Geoană îl invită pe Boc la Senat, în numele PSD şi PNL, pentru a vorbi despre situaţia economiei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a transmis, miercuri, o scrisoare prim-ministrului Emil Boc, invitându-l la şedinţa plenului din 11 mai, menţionând că se aşteaptă "o expunere consistentă şi date concrete" despre situaţia reală a economiei.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Geoană îl invită pe Boc la Senat, în numele PSD şi PNL, pentru a vorbi despre situaţia economiei

Geoană îl invită pe Boc la Senat, în numele PSD şi PNL, pentru a vorbi despre situaţia economiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Geoană îi transmite lui Boc solicitarea grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL de a participa la şedinţa de plen din 11 mai.

"Veţi aveţi astfel ocazia de a explica în cadru instituţional cauzele care au dus la agravarea situaţiei economice şi de a expune nu doar riscurile momentului, ci şi soluţiile pe care le aveţi în vedere pe termen mediu şi scurt", îi scrie Geoană premierului.

El menţionează în scrisoare că aşteaptă de la Boc "o expunere consistentă şi date concrete" despre situaţia reală a economiei.

"De asemenea, considerăm că o prezentare a scenariilor de lucru avute în vedere la nivelul Guvernului şi vehiculate până acum doar pe surse guvernamentale va asigura întâlnirii atingerea scopului propus, acela de a informa corect şi complet opinia publică", adaugă Geoană.

Preşedintele Senatului precizează că a transmis această solicitare către prim-ministru în virtutea articolului 166 din Regulamentul Senatului, potrivit căruia poate solicita Guvernului informaţii şi documente în cadrul controlului parlamentar.

Grupul parlamentar al PNL a cerut Biroului Permanent al Senatului să-l invite pe premierul Emil Boc în faţa Parlamentului, pentru a informa Senatul în legătură cu posibila revizuire a acordului stand-by semnat anul trecut de Guvern cu FMI.

"Solicitarea are în vedere faptul că o serie de măsuri care vor fi luate în urma discuţiilor cu reprezentanţii FMI vor necesita modificări de natură legislativă, care pot avea un impact negativ asupra vieţii de zi cu zi a românilor", se arată într-un comunicat de miercuri semnat de liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti.

Potrivit senatorilor liberali, prezenţa premierului în faţa Parlamentului este necesară cu atât mai mult cu cât informaţiile care parvin în legătură cu discuţiile dintre reprezentanţii FMI şi Guvern sunt parţiale, disparate şi bazate exclusiv pe zvonuri.

FMI a cerut Guvernului mărirea cu 4 procente a cotei unice şi cu 5 procente a TVA, astfel încât România să ajungă la ţinta de deficit bugetar convenită în acordul cu Fondul, a scris, marţi, "Gândul", citând surse guvernamentale.

Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv posibile majorări de taxe, dar nu există o propunere privind creşterea TVA de la 19% la 25%, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

FMI a propus majorarea TVA şi a cotei unice, pentru a accepta o creştere a deficitului de la 5,9% la 6,9% din PIB, întrucât nu mai are încredere în Guvern că va reduce cheltuielile, dar nu este de acord cu aplicarea unor taxe diferenţiate sau progresive, au declarat surse participante la negocieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici