- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană îi cere lui Buzek să nu recunoască "biroul de reprezentare a Ţinutului Secuiesc"
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a scris, luni, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, rugându-l să nu recunoască "birou de reprezentare al Ţinutului Secuiesc" ca partener oficial şi instituţional de dialog al Legislativului UE.
"România are entităţi juridice recunoscute oficial şi acestea sunt singurele în măsură să negocieze şi să poarte dialog în numele statului român şi al unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia.
România şi-a asumat un destin şi o vocaţie europeană, fapt ce ne obligă pe toţi la respectarea, de bună-credinţă, a regulilor şi legilor europene. Asemenea provocări sunt inutile având în vedere faptul că români sau maghiari, suntem cu toţii europeni şi suntem uniţi în diversitate. Cu toate acestea, suveranitatea şi integritatea teritorială a României nu sunt discutabile şi nici negociabile", scrie Geoană.
El precizează în acest context că va sancţiona de fiecare dată "asemenea gesturi de provocare, menite să introducă subiecte artificiale pe agenda publică românească şi europeană".
"În urmă cu aproximativ o săptămână, trei europarlamentari UDMR au trimis invitaţii tuturor eurodeputaţilor din actuala legislatură la evenimentul de lansare al «reprezentanţei Ţinutului Secuiesc» la Bruxelles, eveniment programat să aibă loc pe 31 mai. Acest gest, precum şi demersul respectivilor europarlamentari reprezintă o provocare inutilă, întrucât Ţinutul Secuiesc nu este o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, recunoscută formal de către legile româneşti şi de către Constituţia statului român. În fapt, Constituţia României precizează încă din articolul 1 că statul român este un stat «naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil». Statul român, prin reprezentanţii săi legali, nu susţine şi nu va susţine acordarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice", îi scrie Geoană lui Buzek.
Geoană precizează că este familiară practica Uniunii Europene de a permite ca unităţi administrativ-teritoriale recunoscute, din statele membre, să-şi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor proprii la nivel european. "Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont de faptul că «Ţinutul Secuiesc» nu este o unitate administrativ-teritorială recunoscută. Mai mult, în acest moment la Bruxelles îşi desfăşoară activitatea un birou de reprezentare al Uniunii Consiliilor Judeţene din România, organizaţie ce reuneşte toate consiliile judeţene din ţara noastră", adaugă Geoană.
Totodată, Geoană precizează că Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a făcut deja publică o poziţie, prin care consideră regretabilă orice acţiune care ar viza inaugurarea unei reprezentanţe a unei aşa-zise unităţi administrativ-teritoriale din România care nu există şi care nu are fundament constituţional sau legal. "În plus, unul dintre vicepreşedinţii Grupului EPP din cadrul Parlamentului European, grup din care face parte şi UDMR, eurodeputatul Marian Jean Marinescu, s-a declarat deja împotriva acestei iniţiative, caracterizând-o drept «o provocare inutilă»", mai scrie Geoană.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles încearcă să fie un eveniment de imagine, dar care nu îşi va atinge acest scop şi nu va avea nici efecte legale, reprezentând doar "o provocare inutilă".
MAE a precizat, tot joi, că a întreprins demersuri în direcţia clarificării situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizând inaugurarea unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţi administrativ-teritoriale" din România care nu există.
La rândul său, delegaţia PSD din PE a adresat o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, preşedinţiei ungare a UE şi preşedintelui PE, Jerzy Buzek, pe tema propusei reprezentanţe la Bruxelles a Ţinutului Secuiesc, solicitând reacţii oficiale în spiritul respectării depline a legislaţiei UE.
Reprezentanţa "Ţinutului Secuiesc" de la Bruxelles se numeşte, juridic, "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Sogor Csaba, care a arătat însă că denumirea "secuiesc" este o noţiune mai veche decât "teiul secular" premiat recent la Bruxelles.
Întrebat în legătură cu faptul că la Bruxelles se pot deschide reprezentanţe numai pentru unităţi teritorial-administrative recunoscute de legea naţională, iar Ţinutul Secuiesc nu intră într-o astfel de categorie, Sogor Csaba a explicat că, din punct de vedere juridic, biroul de lobby respectiv se va numi "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita". "Dar este ca la o societate comercială. Să luăm un exemplu: dumneavoastră vă deschideţi o firmă, un magazin, şi o înregistraţi să zicem cu numele IMPEX SRL. Dar la dumneavoastră la intrare poate să scrie Monica", a explicat el.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara, pe 13 aprilie, corespondentului MEDIAFAX, că în perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.
Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa Regiunilor Ungare".
Potrivit sursei citate, cu această ocazie europarlamentarii Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.
Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.
De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO