Geoană: Nu cred că trebuie să comentăm scenarii şi bârfe de acum patru ani

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că nu trebuie comentate în 2011 scenariile şi bârfele de acum patru ani, oricare ar fi sursa lor de provenienţă, el apreciind că dezvăluirile WikiLeaks sunt mai interesante pentru istorici decât pentru politicieni sau pentru viaţa românilor.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Geoană: Nu cred că trebuie să comentăm scenarii şi bârfe de acum patru ani

Geoană: Nu cred că trebuie să comentăm scenarii şi bârfe de acum patru ani (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Geoană precizează, într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX, că informaţiile conţinute în cablogramele WikiLeaks sunt informaţii obţinute din surse deschise, reprezentând rezultatul conversaţiilor oficialilor americani cu diverşi cetăţeni români sau al monitorizărilor de presă şi că este important ca analiza care se face în acest caz să fie realizată cu detaşarea ultimilor ani şi a tuturor evenimentelor politice, pornind de la contextul politic şi social al momentului în care au fost transmise respectivele cablograme.

"Cum toate scenariile politice care au fost construite şi care au apărut în media anilor 2007 - 2009 sunt binecunoscute publicului român, ar fi fost de mirare ca ele să nu fi ajuns şi în atenţia ambasadei SUA. Anii 2007-2009 au fost extrem de dificili din punct de vedere politic, însă nu cred că acum trebuie să falsificăm istoria reală cu tot felul de informaţii, care fie reprezintă cancan politic, fie au fost depăşite de realitate. Nu cred că acum, în 2011, trebuie să comentăm scenariile şi bârfele de acum 4 ani de zile, oricare ar fi sursa lor de provenienţă", adaugă Geoană.

În ceea ce priveşte legătura sa cu preşedintele Traian Băsescu, Geoană crede că evenimentele din 2009 spun mult mai bine povestea reală a acestei "relaţii" decât o cablogramă.

"În ceea ce priveşte caracterizarea mea făcută de către reprezentanţii ambasadei SUA, trebuie făcută o distincţie între redarea unor conversaţii cu anumiţi «binevoitori» şi poziţia lor oficială. Expertiza mea în politică externă, experienţa mea politică, faptul că am luat 5,2 milioane de voturi în 2009 spun mai multe despre ceea ce cred românii despre mine ca om, ca politician şi ca prezidenţiabil. Am fost şi sunt un susţinător al unei relaţii privilegiate cu SUA, şi cu Occidentul democratic, iar acţiunile mele de-a lungul unei cariere publice de peste 20 de ani de ani sunt cea mai elocventă dovadă în acest sens", mai susţine preşedintele Senatului.

El se referă şi la "speculaţiile" care se fac în ceea ce priveşte relaţia sa cu Sorin Ovidiu Vântu, susţinând că "sunt pure neadevăruri, speculaţii politice, livrate uneori în mod interesat şi părtinitor de către instituţii ale statului român către Ambasada SUA".

"Am spus ce aveam de spus referitor la relaţia mea cu domnul Vântu. Cât despre faptul că m-aş fi deplasat la Moscova cu avionul lui Sorin Ovidiu Vântu, am un singur răspuns: nu am folosit avionul lui Vântu", precizează Geoană.

În ceea ce priveşte poziţionarea sa faţă de Federaţia Rusă, Mircea Geoană aminteşte că militează pentru "o relaţie normalizată cu Rusia, de pe poziţia de membru loial şi activ al UE şi NATO".

"În condiţiile în care SUA, Germania, Franţa, Italia sau Polonia procedează la «resetarea» relaţiilor cu partenerii estici, este firesc ca şi România să se alăture partenerilor şi aliaţilor săi euro-atlantici într-un astfel de demers. Orice altceva reprezintă intoxicări pentru cei dispuşi să creadă în scenarii de tot felul. În niciun moment al campaniei prezidenţiale şi al vieţii mele publice nu am căutat altceva decât beneficiul direct al cetăţeanului şi al statului român", adaugă Mircea Geoană.

În opinia sa, în acest moment, toate dezvăluirile WikiLeaks sunt mai interesante pentru istorici decât pentru politicieni sau pentru viaţa de zi cu zi a fiecărui român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici