Mircea Geoană a declarat, în dezbaterea organizată de IPP, că Iohannis va avea ultimul cuvânt în desemnarea membrilor Guvernului, aceasta fiind garanţia pe care el şi Crin Antonescu i-au dat-o acestuia, noul Executiv urmând să intre în activitate până de Crăciun cu un program de guvernare pentru salvarea locurilor de muncă.
Traian Băsescu a intervenit, întrebându-l pe Mircea Geoană dacă pe Marian Vanghelie l-a întrebat dacă este de acord cu acordarea ultimului cuvânt lui Iohannis în numirea miniştrilor Guvernului.
Mircea Geoană a vorbit despre relaţia dintre preşedinte-guvern, precizând că are o viziune total diferită de cea a preşedintelui Băsescu.
„Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani de mandat, avem de fapt două situaţii extrem de negative la adresa bunei funcţionări a României. La inundaţii, preşedintele Băsescu a considerat că cea mai bună metodă de luptă împotriva inundaţiilor o reprezintă anticipatele. Tipul de conflict, ură personală, tipul de schimb de bileţele, reprezintă un model pe care nu am să îl încurajez”, a spus Geoană.
El a arătat că a doua experienţă cu guvernul a lui Traian Băsescu pe care nu o acceptă este aceea de „totală subordonare a premierului Boc faţă de dominaţia completă a preşedintelui”.
„Pentru mine, a avea o relaţie corectă cu premierul Iohannis reprezină un crez. Am ambiţia ca preşedinte, ca, în premieră în ultimii 20 de ani, să pot să asigur o bună şi corectă funcţionare a unei coaliţii în această ţară. Vreau ca pentru prima oară să avem o bună guvernare, în interesul poporului şi nu a preşedintelui, a premierului şi a partidelor”, a mai spus Geoană.
Traian Băsescu a arătat că preşedintele şi guvernul trebuie să fie parteneri, pentru că atât guvernul, cât şi preşedintele sunt factori executivi. El a spus că preşedintele trebuie să ceară nişte principii de activitate pentru premier, trebuie să vegheze la buna guvernare a Guvernului, iar dacă constată că nu acţionează la inundaţii, de exemplu, să se manifeste şi să atenţioneze Guvernul şi acesta nu este scandal.
Băsescu a mai spus că preşedintele are rolul de a remania unii miniştri când nu se schimbă structura Guvernului, iar această remaniere să fie una corespunzătoare nivelului cerut ca un om să fie parte a Guvernului.
Traian Băsescu a mai spus că preşedintele este lider al politicii externe a României şi va trebui să lucreze bine cu ministrul de Externe, iar, în calitate de şef al CSAT şi al armatei, va trebui să lucreze cu toate instituţiile de forţă.