- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.12.2014, 13:48)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Ponta a spus în SUA că vom avea sistem nou de redevenţe în 2015, acum fuge de răspundere
Senatorul Mircea Geoană a precizat, joi, că premierul Victor Ponta le-a spus americanilor, la Huston, cu ocazia vizitei întreprinse împreună, că România va avea un sistem nou de redevenţe în ianuarie 2015, el menţionând că Ordonanţa dată recent, pe „furiş”, e o fugă de răspundere a lui Ponta.
Urmărește
238 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)
”Fiecare săptămână în care Victor Ponta rămâne prim-ministru al României accelerează descompunerea majorităţii, accetuează atmosfera negativă la adresa PSD din partea opiniei publice, iar ultimul exemplu de fugă de responsabilitate şi de şubrezenie politică extremă este subiectul redevenţelor. E o fugă de responsabilitate prin această Ordonanţă făcută pe furiş, iar toţi românii plătesc”, a spus Geoană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
El a menţionat faptul că se lucrează de mai bine de un an la o metodă de calcul a redevenţelor la Ministerul de Finanţe, inclusiv cu consultanţă din străinătate, pentru a identifica un sistem de redevenţe care să aducă mai muţi bani la buget şi un plus de compensare pentru cetăţeni.
”Decizia de ieri a domnului Ponta este o fugă de responsabilitate. Am fost cu dânsul în delegaţie la Huston în SUA, când a spus cu subiect şi predicat –eram de faţă –publicului din cel mai mare centru de energie din lume că un sistem de redevenţe nou va fi introdus în luna ianuarie 2015. Candidatul Victor Ponta a sacrificat interesul românilor. Plătim acum fuga de răspundere a domnului Ponta”, a spus Geoană.
Potrivit lui Geoană, Ponta a crezut că va câştiga prezidenţialele şi că după aceea poate să facă ce vrea. ”Ponta a pierdut prezidenţialele, e extrem de şubrezit politic. Este, din punct de vedere politic, pur şi simplu inutilizabil. Azi, practic vorbind, lăsând orice pasiune deoparte, este inutilizabil. De aceea el nu mai este azi capabil să susţină o dezbatere publică în jurul unui subiect care e evident controversat şi, pentru că nu mai poate să-şi facă atribuţiunea de prim-ministru pentru că este şubrezit politic sacrifică interesele a 20 de milioane de români”, a afirmat Geoană.
El a spus că românii plătesc azi pentru faptul că Ponta nu înţelege că e atât de epuizat poltic încât paralizează Guvernul de la lucrurile obligatorii pe care trebuie să le facă.
”E obligaţia Guvernului - sper eu PSD - care va urma după Guvernul Ponta să reia acest subiect. Nu putem să stăm un an de zile pe redevenţe atât de minuscule”, a conchis Geoană.
Miercuri, ministrul-delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat că sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci menţinut prin ordonanţă de urgenţă cu aceleaşi taxe, urmând ca o nouă formulă să fie gândită ulterior.
La rândul său, premierul Victor Ponta a explicat decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevenţe petroliere şi nu de a-l schimba pentru mai mulţi bani la buget prin faptul că nu pot fi operate modificări "peste noapte", deşi Guvernul a început de un an discuţiile pe această temă cu firmele petroliere
"Se vorbeşte foarte mult de redevenţe pentru resursele naturale şi eu cred că România trebuie să aibă un sistem modern, european de redevenţe, dar cum ar fi să le adoptăm prin ordonanţă de urgenţă azi şi să se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeşte miliarde de euro va spune «Da, aţi discutat azi, pe 3 decembrie, aţi adoptat-o pe 7 decembrie şi pe 1 ianuarie mă puneţi să îmi fac tot planul de afaceri pe nişte reguli pe care le luaţi peste noapte»", a afirmat Ponta, invocând necesitatea de a fi asigurată predictibilitatea.
Aflat la Viena în ianuarie 2013, Ponta susţinea că Guvernul intenţionează să majoreze nivelul redevenţelor percepute producătorilor de petrol şi gaze mai devreme de anul 2015 şi că a discutat pe această temă cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom, iar ministrul delegat pentru Energie de atunci, Constantin Niţă, spunea că redevenţele vor ajunge la nivelul din Uniunea Europeană, "undeva la 20-30%, cel puţin".
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) anunţa că nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile.
Ulterior, în vara aceluiaşi an, Ponta anunţa că Guvernul intenţionează să înfiinţeze un fond special în care să fie vărsate toate redevenţele încasate de stat pentru noile exploatări de surse energetice şi care să fie folosit pentru obiective decise politic, precum construcţia de autostrăzi sau informatizare.
Premierul a continuat şi ulterior să anunţe că Guvernul discută cu reprezentanţii companiilor petroliere despre un nou sistem de redevenţe "la media europeană, dar care să nu descurajeze investiţiile prin perceperea unor taxe prea mari", asigurând că proiectul va fi lansat în dezbatere la începutul anului 2015. El preciza, în vara acestui an, că Guvernul lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime şi explica faptul că noua lege a redevenţelor va fi aplicabilă oricăror noi contracte de concesiune.
În ceea ce îl priveşte, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, afirma că, dacă va fi întrebat, va comunica ANRM şi Ministerului Finanţelor să ia o decizie privind noile redevenţe la petrol şi gaze "după alegerile prezidenţiale".
Pe tema redevenţelor, Ponta a avut numeroase discuţii, inclusiv în Statele Unite, la Houston, cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil şi Halliburton, din sectorul petrolier.
Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de un miliard de lei. Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.
Producţia de gaze este asigurată în proporţii aproape egale de Romgaz şi OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage ţiţei, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36