Geoană: Guvernul să prezinte urgent Parlamentului o strategie multianuală împotriva inundaţiilor

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, precizează, într-o declaraţie remisă, vineri, MEDIAFAX, că Guvernul are obligaţia de a prezenta de urgenţă în faţa Parlamentului o strategie multianuală de contracarare a inundaţiilor, având în vedere că şi la toamnă ar putea avea loc astfel de fenomene.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Geoană: Guvernul să prezinte urgent Parlamentului o strategie multianuală împotriva inundaţiilor

Geoană: Guvernul să prezinte urgent Parlamentului o strategie multianuală împotriva inundaţiilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Consider că este obligaţia Guvernului să se prezinte de urgenţă în faţa Parlamentului cu o strategie multianuală de prevenire şi contracarare a dezastrelor naturale, precum şi cu un plan de acţiuni pentru reconstrucţia digurilor şi a elementelor de protecţie a zonelor inundabile. Acest lucru trebuie făcut neîntârziat, pentru că s-ar putea ca şi la toamnă să avem ploi torenţiale, deci un nou val de inundaţii", precizează Geoană.

Preşedintele Senatului apreciază că România trebuie să îşi canalizeze eforturile şi pentru sprijinirea Observatorului European, o structură centralizată care ar putea avertiza ţările membre despre iminenţa unei catastrofe, în condiţiile în care comisarul european pentru ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, Kristalina Georgieva, a declarat, recent, că este de datoria statelor membre să preia iniţiativa în gestionarea dezastrelor.

În opinia lui Geoană, inundaţiile care au afectat nordul ţării în ultimele zile au scos la iveală deficienţele "cronice" ale administraţiei din România.

"Autorităţile trebuie să ne furnizeze o serie de răspunsuri despre măsurile care trebuiau să fi fost deja luate şi acum nu sunt nici măcar în stadiu de proiect", consideră Geoană.

Preşedintele Senatului apreciază că Guvernul a tratat superficial tema inundaţiilor, în condiţiile în care nu există hărţi de risc, strategie de împădurire sau măsuri consolidate privind evacuarea zonelor inundabile sau ajutorarea oamenilor din zonă.

"În lipsa tuturor acestor măsuri, autorităţile sunt nevoite să improvizeze de la an la an în faţa situaţiilor care apar. Eforturile jandarmilor şi angajaţilor ISU nu pot ţine loc unei strategii care să contracareze inundaţiile", afirmă Geoană.

Preşedintele Senatului precizează că inundaţiile recente au arătat că "politica de cârpeală" a unor diguri este o carte pierzătoare.

"Acum, în 2010, au fost inundate alte zone decât cele din 2005, iar pagubele materiale puteau fi evitate dacă existau nişte hărţi de risc actualizate.(...) Lipsa unor politici clare de construcţie, de reconstrucţie sau de consolidare a unor diguri a dus la situaţia inacceptabilă pentru un stat european în secolul XXI ca viiturii să i se opună câţiva saci de nisip umpluţi sub presiunea timpului de către militari şi jandarmi", conchide Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că România nu are "nicio resursă" să îmbunătăţească situaţia pentru alte eventuale inundaţii, el afirmând că trebuie continuat procesul de restructurare a cheltuielilor bugetare.

"Acum, după aceste inundaţii, aşa cum au fost ele, nu avem nicio resursă să îmbunătăţim situaţia pentru alte eventuale inundaţii la toamnă sau la anul. La anul vom avea exact aceeaşi problemă. Nu o spun cu cinism. O spun ca un semnal de alarmă şi cu îngrijorare. Dacă nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare, nu vom putea face nimic", a declarat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici