceşti douăzeci de ani, în România, subiectul a fost tratat extrem de haotic şi a fost lipsit de predictibilitate. Credem că în acest moment este obligaţia Guvernului şi a instanţelor din România să găsim o manieră în care despăgubirile cuvenite foştilor proprietari să fie făcute într-o manieră corectă. Metodele avansate de diversele Guverne din România nu au fost eficiente", a mai spus Geoană.
De asemenea, el a adăugat că va solicita şi sprijinul Comisiei de la Veneţia cu privire la Forumul constituţional, care urmează să fie lansat la Senat.
Preşedintele Senatului a afirmat că în cadrul discuţiilor cu demnitarul străin au fost abordate şi teme de politică externă, Geoană reiterând faptul că, pentru România, continuarea sprijinirii drumului european al Republicii Moldova şi continuarea democratizării "în profunzime" reprezintă o prioritate.
"Am mai discutat şi despre necesitatea ca, în relaţiile cu Ucraina, Federaţia Rusă şi Georgia, să existe o mai strânsă coordonare între ceea ce România face în plan bilateral şi cu dimensiunea pan-europeană a relaţiilor cu aceste importante ţări. De asemenea, am vorbit şi despre rolul crescând al Turciei în contextul instabilităţii accentuate din Orientul Mijlociu. Turcia este unul dintre puţinele modele de democraţie laică funcţională într-o zonă musulmană. Credem că experienţa democratică a Turciei ar putea fi interesantă", a mai arătat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO