- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Este imposibil ca tranşa următoare din împrumutul extern să mai ajungă la timp
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi seară, la Antena 3, că este imposibil ca tranşa următoare din împrumutul extern să mai fie trimisă în ţară la termenul stabilit, FMI şi CE aşteptând, potrivit acestuia, până în septembrie să vadă dacă măsurile de austeritate produc efecte.
Geoană: Este imposibil ca tranşa următoare din împrumutul extern să mai ajungă la timp (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)
"Ni s-a invocat fapul că trebuie să luăm o tranşă de la FMI acum, la boardul din 20 iunie. Pot să vă spun cu toată experienţa pe care o am în acest domeniu că este imposibil ca această tranşă să mai vină în termenul dat. De aceea eu mă aştept ca cei de la Fond şi Comisia Europeană (...) vor aştepta probabil până în septembrie ca să vadă dacă aceste măsuri produc sau nu efecte în economia reală", a declarat Geoană la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Fostul preşedinte al PSD a mai precizat că, deşi a supravieţuit moţiunii de cenzură, Guvernul Boc va cădea în următoarele luni chiar "şi la o simplă adiere".
"Astăzi Guvernul Boc a supravieţuit, dar îndrăznesc să spun că în următoarele câteva luni de zile Guvernul Boc va cădea şi la o simplă adiere de vânt", a declarat Mircea Geoană.
El a mai spus că în perioada următoare PSD va demara mai multe acţiuni de contestare a măsurilor de austeritate, atât de natură constituţională, cât şi de natură politică.
"În 48 de ore de la anunţul rezultatului votului la moţiunea de cenzură, Partidul Social Democrat şi eu ca preşedinte al Senatului vom depune la Curtea Constituţională o contestaţie pe legea pe care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. Deci primul demers este de natură constituţională şi legală din partea noastră. Al doilea demers este unul de natură politică, aici va trebui să ne sfătuim şi cu ceilalţi parteneri din Opoziţie (...) pentru a vedea dacă până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, care se încheie pe 30 iunie vom mai introduce o nouă moţiune de cenzură pe tema Legii pensiilor care se dezbate în această săptămână în Camera Deputaţilor, pe Legea Educaţiei, care se dezbate la Senat şi pe anunţul că de la 1 iulie, practic, se scoate din practica socială românească medicamentele compensate (...) Deci calea unei noi moţiuni de cenzură este deschisă pentru noi", a declarat Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la Realitatea TV, că dacă i s-ar fi spus, înainte de stabilirea zilei de votare a moţiunii de cenzură, că FMI doreşte o decizie rapidă, ar fi colaborat pentru un calendar cât mai comprimat.
El a criticat demersul prin care şeful statului a cerut devansarea datei de dezbatere şi votare a moţiunii de cenzură, menţionând că argumentul invocat de preşedintele Băsescu, legat de termenul de trei zile, este greşit.
Geoană a menţionat că premierul Emil Boc nu a spus nimic, la întâlnirea cu conducerile celor două Camere de săptămâna trecută, despre termenul de trei zile invocat de şeful statului în scrisoarea adresată celor doi preşedinţi ai Camerelor.
Preşedintele Senatului a spus că acum este acuzat că doreşte să pericliteze perspectiva acordării de către FMI a următoarei tranşe pentru România.
În acest context, el a menţionat că dacă i s-ar fi comunicat, nu neapărat prin scrisori, că FMI doreşte ca partea română să ia o decizie cât mai rapidă legată de aprobarea sau nu de către Parlament a măsurilor Guvernului, atunci ar fi colaborat pentru un calendar cât mai comprimat legat de votul privind moţiunea de cenzură.
România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, condiţionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizată în principal reducerea deficitului bugetar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.