Geoană, despre proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc: UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internaţională

Senatorul PSD Mircea Geoană, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru aderarea la Schengen, a declarat, joi, că UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internatională, el menţionând că Uniunea promovează obiective nerezonabile, nerealiste şi de neacceptat.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Geoană, despre proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc: UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internaţională

Mircea Geoană (Imagine: Andrei Spirache/mediafax Foto)

"Fac un apel către liderii UDMR să reziste tentaţiei facile de a folosi un context internaţional complicat pentru promovarea unor obiective nerezonabile, nerealiste şi de neacceptat. Dintr-un partener important pe drumul democratizării şi europenizării României, UDMR riscă să se izoleze pe scena politică internă şi internaţională. Dacă deschidem cutia Pandorei, efectele pot fi greu cuantificabile", a precizat Geoană într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Geoană a arătat că discuţia asupra unei autonomii a aşa-zisului Ţinut Secuiesc capătă accente periculoase şi a opinat că UDMR trebuie să înceteze acest joc electoral periculos.

"România a fost şi este patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnia lor. Prosperitatea şi demnitatea tuturor cetăţenilor României nu se poate realiza prin exacerbarea a ceea ce ne separă, ci a ceea ce ne uneşte", a arătat Geoană.

El a subliniat faptul că statul român a făcut eforturi serioase pentru a acorda drepturi tuturor minorităţilor care convieţuiesc paşnic astăzi pe teritoriul său şi reamintit că în articolul 1 din Constituţie se menţionează foarte clar că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc are 97 de articole şi va fi postat pe site-ul Uniunii în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc prevede ca limba maghiară, alături de cea română, să fie considerată "limbă oficială în regiune", redactarea bilingvă fiind "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici