Geoană: N-am vrut să legitimez conducând plenul o procedură neconstituţională la Legea educaţiei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, că nu a dorit să legitimeze prin prezenţa sa în conducerea şedinţei de marţi o procedură neconstituţională cu privire la Legea educaţiei, menţionând că lucrează la o contestaţie către CC care va fi depusă cel mai târziu joi dimineaţă.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Geoană: N-am vrut să legitimez conducând plenul o procedură neconstituţională la Legea educaţiei

Geoană: N-am vrut să legitimez conducând plenul o procedură neconstituţională la Legea educaţiei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu nu am dorit să legitimez prin prezenţa mea în conducerea şedinţei de azi o procedură neconstituţională cu privire la Legea educaţiei. Eventuala mea prezentă la conducerea şedinţei ar fi putut să fie interpretată de către cei de la putere şi chiar de către judecătorii Curţii ca o legitimare a unei proceduri vădit neconstituţionale", a spus Geoană.

El a subliniat că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei este o procedură neconstituţională: "Procedura de astăzi este o procedură samavolnică şi neconstituţională şi o voi descrie ca atare în contestaţia pe care o pregătesc la nivelul Curţii Constituţionale cu privire la acest subiect".

Preşedintele Senatului a explicat că, din punctul său de vedere, termenul pentru a ataca la Curtea Constituţională - 48 de ore - a început să curgă şi a adăugat că împreună cu echipa sa lucrează la o contestaţie care va fi depusă cel mai târziu joi dimineaţă.

"Sunt absolut convins că decizia Curţii va fi una consecventă cu cele anterioare, că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei va fi declarată încă o dată neconstituţională şi că procedura prin care în mod samavolnic şi neconstituţional Guvernul încearcă să-şi salveze majoritate va fi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională", a spus Geoană.

Întrebat dacă i-a acordat vreo împuternicire lui Pereş prin care să poată semna Legea educaţiei, Geoană a răspuns negativ şi a precizat că gestul acestuia ar trebui analziat de către forurile statutare. "Din punctul meu de vedere domnul Pereş nu a avut niciun fel de încuvinţare, autorizaţie, scrisă sau verbală, niciun fel de conversaţie cu mine pe acest subiect. A abuzat de prezenţa sa astăzi la conducerea plenului reunit, dar repet indiferent de acest lucru întreaga procedură este neconstituţională şi este lovită de nulitate absolută, în opinia mea", a spus Geoană.

Întrebat cine se poate pronunţa în cazul lui Alexandru Pereş, Mircea Geoană a arătat că este vorba de Biroul Permanent al Senatului şi de membri comisiilor de specialitate. "Eu spun că nu l-am abilitat pe domnul Pereş să semneze legea. Din punct de vedere al conducerii şedinţei de astăzi, în mod deliberat am considerat că prezenţa mea la conducera şedinţei ar fi legitimat o procedură neconstituţională şi abuzivă, ceea ce ar fi fost invocat de către putere în contraargumentul de la Curtea Constituţională", a spus Geoană.

Întrebat dacă nu se consideră, că din moment ce a fost desemnat să asigure conducerea şedinţei Alexandru Pereş, acesta era abilitat să şi semneze, Geoană a spus că şedinţa a fost convocată pentru angajarea răspunderii pe Legea salarizării. "Domnul Pereş când a primit de la mine această capacitate a fost vorba despre a conduce şedinţa pe timpul asumării răspunderii pe Legea salarizării", a spus Geoană.

"Domnul Pereş nu a avut o abilitare pentru a se pronunţa sau a semna pe Legea educaţiei pentru că ea nu figura pe ordinea de zi de astăzi. Singurul lucru pe care l-am avut astăzi pe ordinea de zi înaintea începerii şedinţei a fost agajarea răspunderii Guvernului pe Legea salarizării şi numai pentru aceasta a avut domnul Pereş o abilitare din parte noastră, nimic mai multe", a mai spus Geoană.

El a explicat că n-a avut încă o explicaţie cu Alexandru Pereş, dar o va avea.

Geoană a mai subliniat că va depune o contestaţie care va viza doar procedura de asumare a răspunderii urmând ca o eventuală decizie de a ataca Legea educaţiei pe conţinutul acesteia să fie făcută separat de către opoziţie.

"Eu sunt cel care am sesizat Curtea Constituţională cu privire la această procedură de la început. Voi fi consecvent rolului preşedintelui Senatului stipulat în Constituţie de a veghea la respectarea raportului între puterile statului. Aceasta este ceea ce pe mine mă preocupă. Conţinutul legii este un subiect pe care opoziţia are tot dreptul să-l conteste. Deci pe conţinutul legii, pe procedura angajării răspunderii eu am sesizat Curtea, ea mi-a dat dreptate şi sunt convins că ea îmi va da dreptate încă o dată. Pe conţinutul legii eu sunt convins că sunt elemente de neconstituţionalitate dar aici este obligaţia opoziţiei dacă va dori să se exprime să vină cu o critică la Curte pe conţinutul legii", a mai spus Geoană.

Geoană a mai subliniat că va depune o contestaţie care va viza doar procedura de asumare a răspunderii urmând ca o eventuală decizie de a ataca Legea educaţiei pe conţinutul acesteia să fie făcută separat de către opoziţie.

Legea educaţiei naţionale a fost semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi de vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş şi a fost depusă la Secretariatele Generale ale celor două Camere, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici