Geoană: Operaţiunile din Libia nu au fost explicate suficient de clar românilor

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la RFI, că operaţiunile militare din Libia nu au fost explicate "suficient de clar" românilor, existând "o anumită ambiguitate" în poziţia României.

17 afișări
Imaginea articolului Geoană: Operaţiunile din Libia nu au fost explicate suficient de clar românilor

Geoană: Operaţiunile din Libia nu au fost explicate suficient de clar românilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Această intervenţie militară nu a fost explicată românilor suficient de clar. A existat o anumită ambuguitate în poziţia noastră. A fost un interviu la televiziunea publică a preşedintelui Băsescu, în care a spus practic că nu ne asociem acestei acţiuni, a folosit cuvântul «război» într-o conotaţie negativă şeful statului. În clipa în care nu vorbeşti cu opinia publică românească şi să spui că e vorba de înlăturarea unui dictator sângeros, a unui prieten al lui Ceauşescu... Dacă mai ţineţi minte, în timpul deciziei de a ne alătura intervenţiei militare din Irak, opinia publică românească era de acord cu înlăturarea lui Saddam. Deci, e o chestiune şi de cum pregăteşti opinia publică românească. Dacă şeful statului spune că este o acţiune greşită şi nu participăm la război, evident că lumea se duce către cel care este considerat ca deţinătorul poziţiei supreme în statul român. Cred că, dacă am explica mai clar că este vorba de o acţiune profund umanitară, împotriva unui om care-şi torturează şi-şi ucide propriul popor...", a declarat Geoană.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe a apreciat că NATO nu va fi la comanda acţiunii militare internaţionale din Libia.

"Cred că în cele din urmă va fi această formulă, pe care preşedintele francez a numit-o de «pilotaj», pentru că dacă există un risc ca o ţară membră să invoce dreptul de veto - Turcia a spus foarte clar că se va opune prin veto unei astfel de decizii (ca NATO să preia conducerea operaţiunii din Libia - n.r.) - în absenţa consensului în Alianţă, se va merge pe o formulă ceva mai ad-hoc. Dar în mod clar, în spate va exista aceeaşi structură militară şi logistică, pe care NATO o va pune la dispoziţie, dar din punct de vedere formal, NATO nu cred că va fi ca alianţă la comanda acestei operaţiuni, ci mai degrabă un grup de naţiuni, cele care sunt deja în coaliţia iniţială, cred că aceasta va fi formula politică. Ar fi fost de preferat să fie NATO, chiar dacă există sensibilităţi la nivelul opiniei publice din Orientul Mijlociu. Din punctul meu de vedere, este mai riscant să fracturăm NATO şi-n momente decisive să nu putem acţiona monolitic ca alianţă, orice fisură de acest gen este un precedent care nu trebuie încurajat", a spus Mircea Geoană.

În opinia sa, există riscul ca operaţiunile din Libia să dea greş:

"Există un risc întotdeauna în astfel de operaţiuni să nu se ajungă suficient de repede la concluzia dorită. Dacă înlăturarea regimului Gaddafi nu se va produce suficient de rapid, în clipa respectivă intrăm într-o oarecare formă de impas. Dacă Kadhafi rezistă, este un lucru prost pentru ţara pe care încă o reprezintă şi este un lucru prost şi pentru întreaga regiune şi pentru NATO şi pentru Uniunea Europeană. Dacă el va rezista, atunci lucrurile devin un pic mai complicate. Opinia publică occidentală nu are multă răbdare, nici cea franceză nu are multă răbdare, preşedintele Sarkozy are şi el alegeri anul viitor, în mai. Din momentul respectiv, există un risc ca toată această desfăşurare de forţe să pară că nu a produs efectele scontate, suficient de repede şi suficient de credibil. Este un risc pentru operaţiunea militară din Libia", a arătat preşedintele Senatului.

România va participa la operaţiunile militare din Libia cu fregata Ferdinand şi 207 militari, a decis marţi seară Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Costurile participării se ridică la 4,5 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici