Geoană, despre opţiunea PSD pentru preşedinte ales direct: Salut schimbarea, remarc inconsecvenţa

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană salută, într-o postare pe blog, faptul că Victor Ponta "a renunţat la ideea republicii parlamentare şi a îmbrăţişat opţiunea mult mai firească a republicii semiprezidenţiale", menţionând însă "inconsecvenţa taxată deja de adversarii" PSD.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Geoană, despre opţiunea PSD pentru preşedinte ales direct: Salut schimbarea, remarc inconsecvenţa

Geoană, despre opţiunea PSD pentru preşedinte ales direct: Salut schimbarea, remarc inconsecvenţa (Imagine: Mediafax Foto)

"Văd că Victor Ponta a renunţat la ideea republicii parlamentare şi a îmbrăţişat opţiunea mult mai firească a republicii semiprezidenţiale. Salut această schimbare de optică, dar nu pot să nu remarc inconsecvenţa taxată deja de adversarii noştri", susţine Geoană.

El menţionează că nu ştie care au fost argumentele pentru care PSD a anunţat săptămâna trecută că susţine republica parlamentară.

"Ştiu în schimb care este opinia românilor, inclusiv a votanţilor PSD. Oamenii vor să-şi aleagă singuri preşedintele şi nu cred că era vreun dubiu cu privire la acest aspect. Şi atunci, de ce ne-am grăbim să anunţăm susţinerea pentru o republică parlamentară? Dacă am făcut acest lucru doar pentru a fi contra lui Traian Băsescu, cred că ne-am asumat un risc destul de ridicat. L-am crezut şi îl cred în continuare pe Victor Ponta atunci când spune că el personal nu are o obsesie faţă de actualul preşedinte. Dar nu-mi pot refuza o întrebare. Este oare altcineva în conducerea PSD care suferă de această obsesie? Eu sper că nu. Pentru că, dacă ar fi aşa, riscăm să pierdem timp preţios muşcând toate momelile pe care Traian Băsescu ni le aruncă în mod sistematic", susţine Geoană.

El menţionează că un alt semn de întrebare i-l ridică şi modul în care PSD se raportează la rezultatele referendumului din 2009.

"Că referendumul a fost convocat în scop electoral de către Traian Băsescu, este deasupra oricărei îndoieli. Însă, la fel de clară este şi opţiunea pe care românii au făcut-o la referendum. Într-o majoritate covârşitoare, electoratul - inclusiv electoratul PSD - s-a pronunţat pentru Parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari. Iar ce este cel mai important, referendumul a fost validat. Din acest motiv, este absolut necesar ca PSD să vină cu un proiect propriu amplu, serios şi integrat. Avem obligaţia să venim cu un proiect alternativ, cu o viziune de stânga, pentru că asta aşteaptă susţinătorii noştri. Nu trebuie să ne raportăm la această temă extrem de complexă doar prin prisma poziţiilor pe care le adoptă Traian Băsescu", scrie Geoană.

El arată că miza momentului pentru PSD este să treacă peste orgoliile de suprafaţă şi să genereze cu adevărat un proiect alternativ.

PSD menţionează, în documentul prezentat, luni, la Cotroceni, că alegerea directă a şefului statului este, din punctul de vedere al social-democraţilor, un element "nenegociabil" la revizuriea Constituţiei, deşi săptămâna trecută, joi, PSD propunea trecerea la republica parlamentară.

Potrivit unui comunicat PSD remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, social-democraţii au prezentat şefului statului, la Cotroceni, un document cu poziţiile partidului legate de revizuirea Constituţiei şi de priorităţile legislative.

PSD menţionează, în document, câteva "elemente nenegociabile": "Una dintre Camere să fie aleasă direct, iar cealaltă să fie, după modelul Tratatului de la Lisabona, formată din reprezentanţii comunităţilor locale (prin votul consilierilor locali şi judeţeni); adoptarea pentru parlamentari a unui statut similar cu cel al aleşilor locali (pierderea mandatului în cazul părăsirii partidului cu care a intrat în Parlament); Ministerul Public trebuie să fie scos de sub autoritatea Ministerului de Justiţie; alegerea Preşedintelui de către cetăţeni şi stabilirea unor relaţii clare între Preşedinte, Parlament şi Guvern (neintervenţia Preşedintelui în atribuţiile Parlamentului şi Guvernului)".

Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru, coordonatorul Comisiei PSD pentru revizuirea Constituţiei, a prezentat, joi, la Consiliul Naţional, principalele teze pe care formaţiunea sa le propune în ceea ce priveşte revizuirea Legii fundamentale.

La acel moment PSD propunea revizuirea Constituţiei în sensul transformării României în republică parlamentară, astfel încât şeful statului să nu mai fie ales direct, ci de către o Adunare formată din membrii Parlamentului şi dintr-un număr egal de electori, desemnaţi de Consiliile judeţene, după modelul german.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici