Geoană, nemulţumit de intenţia CE de a lega împrumutul de Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la întâlnirea cu ambasadorii statelor UE, că este preocupat "de intenţia care s-a profilat şi din partea CE, şi a ECOFIN de legare a împrumutului de cinci miliarde de euro de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, lucru profund nedrept".

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Geoană, nemulţumit de intenţia CE de a lega împrumutul de Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Geoană, nemulţumit de intenţia CE de a lega împrumutul de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem într-un moment în care nu vă ascund preocuparea mea profundă faţă de intenţia care s-a profilat şi din partea Comisiei, şi din partea ECOFIN, de legare a împrumutului de 5 miliarde de euro, această facilitate de sprijinire a balanţei de plăţi româneşti, de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Consider că este profund nedrept şi consider că este un gest care riscă să prelungească dincolo de obligaţiile noastre naturale şi asumate o situaţie de inferioritate a României faţă de alte state membre UE", a spus Geoană, la întâlnirea cu ambasadorii din ţările membre ale Uniunii Europene, care are ca temă stadiul îndeplinirii obligaţiilor ce revin Parlamentului din Raportul Comisiei Europene privind justiţia.

Preşedintele Senatului a spus că, în acest context, doreşte să îi informeze pe reprezentanţii diplomaţiei din România "despre progrelele pe care le-a făcut ţara noastă şi despre intenţiile pe care le are din punct de vedere al codurilor juridice şi al dosarelor care se află încă în dezbaterea Parlamentului, înainte de a fi trimise justiţiei".

Mircea Geoană le-a mai transmis ambasadorilor "rugămintea" de a trimite capitalelor europene punctul de vedere al Parlamentului şi al celor care reprezintă cetăţenii României, în mod democratic, în Parlament.

Geoană le-a transmis ambasadorilor statelor membre UE că noile coduri juridice şi obligaţiile pe care România le-a luat ca stat membru UE "reprezintă pe de o parte şi o obligaţie a Parlamentului României".

Preşedintele Senatului a ţinut să îi informeze pe reprezentanţii diplomaţiei din România că "Parlamentul este pe cale să se achite integral de obligaţiile sale", adăugând că "există şi un număr important de obligaţii pe care restul instituţiilor statului, la nivelul Ministerului Justiţiei, CSM, DNA le au încă de îndeplinit.

Un cotidianul central a relatat, miercuri, citând surse europene, că "un sfert din împrumutul extern convenit în urma acordului încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană (CE) este în pericol să se blocheze pe ultima sută de metri, contractarea celor cinci miliarde de euro de la CE urmând a fi condiţionată de reforma României în Justiţie şi de lupta împotriva corupţiei".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici