Geoană: Eşecul ofertei de vânzare a acţiunilor Petrom e un semnal negativ pentru economia României

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că eşecul ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom dezvăluie percepţia pieţelor externe asupra României, care, "contrar entuziasmului guvernamental", se arată a fi "foarte prudente" în legătură cu ţara noastră.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Geoană: Eşecul ofertei de vânzare a acţiunilor Petrom e un semnal negativ pentru economia României

Geoană: Eşecul ofertei de vânzare a acţiunilor Petrom e un semnal negativ pentru economia României (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eşecul ofertei de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom confirmă obiecţiile legate de oportunitatea şi momentul vânzării, pe care le-am exprimat public, printr-o scrisoare deschisă adresată primului-ministru al României, în data de 12 iulie. În condiţiile vulnerabilităţilor din zona Euro şi din Uniunea Europeană, rezultatul subscripţiilor arată lipsa de adecvare şi de viziune economică a Guvernului. Mai mult, eşecul dezvăluie percepţia pieţelor externe asupra României, care, contrar entuziasmului guvernamental, se arată a fi foarte prudente în legătură cu ţara noastră. Faptul că nu s-a reuşit obţinerea unui nivel al subscripţiilor de peste 80% pentru una din cele mai profitabile companii din România, în condiţiile în care preţul minim stabilit era sub cel al pieţei, este un semnal negativ în legătură cu viitoarele evoluţii ale economiei româneşti", se arată într-un comunicat transmis vineri de Mircea Geoană.

Potrivit preşedintelui Senatului, investiţiile străine în sectorul energetic, precum cea din perimetrul Mării Negre a OMV Petrom în asociere cu Exxon, "sunt cu atât mai valoroase şi se cer încurajate de către autorităţile române".

"Sper ca guvernanţii să tragă concluziile necesare din acest insucces şi să-şi reevalueze intenţiile legate atât de vânzarea acţiunilor Petrom, cât şi de vânzarea de pachete de acţiuni la alte companii de stat. Dacă ni se spune că România nu este în situaţia Greciei şi că nu este disperată să-şi vândă activele la orice preţ şi în orice condiţii, atunci încurajez Guvernul să-şi păstreze participaţiile în companiile din sectoare strategice şi să eficientizeze societăţile de stat, asigurând un management performant şi eliminând orice formă de clientelă şi control politic", mai spune el.

Geoană menţionează că, într-un context intern şi internaţional dificil, statul român are datoria de a se întări şi de a-şi proteja cetăţenii, "nu vânzând, ci consolidându-şi influenţa în domenii strategice pentru economia sa".

Ministerul Economiei a anunţat că oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu poate fi închisă pentru că a fost subscrisă sub nivelul de 80%, fără să prezinte un nou calendar pentru cedarea titlurilor, confirmând informaţiile transmise de MEDIAFAX.

Surse din piaţa de capital au declarat anterior pentru MEDIAFAX că oferta a eşuat, deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, şi va fi reluată. Guvernul urmează să stabilească o dată când va organiza o nouă ofertă de vânzare, au adăugat sursele.

Oferta de vânzare a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) va fi reluată anul viitor, cel mai devreme "începând cu primul trimestru", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Ion Ariton. "Vom relua oferta de vânzare a acţiunilor Petrom cel mai devreme în primul trimestru al anului viitor. Vom căuta cele mai bune condiţii de piaţă pentru reluarea tranzacţiei. Vrem să vindem la un preţ corect", a spus Ariton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici