- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: PSD începe strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că social-democraţii vor începe marţi strângerea de semnături pentru proiectul de modificare a Constituţiei, textul final al propunerii urmând să fie finalizat în cursul serii de luni.
Geoană: PSD începe strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei (Imagine: Mediafax Foto)
Geoană a declarat, după Biroul Permanent Naţional al PSD, că liderii social-democraţi au aprobat atât propunerea vizând modificarea unor legi în sensul depolitizării actului de Justiţie, cât şi propunerea de modificare a Constituţiei în sensul schimbării condiţiilor de imunitate acordate unor demnitari.
El a afirmat că acest text va fi finalizat în cursul serii de luni, de către un grup de lucru condus de Valer Dorneanu, şi va fi deschis semnăturilor parlamentarilor începând de marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Geoană a mai spus că în BPN au existat discuţii privind "anvergura" modificării Constituţiei, el răspunzând unei întrebări legate de rezervele pe care preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, le formulase faţă de propunerea de modificare a legii fundamentale.
În acest sens, liderul PSD a afirmat că, "omeneşte", poate să înţeleagă rezervele formulate de Iliescu.
"În mod firesc, pentru domnul Iliescu a devenit o parte a propriei persoane politice, a propriei moşteniri politice Constituţia", a adăugat el.
Geoană a insistat să precizeze că decizia modificării Constituţiei nu a fost pusă în discuţie luni, existând deja un acord al conducerii PSD în acest sens, dezbaterile de luni fiind doar referitoare la amploarea acestei modificări.
"Sunt de acord, este un lucru real că atunci când vrem o modificare de fond a Constituţiei este nevoie de mai mult timp, de mai mult timp de dezbatere şi de consultare. (...) Eu, unul, cred că trebuie modificată Constituţia, că trebuie schimbată republica, dar aici domnul Iliescu are dreptate, este nevoie de o deliberare mai amplă. Dar, când este vorba de imunităţi, (...) trebuie să acţionăm acum, cu modificări punctuale, chirurgicale", a declarat liderul social-democrat.
El a admis că, în rândul liderilor social-democraţi, există "nuanţe" cu privire la anvergura modificării Constituţiei.
Pe de altă parte, Geoană a anunţat că, pe lângă strângerea de semnături pentru modificarea prevederilor constituţionale legate de imunitatea demnitarilor, PSD va organiza, la începutul lunii septembrie, un forum constituţional, în care să fie dezbătută oportunitatea unei modificări mai ample a Constituţiei.
"Unii susţin că este nevoie de aşa ceva, de o nouă republică, alţii, precum domnul Ion Iliescu, susţin că trebuie să manifestăm prudenţă în acest sens", a adăugat el.
Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că, în timpul discuţiilor de luni din BPN pe tema modificării Constituţiei, Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu au formulat rezerve faţă de iniţiativa PSD.
Potrivit surselor citate, Văcăroiu a afirmat că această modificare nu este oportună întrucât i se dă posibilitatea preşedintelui Traian Băsescu să reia o temă de discurs caracteristică şi să intervină în dezbaterile publice pe acest subiect.
Iliescu a manifestat şi el rezerve faţă de oportunitatea unor astfel de modificări, "la colţ de stradă", a prevederilor constituţionale.
Aceleaşi surse au relatat că Năstase a propus ca PSD să nu lanseze în circuitul parlamentar legea de modificare a Constituţiei, întrucât eliminarea Parlamentului din circuitul juridic în anchetarea demnitarilor ar face din social-democraţi "carne de tun". Năstase ar fi afirmat că modificarea prevederilor constituţionale legate de imunitate este fără sens dacă Parlamentul este ocolit în ceea ce priveşte acordarea avizului privind începerea urmăririi penale.
Modificarea principală pe care PSD intenţionează să o aducă în ceea ce priveşte imunitatea demnitarilor este excluderea Parlamentului din circuitul juridic şi transferarea către Consiliului Superior al Magistraturii a competenţei în acordarea avizului asupra cererilor de începere a urmării penale în cazul parlamentarilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO