Geoană: Personal, nu exclud revenirea rapidă a FMI la Bucureşti

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat luni, după o întâlnire cu guvernatorul Mugur Isărescu, că nu exclude revenirea la Bucureşti a delegaţiei FMI, într-un interval de timp mai scurt decât cel aşteptat.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Geoană: Personal, nu exclud revenirea rapidă a FMI la Bucureşti

Geoană: Personal, nu exclud revenirea rapidă a FMI la Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Geoană a spus că, în ceea ce-l priveşte, se aşteaptă ca "într-un interval relativ scurt" misiunea FMI să revină la Bucureşti.

"În condiţiile în care planul propus de actuala guvernare nu va produce rezultate imediate şi cuantificabile, este extrem de clar că intransigenţa FMI şi a CE au crescut exponenţial în ultima perioadă faţă de România", a adăugat el.

Geoană a precizat că membrii Biroului Permanent al Senatului au dorit să afle de la guvernatorul Băncii Naţioanle dacă varianta de reducere a cheltuielilor bugetare prezentată de preşedinte şi premier este singura opţiune, dacă măsurile de austeritate sunt sau nu temporare şi dacă impactul acestora nu va duce la "degradarea atmosferei economice" şi la eşec.

De asemenea, el a spus că discuţia cu Isărescu a avut ca obiect şi eventuale soluţii alternative, în condiţiile în care măsurile propuse de Guvern nu vor fi aplicate, fie din cauze politice, fie din cauze sociale, fie din cauze legale şi constituţionale.

Geoană a evitat să răspundă în termeni mai precişi legat de răspunsurile şi soluţiile discutate cu Mugur Isărescu.

El s-a mulţumit să caracterizeze tonul discuţiei drept "foarte sobru" şi "prudent" şi a menţionat că Isărescu a reiterat faptul că alternativa majorării TVA şi a impozitului pe profit ar fi fost o măsură prociclică şi ar fi condus "la adâncirea crizei în care sectorul privat românesc se afla".

Geoană a spus, tot cu titlu personal, că nu există nicio garanţie că deficitul bugetar agreat acum cu Fondul se va respecta până la sfârşitul anului şi că se aşteaptă ca măsurile de reducere a salariilor bugetare şi a pensiilor să fie menţinute şi anul viitor.

"Nimeni nu poate să spună dacă deficitul va fi cel convenit acum cu FMI. Trebuie să afişăm prudenţă, trebuie să ne aşteptăm şi la varianta de creştere economică negativă şi de deficit mai mare decât cel convenit cu Fondul, ceea ce ar însemna că va fi nevoie de măsuri suplimentare", a afirmat el, după ce jurnaliştii au întrebat dacă din discuţia cu Isărescu a reieşit posibilitatea majorării TVA peste un interval de timp.

Întrebat dacă discuţiile cu oficialii FMI şi cea cu guvernatorul BNR au clarificat dacă măsurile de reducere a salariilor sunt temporare sau nu, Geoană a răspuns:

"De foarte multe ori măsuri anunţate ca temporare capătă un caracter ca fiind relativ permanent. Este clar că şi anul viitor va trebui să ajungem la un deficit de 4% din PIB, adică reduceri de cheltuieli suplimentare faţă de cele aprobate în acest an. Mie mi se pare extrem de greu, chiar dacă guvernanţii spun că este vorba de o măsură temporară pe şase luni, ca anul viitor să se renunţe la aceste măsuri. (…) Părerea mea este că va fi o măsură tranzitorie care se va cvsasipermanentiza".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici