Geoană: În relaţiile cu R.Moldova, România trebuie să dea dovadă de pragmatism

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a declarat că "în acest moment România trebuie să dea dovadă de mult mai mult pragmatism şi de acoperire a cuvintelor cu fapte şi cu resurse" pentru sprijinirea dezvoltării acestei ţări.

Urmărește
5 afișări

"De aceea, voi insista pentru începerea aplicării Protocolului de Colaborare şi Parteneriat semnat la Bucureşti anul trecut de fostul preşedinte al Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, cu conducerea Parlamentului român", a spus Geoană, potrivit unui comunicat de presă transmis vineri.

În cursul acestei vizite, Mircea Geoană a avut o serie de întrevederi cu Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova şi preşedintele Parlamentului, cu premierul Vlad Filat, cu Iurie Leancă, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi cu preşedinţii fracţiunilor parlamentare din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) - Mihai Godea, preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat, Ion Hadârcă, preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal.

"Cred că acest prim dialog între Bucureşti şi Chişinău, după alegerile din Republica Moldova, reprezintă o reconfirmare a interesului excepţional pe care România îl acordă drumului european al Republicii Moldova", a declarat Mircea Geoană, facând referire la faptul că atât Bucureştiul, cât şi marile capitale europene recunosc şi încurajează orientarea pro-europeană a noului Guvern de la Chişinău.

De asemenea, preşedintele Senatului a discutat cu prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, despre necesitatea "întăririi dimensiunii economice şi investiţionale în Republica Moldova a firmelor româneşti, dar mai ales a firmelor occidentale care au sediul regional în România".

Geoană a adăugat că este obligaţia ambelor state şi interesul comun de a sprijini dezvoltarea acestei zone, fiindcă nu doar Republica Moldova se confruntă cu probleme legate de sărăcie, dar şi regiunea de est a României este declarată a fi cea mai săracă din UE. "Cred că împreună putem să facem din acest acces comun la două spaţii comerciale, cel european şi cel al spaţiului CSI, o zonă de prosperitate pentru ţările noastre", a subliniat el.

Un alt subiect abordat în cadrul discuţiilor a fost legat de realizarea unui program de înfrăţire între Parlamentele din România şi Republica Moldova. "Până acum, Republica Moldova a avut un astfel de program cu Ungaria şi Franţa, care s-a derulat în condiţii bune şi simţim nevoia să transferăm o anumită capacitate administrativă pe problematica europeană şi să facem şi un transfer de know-how administrativ pe zona de integrare europeană la nivelul celor doua Parlamente", a mai declarat Geoană.

În acest sens, el a anunţat că va face demersuri în cadrul Senatului României ca un grup de lucru format din senatori din mai multe comisii parlamentare să facă o deplasare la Chişinău pentru a pune bazele unei comisii comune pentru integrare europeană, aşa cum este prevăzut în protocolul semnat anul trecut de conducerile celor două Parlamente, se mai arată în comunicat.

De asemenea, în cursul întâlnirilor s-a discutat şi despre interesul ambelor state pentru un parcurs pozitiv al României la spaţiul Schengen. "De ce este important pentru România este evident. Dar este la fel de important şi pentru Republica Moldova pentru că, dacă vom reuşi să demonstrăm că România, cu sprijinul Republicii Moldova, ştie să-şi protejeze o frontieră atât de complexă şi atât de întinsă, atunci când Moldova va negocia aderarea la Uniunea Europeană va putea răspunde de o manieră credibilă la întrebarea legată de modul în care ea va gestiona o frontieră de 1400 de km. De aceea, într-un fel, cooperarea exemplară între serviciile vamale, între Poliţiile de frontieră, reprezintă un lucru pe care îl încurajez şi care sunt convins că va fi abordat şi în timpul vizitei premierului polonez din luna martie la Chişinău", a adăugat preşedintele Senatului.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 28-29 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici