Geoană le scrie lui Băsescu şi Boc, cerând urgentarea aderării României la OCDE

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a trimis câte o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc, prin care le solicită acestora urgentarea aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Urmărește
9 afișări

Geoană aminteşte în cele două scrisori, remise agenţiei MEDIAFAX, că săptămâna trecută a participat la Paris la Forumul Aniversar al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, eveniment ce a marcat 50 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei.

Cu ocazia acestui Forum Aniversar, OCDE a prezentat Raportul anual "Global Econommic Outlook" şi a lansat o serie de instrumente şi iniţiative, precum "Indicele unei vieţi mai bune" sau strategia "Green Growth", programe ce completează cadrul pe care OCDE îl oferă guvernelor, permiţându-le să caute răspunsuri la problemele comune şi să-şi coordoneze politicile interne şi internaţionale.

Mircea Geoană precizează că OCDE reprezintă în acest moment cel mai important for internaţional de dezbatere a politicilor economice şi sociale la nivel global, furnizând expertiză şi soluţii pentru G8 şi G20.

În opinia sa, valoarea şi valabilitatea recomandărilor şi rezoluţiilor este atât de mare, încât se constituie practic într-o matrice de funcţionare a economiei mondiale.

"Sunt ferm convins că aderarea Romaniei la OCDE ar aduce ţara noastră în clubul ţărilor dezvoltate, aşa cum sunt deja majoritatea statelor recent membre ale UE. În plus, aderarea României la ODCE ar reprezenta şi un important catalizator al eforturilor interne de modernizare şi dezvoltare în direcţia creşterii prosperităţii şi a luptei împotriva sărăciei, prin creştere economică, stabilitate economică, comerţ şi investiţii, tehnologie, inovaţie, antreprenoriat, competitivitate şi cooperare în scopul dezvoltării", susţine preşedintele Senatului.

Mircea Geoană atrage atenţia asupra importanţei aderării României la Convenţia OCDE privind Combaterea Corupţiei, instrument la care 38 de state au acceptat deja să ia parte. El menţionează că, la Forumul Aniversar de la Paris, şi Rusia a aderat la această Convenţie.

"Aderarea la Convenţia privind Combaterea Corupţiei este de o deosebită importanţă pentru ţara noastră, fiind inclusiv o precondiţie pentru aderarea la OCDE. Convenţia propune monitorizarea statelor şi proceduri exhaustive de urmărire a implementării măsurilor adoptate în lupta împotriva corupţiei. Acest demers ar contribui la demonstrarea seriozităţii României în lupta împotriva corupţiei, cu efecte pozitive în evaluările Comisiei Europene în cadrul MCV, al efortului de aderare la Spaţiul Schengen şi al percepţiei generale faţă de ţara noastră al mediului de afaceri intern şi internaţional", mai arată Geoană.

În scrisoarea adresată şefului statului, Mircea Geoană propune inclusiv ca aderarea la Convenţia pentru combaterea Corupţiei să fie inclusă în planul CSAT de profil, referitor la combaterea evaziunii fiscale şi contrabandei.

Mircea Geoană consideră, de asemenea, că ar fi "extrem de oportun" ca Guvernul să realizeze un memorandum interinstituţional pentru a propune un Plan Naţional de Acţiune pentru aderarea României la OCDE. El aminteşte că România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE la 28 aprilie 2004.

"Am ratat valul din mai 2007, când OCDE a decis începerea negocierilor de aderare cu Israel, Chile, Estonia, Slovenia şi Rusia, iar Brazilia, China, India, Indonezia şi Africa de Sud au primit statutul de cooperare aprofundată", adaugă el.

În calitate de preşedinte al Senatului, for decizional în toate aspectele ce ţin de politică externă, Mircea Geoană dă asigurări că Senatul va face tot ce îi stă în putere pentru a urgenta ratificarea aderării la Convenţia privind Combaterea Corupţiei şi a mobilizării instrumentelor specifice diplomaţiei parlamentare pentru atingerea obiectivelor cuprinse în Planul Naţional de Acţiune pentru aderarea României la OCDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici