Geoană: Prezenţa "anacronică" a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, la RFI, că prezenţa "anacronică" a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată, altfel nu se poate vorbi despre independenţa adevărată a Republicii Moldova.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Geoană: Prezenţa "anacronică" a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată

Geoană: Prezenţa "anacronică" a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El califică staţionarea soldaţilor ruşi în regiunea separatistă transnistreană drept "anacronică", potrivit RFI: "Prezenţa anacronică a trupelor ruseşti în Transnistria trebuie rezolvată, altfel nu putem vorbi de o Republică Moldova cu adevărat independentă şi cu adevărat parte a unui dialog firesc între est şi vest".

"De aceea, ideea avansată de diplomaţia germană şi cred că îmbrăţişată şi de Catherine Ashton, generic numită ministrul de Externe european, este de a înlocui trupele ruseşti cu trupe ale Uniunii Europene. A existat şi o idee mai veche de a avea trupe OSCE. Nu ştiu care va fi forma finală", susţine Geoană.

"Cred că este important şi ce a spus şi preşedintele Băsescu la televiziunea publică : nu se pune problema înlocuirii trupelor ruseşti cu o prezenţă românească acolo", precizează Mircea Geoană.

Pe de altă parte, el s-a referit şi la relaţia cu Rusia. "Relaţia cu Rusia este foarte proastă. Există o sensibilitate istorică şi mentală şi la noi şi la ruşi, pentru că este o istorie complicată şi nu putem să o băgăm sub preş. Dar în acelaşi timp, eu mă uit cu interes la evoluţia Poloniei, care până de curând era o ţară ce avea o relaţie extrem-extrem de plină de rugozitate cu Federaţia Rusă şi în ultimii doi ani de zile am asistat la o modificare interesantă de abordare a Varşoviei. În primul rând, şi-au reglementat relaţia cu Berlinul, care din motive istorice era destul de complicată şi a relansat un dialog sau a încercat o normalizare a dialogului cu Federaţia Rusă", afirmă Geoană.

"Cred că ar fi mai inteligent din partea noastră să încercăm să normalizăm dialogul, fără să cedăm intereselor noastre, pentru că avem interese clare în Moldova, trebuie să o spunem răspicat, avem interese politice, geo-politice, economice şi moral istorice faţă de această ţară. Dar în acelaşi timp, cred că o continuare a unei relaţii, care este în acest moment la nivel de congelare, cred că acest lucru este contra-productiv", explică fostul ministru social-democrat de Externe.

Mircea Geoană a făcut aceste declaraţii într-un interviu despre summit-ul NATO de la Lisabona, unde Alianţa va încerca o apropiere de Rusia.

Preşedintele Traian Băsescu a avansat, joi seară, ideea înlocuirii trupelor ruseşti din Transnistria cu forţe de securitate UE, atrăgând atenţia, în acest context, că nu se referă la efective româneşti.

"Este evident că în ultimele luni Moscova a dat semnale foarte serioase că este dispusă să discute cu UE problematica legată de soluţionarea problemei transnistrene", a spus Băsescu, la TVR.

Întrebat dacă aceasta înseamnă retragerea trupelor el a spus: "Sau cel puţin înlocuirea acestora cu forţe ale UE în Transnistria. De ce nu? De ce să nu avem voie să gândim îndrăzneţ?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici