- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Nu ar fi surprinzătoare o acţiune concertată Traian Băsescu-Viktor Orban în dauna UDMR
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, scrie, pe blogul său, că rezultatul alegerilor din Ungaria ar putea duce la consolidarea PCM, el apreciind că nu ar fi deloc surpinzătoare o "acţiune concertată" a lui Traian Băsescu şi Viktor Orban în dauna UDMR.
Geoană: Nu ar fi surprinzătoare o acţiune concertată Traian Băsescu-Viktor Orban în dauna UDMR (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)
Într-o postare intitulată "De ce mă îngrijorează rezultatul alegerilor din Ungaria", Mircea Geoană scrie că rezultatul acestora trebuie privit, în primul rând, din perspectiva relaţiilor care leagă FIDESZ, proaspăt câştigător în alegeri, de radicalii maghiari din România.
El menţionează că sunt cunoscute încurajările transmise de Viktor Orban atât lui Laszlo Tokes sau lui Szasz Jeno, liderul PCM, cât şi celorlalţi reprezentanţi radicali ai maghiarilor din Slovacia, Voivodina sau Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"La fel de cunoscute sunt însă şi manevrele prin care Traian Băsescu încearcă să consolideze poziţia PCM în dauna UDMR. În aceste condiţii, rezultatul alegerilor din Ungaria arată că PCM se va bucura nu doar de sprijinul lui Traian Băsescu, ci şi de cel al noii puteri de la Budapesta. Ar mai fi de adăugat că Traian Băsescu şi Viktor Orban au în comun nu doar apartenenţa la aceeaşi familie politică a popularilor europeni, ci şi sprijinul reciproc pe care şi l-au acordat până acum. Prin urmare, nu ar fi deloc surprinzător să vedem o acţiune concertată Băsescu - Orban prin care UDMR să fie deposedat de statutul de principal reprezentant al maghiarilor în România, un prim pas în acest sens fiind bineînţeles scoaterea Uniunii de la guvernare", adaugă Mircea Geoană.
El mai arată că semnalul venit de la Budapesta trece însă dincolo de "micile jonglerii politice care se coc în laboratoarele de la Cotroceni", astfel că rezultatul alegerilor din Ungaria trebuie privit cu maximă atenţie atât la Palatul Victoria, cât şi în sediul PSD din Kiseleff 10.
În opinia lui Geoană, rezultatul alegerilor din Ungaria reprezintă confirmarea unei tendinţe ce se manifestă din plin nu doar în Ungaria, ci în întreaga Europă. Este vorba despre ascensiunea extremei drepte pe fondul dificultăţilor economice din care bătrânul continent nu reuşeşte încă să iasă.
În Ungaria, JOBBIK a câştigat cel mai mare număr de voturi obţinut de o formaţiune de extremă dreapta maghiară după cel de-al doilea Război Mondial. Iar cheia acestei victorii stă în discursul extremist, preocupat nu atât de căutarea soluţiilor, cât de găsirea ţapilor ispăşitori.
În Franţa, Frontul Naţional a cunoscut o veritabilă relansare în alegerile de luna trecută, făcând uz de o retorică puternic anti-imigraţie. De asemenea, în Olanda, Geert Wilders, liderul Partidul Libertăţii, o formaţiune cu discurs tot de extremă dreapta, se anunţă a fi o adevărată revelaţie în alegerile ce vor fi organizate în luna iunie, menţionează Geoană.
"Cum se va repercuta asupra românilor această alunecare spre extremism a opticii politice şi publice din Europa? Cât de mare este riscul ca românii să devină ţapi ispăşitori şi acuzaţii de serviciu ai politicienilor extremişti? Ce au de gând să facă autorităţile de la Bucureşti pentru a garanta cetăţenilor români drepturile pe care le au în Uniune, inclusiv, sau mai ales, cele privind libera circulaţie şi accesul pe piaţa muncii? Iată noi întrebări la care Traian Băsescu şi Emil Boc nu par nici interesaţi şi nici pregătiţi să răspundă", mai scrie Mircea Geoanbă.
În opinia fostului preşedinte al PSD, victoria dreptei în Ungaria şi în alte ţări care au organizat alegeri în ultimii ani trebuie să fie un semnal de alarmă şi pentru PSD.
"Bătălia de peste doi ani va fi mult mai dificilă decât ne imaginăm acum. Şi spun acest lucru tocmai pentru că PSD începe să afişeze o atitudine comodă şi să facă o opoziţie discretă. Trebuie să înţelegem cu toţii că statul pe bară cu mâinile în sân nu asigură victoria în 2012. Ideea că aceşti doi ani de opoziţie sunt un paşaport spre guvernare este plăcută pentru unii, dar greşită. PSD are nevoie de toată vitalitatea noii conduceri şi de eforturile susţinute ale tuturor membrilor săi. Să nu uităm că obiectivul stabilit este să obţinem peste 40%. Ne mai despart aproape 10 procente de această ţintă. Pare puţin. Dar în contextul actual, cu un Guvern - caracatiţă şi într-un climat economic ce favorizează dreapta, pentru aceste 10 procente trebuie să muncim cu mult mai multă determinare", consideră Mircea Geoană.
Principalul partid conservator din Ungaria, Fidesz, şi aliatul său creştin-democrat KDNP au obţinut 52,76% din voturi în primul tur al alegerilor generale, conform rezultatelor preliminare prezentate după încheierea numărării tuturor buletinelor de vot, relatează MTI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.