Geoană: Decizia privind trupele ruse în Ucraina reprezintă o întoarcere la acţiunile Războiului Rece

Decizia Dumei privind autorizarea prezenţei trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei reprezintă o întoarcere la acţiunile şi retorica Războiului Rece, consideră senatorul Mircea Geoană.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului Geoană: Decizia privind trupele ruse în Ucraina reprezintă o întoarcere la acţiunile Războiului Rece

Mircae Geoană (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Decizia Dumei de Stat de autorizare de trupe ale Federaţiei Ruse pe teritoriul unui stat suveran reprezintă un act de maximă gravitate, antrenând riscuri incalculabile la adresa securităţii regionale şi internaţionale. Decizia este în afara dreptului internaţional şi reprezintă o întoarcere la acţiunile şi retorica Războiului Rece", apreciază Mircea Geoană, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Acesta reaminteşte că Federaţia Rusă este "oficial un garant internaţional al independenţei şi suveranităţii Ucrainei, conform tratatului semnat la Budapesta în 1994, şi trebuie să se comporte ca atare".

În urma Tratatului de la Budapesta, din 1994, semnat între Ucraina, SUA, Marea Britanie şi Rusia, Kievul a renunţat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate în Rusia. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia s-au obligat să respecte independenţa Ucrainei şi suveranitatea în interiorul frontierelor sale, să protejeze Ucraina de la agresiuni exterioare şi să nu efectueze vreo agresiune faţă de Ucraina, să nu exercite presiuni economice asupra acestei ţări cu scopul de a influenţa politica ei şi să nu folosească arme nucleare împotriva ei.

"Dacă această decizie (de a trimite trupe ruse în Ucraina - n.r.) se va materializa, ea va fi considerată drept o agresiune militară împotriva unui stat suveran, cu toate consecinţele juridice, politice şi strategice aferente", mai precizează Înaltul Reprezentant al premierului pe proiecte de diplomaţie publică.

Mircea Geoană consideră că este necesară "o poziţie neechivocă a comunităţii internaţionale la nivel de ONU, OSCE, UE şi NATO de condamnare a acestor intenţii inacceptabile de la un stat membru al Consiliului de Securitate al ONU şi membru G-8 şi de încurajare a găsirii unei soluţii politice şi diplomatice".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit, sâmbătă, aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

Vladimir Putin nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici