Geoană: Mandatul prezidenţial de cinci ani este un eşec, propun revenirea la cel de patru ani

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, la Antena 3, că introducerea mandatului prezidenţial de cinci ani a fost un eşec şi a anunţat că va propune, la modificarea Constituţiei, revenirea la un mandat de patru ani.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Geoană: Mandatul prezidenţial de cinci ani este un eşec, propun revenirea la cel de patru ani

Geoană: Mandatul prezidenţial de cinci ani este un eşec, propun revenirea la cel de patru ani (Imagine: Mediafax Foto)

Geoană a catalogat proiectul elaborat de Guvern pentru modificarea Constituţiei drept "unul după chipul şi asemănarea domnului Băsescu", prin care se urmăreşte transformarea României într-o republică prezidenţială.

"În opinia mea, modificarea din 2003 a Constituţiei, cu prelungirea mandatului preşedintelui, de la patru ani la cinci ani, o putem spune acum, este un eşec. Voi propune în proiectul de modificare a Constituţiei revenirea la un mandat de patru ani (...) să resincronizăm ciclurile politice şi să asigurăm mai multă coerenţă", a spus el.

Geoană a spus că propunerea PSD de prelungire a mandatului prezidenţial la cinci ani a creat şi mai multă tensiune în clasa politică şi s-a dovedit "un lucru contraproductiv".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la GDS, că separarea legislativelor de prezidenţiale a fost e eroare şi că cele două alegeri trebuie suprapuse, ceea ce se poate realiza fie prin prelungirea mandatului Parlamentului, fie prin scurtarea celui al şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în octombrie 2009, că trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidenţialele, pentru că separarea proceselor electorale a fost "o experienţă proastă".

"Suntem într-un fals total, pentru că alegerile prezidenţiale le duc tot partidele. Candidatul la Preşedinţie nu poate s-o ia ca năucul prin ţară, cu traista-n băţ şi ce să spună? Se pune în funcţiune maşinăria gigantică a partidelor. Este clar că cine a gândit că dacă vor fi prezidenţialele separat, partidele vor sta cuminţi şi-şi vor vedea de guvernare... însăşi Constituţia ne duce la situaţia în care preşedintele desemnează premierul şi atunci partidele se angajază cu toată forţa lor în susţinerea candidaţilor. Este o experienţă proastă. La revizuirea Constituţiei, ori aduce mandatele
ambilor la 5 ani ori la 4 ani", a declarat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici