“Orice partid politic, în urma unui eşec catastrofal – cum a fost cel de la prezidenţiale – îşi face propriile analize, identifică responsabilităţi şi decide măsuri de redresare. Decizia conducerii PSD de amânarea sine die a Congresului – cel mai înalt for al partidului care poate face o analiza obiectivă a pierderii alegerilor – e profund greşită şi va conduce la adâncirea crizei în care se află partidul”, a afirmat Geoană, pe Facebook.
El a susţinut că PSD este, acum, “captivul unei conduceri dictatoriale”, care se menţine, încă, la vârf prin “perpetuarea complicităţii unora, prin stimularea comodităţii sau prin exploatarea fricii altora”.
Fostul lider al PSD, actualmente exclus din partid, i-a întrebat, totodată, pe foştii săi colegi de partid ce s-ar fi întâmplat dacă şi el, în 2010, ar fi procedat similar actualului preşedinte, Victor Ponta, şi ar fi blocat organizarea congresului, recurgând, totodată, şi la excluderea contracandidaţilor.
“Victor Ponta nu trebuie să uite că în 2010 a preluat de la mine funcţia de preşedinte al partidului în urma unor alegeri interne la care mi-am susţinut în mod onorabil candidatura. Îi întreb pe foştii mei colegi, acum: ce s-ar fi întâmplat în 2010 dacă şi eu aş fi procedat similar, blocând organizarea unui Congres de analiză şi alegeri? Şi, mai mult, ce s-ar fi întâmplat dacă aş fi exclus din partid contracandidaţii?”, a arătat Geoană.
El a mai spus că, în opinia sa, frica de răspundere nu este o soluţie care să meargă la nesfârşit în politică, la fel ca şi în viaţă, şi a susţinut că vorba „poţi minţi, dar nu poţi să-i minţi pe toţi, de fiecare dată” se aplică şi în cazul lui Victor Ponta, ca şi în cel al lui LLiviu Dragnea
“Cred acum, mai mult ca oricând, că membrii şi simpatizanţii PSD au dreptul de a fi reprezentaţi de un partid de stânga democratic şi deschis către oameni. PSD ori se va redemocratiza, ori locul său va fi luat de un alt proiect. Eu voi continua să-mi dedic întreaga energie proiectului Stângii democratice”, a conchis Geoană.
BPN al PSD a decis, luni, în prima şedinţă din anul 2015, ca în luna martie să fie convocat doar Consiliul Naţional, for care, la rândul său, se va pronunţa, la acel moment, asupra momentului convocării congresului.
CExN al PSD, reunit după eşecul de la alegerile prezidenţiale, stabilise, de principiu, ca un Congres al partidului în care să se facă o analiză rezultatului scrutinului, să fie convocat în luna martie.