Geoană: Obiectivul de grad zero al viitorului Guvern trebuie să fie atragerea fondurilor europene

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Craiova, că "obiectivul strategic de grad zero" pentru viitorul Guvern trebuie să fie, în condiţiile crizei mondiale, atragerea fondurilor europene.

Urmărește
7 afișări
Imaginea articolului Geoană: Obiectivul de grad zero al viitorului Guvern trebuie să fie atragerea fondurilor europene

Geoană: Obiectivul de grad zero al viitorului Guvern trebuie să fie atragerea fondurilor europene (Imagine: Mediafax Foto)

"Azi suntem în faţa unui moment de cumpănă pentru România. Problema nu este doar cine va câştiga alegerile, problema nu este doar ce guvern vom avea, ci ce fel de formă de guvernământ vom avea în anii viitori. Un moment de cumpănă, un moment de restrişte, iar problema atragerii fondurilor europene devine azi pentru România un obiectiv strategic de grad zero", a declarat Mircea Geoană.

Liderul social democrat apreciază că în contextul crizei mondiale atragerea fondurilor puse la dispoziţia României de către Uniunea Europeană reprezintă o prioritate.

"În plină criză economică şi financiară şi din păcate criză socială şi economică românească accesul la cele 32 de miliarde de euro fondurile structurale de coeziune şi sprijin pentru agricultură, dintre care peste 20 de miliarde sunt pentru dezvoltare regională şi recuperare de decalaje şi reprezintă singurii bani gratis la care România poate să spere că va avea acces în viitorii ani", a mai spus Geoană.

Potrivit sursei citate, viitorul guvern trebuie să antreneze în politica de atragere a fondurilor europene atât zona politicului, cât şi cea a administraţiei centrale şi locale.

"Punerea tuturor resurselor politice, administrative ale sectorului privat românesc ale mediului neguvernamental, academic şi universitar românesc în slujba atragerii până la ultimul euro cent în 2013 a banilor europeni reprezintă pentru viitorul guvern o obligaţie strategică de grad zero", a declarat Mircea Geoană.

El spune că România şi Bulgaria au primit în 2004, după încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană, doi ani pentru a putea pregăti aderarea la structurile comunitare.

"Azi, dacă România este codaşa Europei din punct de vedere al ratei de absorbţie a fondurilor europene, este în principal pentru că anii 2005-2006, ani în care România ar fi trebuit să-i dedice pregătirii instituţiilor, a capacităţii administrative în vederea unui debut de succes în Europa au fost practic risipiţi", a afirmat Geoană.

Preşedintele PSD consideră că principalii vinovaţi pentru lipsa atragerii fondurilor europene sunt PNL şi PD.

Preşedintele PSD Mircea Geoană se află, vineri, la Craiova pentru a participa la prima reuniune din România a grupului de lucru socialist din cadrul Comisiei de dezvoltare regională din Parlamentul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici