Geoană: Continuarea angajării răspunderii poate fi considerată atac la ordinea constituţională

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că, în opinia sa, continuarea procedurii angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei poate fi considerată un atac la ordinea constituţională, faptă pedepsită penal.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Geoană: Continuarea angajării răspunderii poate fi considerată atac la ordinea constituţională

Geoană: Continuarea angajării răspunderii poate fi considerată atac la ordinea constituţională (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Geoană l-a avertizat pe premierul Emil Boc, dar şi pe vicepremierul Marko Bela, care au susţinut că Guvernul poate continua să îşi angajeze răspunderea pe Legea educaţiei, că riscă să cadă sub incidenţa Codului Penal, în condiţiile în care Curtea Constituţională a decis neechivoc că procedura nu este constituţională.

"Lansez un semnal extrem de serios, că o eventuală încercare a Guvernului şi a majorităţii care susţine Guvernul să continue să îşi angajeze răspunderea pe o modalitate neconstituţională va duce, în primul rând, la un blocaj constituţional fără precedent în România. Mai mult decât atât, Codul Penal spune extrem de clar că este faptă penală atentatul la ordinea constituţională a statului român", a afirmat el.

Preşedintele Senatului a făcut un apel la "luciditate şi raţiune" din partea prim-ministrului Emil Boc şi a liderului UDMR Marko Bela, afirmând că au posibilitatea să susţină "cu curaj şi nu cu laşitate" propriile amendamente la Legea educaţiei în plenul Senatului.

El a susţinut că, prin decizia Curţii Constituţionale pe angajarea răspunderii Guvernului, singura instituţie care se poate pronunţa asupra Legii educaţiei, constituţional, este Senatul.

Geoană a spus că, oricare ar fi decizia de miercuri a Curţii cu privire la sesizarea premierului Emil Boc, programul Senatului în privinţa dezbaterii Legii educaţiei nu este afectat.

El a argumentat că, între o lege adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului şi o lege similară adoptată prin votul uneia dintre Camere, ultima modalitate de legiferare are preeminenţă.

Geoană a continuat, afirmând că, presupunând, "prin absurd", că se ajunge în situaţia legiferării a două texte ale Legii educaţiei, unul prin votul Senatului şi unul prin angajarea răspunderii, primul text îşi produce efectul, anulând legea asumată de Guvern.

El a spus că subiectul angajării răspunderii "este mort din punct de vedere constituţional", iar orice angajare pe Legea educaţiei este "nulă de drept, abuz de drept, abuz constituţional", reprezentând, în opinia lui, "un atac deliberat la ordinea constituţională".

"În al doilea rând, continuarea obsesivă şi periculoasă a angajării are consecinţă şi vulnerabilizarea preşedintelui României, care va fi chemat să promulge o lege neconstituţională şi se transferă şi asupra lui acest risc de neconstituţionalitate", a adăugat Geoană.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului a spus că, în cazul în care Guvernul îşi va asuma până la urmă răspunderea pe legea educaţiei, va sesiza din nou Curtea Constituţională.

Legea educaţiei în forma adoptată de Comisia de învăţământ va fi discutată de plenul Senatului lunea viitoare, a decis, marţi, Biroul Permanent.

Curtea Constituţională se va pronunţa, miercuri, asupra sesizării Guvernului cu privire la conflictul juridic de natură constituţională pe care l-ar avea cu Parlamentul pe marginea asumării răspunderii pe Legea educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici