- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.07.2011, 18:44)
- Adelina Dragomir , Adelina Dragomir ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană îi cere lui Boc să informeze Parlamentul în legătură cu destinaţia fondurilor din privatizări
Parlamentul nu a avut niciun cuvânt de spus în stabilirea angajamentelor pe care Guvernul le-a luat cu privire la privatizările din sectorul energetic, iar acest lucru este de netolerat, susţine preşedintele Senatului, Mircea Geoană, într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc.
Urmărește
308 afișări
Geoană îi cere lui Boc să informeze Parlamentul în legătură cu destinaţia fondurilor din privatizări (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Geoană aminteşte în scrisoare faptul că luni a început privatizarea pe Bursa de Valori Bucureşti a 9,84% din acţiunile Petrom şi că, de asemenea, potrivit contractului de privatizare, alte 8% din acţiuni vor fi vândute salariaţilor.
"Asta înseamnă că statul român va rămâne doar cu 2,8% din acţiunile Petrom, care este nu doar cea mai mare companie românească, dar deţine şi majoritatea zăcămintelor de ţiţei ale ţării, precum şi majoritatea rezervelor de gaze naturale", menţionează el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit preşedintelui Senatului, discuţiile despre vânzarea unor pachete minoritare deţinute de statul român la importante companii - foste companii naţionale - "au readus în centrul atenţiei atât oportunitatea unor astfel de operaţiuni, cât mai ales finalitatea acestora".
"În ceea ce priveşte oportunitatea, în condiţiile în care vulnerabilităţile zonei euro şi ale Uniunii Europene în general, pot influenţa interesul investitorilor şi, implicit, preţul plătit, se pune în discuţie momentul ales pentru privatizarea Petrom. Se află România în situaţia Greciei, în care este nevoită să vândă active pentru a obţine rapid bani lichizi? De ce a ales statul român să vândă circa 10% din cea mai mare companie a sa, în contextul actual al pieţei de energie? În condiţiile în care, în prezent, Petrom are o valoare bursieră de peste 5 miliarde de euro, statul român se mulţumeşte să rămână cu mai puţin de 3% din acţiunile Petrom, lucru care mi se pare cel puţin curios", subliniază Geoană în scrisoarea adresată lui Boc.
În ceea ce priveşte transparenţa procesului de privatizare a Petrom, dar şi a altor active energetice, preşedintele Senatului spune că "este inacceptabil faptul că Guvernul nu a informat Parlamentul în legătură cu intenţiile sale".
"Parlamentul României nu a avut niciun cuvânt de spus în stabilirea angajamentelor pe care Guvernul le-a luat cu privire la privatizările din sectorul energetic, iar acest lucru este de netolerat cu atât mai mult cu cât experienţa privatizărilor trecute arată cât de imporantă este transparentizarea acestor decizii", menţionează el.
El aminteşte că, având în vedere angajamentele pe care România şi le-a asumat deja, potrivit scrisorii de intenţie încheiate cu FMI, urmează să fie vândute o participaţie de 20% din CFR Marfă, maximum 20% din Tarom, 9,84% din Petrom, 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz şi cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. "Acest lucru înseamnă că statul român va avea la dispoziţie sume semnificative de bani, rezultate în urma procesului de privatizare. Întrebarea esenţială este ce se va întâmpla cu aceşti bani. Este responsabilitatea Guvernului să ofere un plan transparent al modului în care se vor cheltui aceşti bani, care sunt totuşi banii contribuabililor", subliniază Geoană.
Preşedintele Senatului îi scrie premierului că are "datoria" să asigure "completa şi corecta informare" a Parlamentului şi a opiniei publice în legătură cu desfăşurarea procesului de vânzare a participaţiilor deţinute de statul român la companiile menţionate.
"Mai ales, vă solicit să asiguraţi completa şi corecta informare a Legislativului în legătură cu destinaţia finală a fondurilor care vor rezulta din urma privatizării", precizează Geoană.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe