Confruntat cu întrebarea ce ar face ca preşedinte dacă partidul care îl susţine nu va putea face parte dintr-o majoritate guvernamentală, iar politica Guvernului format nu îi este convenabilă, Geoană a spus că va respecta voinţa majorităţii parlamentare.
El a trimis la articolul din Constituţie care dă dreptul preşedintelui să nominalizeze un candidat la funcţia de prim-ministru şi s-a angajat, astfel, să accepte un premier cu care nu este de acord, dar care are în spate o majoritate politică, aşa cum a fost cazul cu Klaus Iohannis, susţinut de PNL şi PSD.
Preşedintele Traian Băsescu a fost confruntat cu o întrebare care punea aceeaşi problemă, în formulare diferită.
„Păi, suntem în situaţia de faţă, iar cum am acţionat, vedeţi”, a răspuns Băsescu.
El a explicat că a respectat Constituţia, cutuma democratică prin încercarea de a propune un Guvern condus de partidul care are cei mai mulţi parlamentari.
„Şi sunt sigur că va trece”, a continuat Băsescu.
Preşedintele a lansat un mesaj asemănător şi în discursul de două minute de la final, subliniind că va înfrunta întotdeauna o majoritate parlamentară dacă aceasta nu se va supune voinţei alegătorilor.
„Voi miza pe majoritatea adevărată, nu cea adunată de interese conjucturale de un Parlament, ci pe majoritatea românilor”, a încheiat preşedintele.