Geoană: România trebuie să facă pasul la politici de întărire a eficienţei cheltuirii banului public

Presedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, după întâlnirea membrilor Biroului Permanent cu delegaţia FMI, CE şi BM, că România trebuie să facă pasul de la politici de stabilizare macroeconomică la politici de "întărire a transparenţei şi a eficienţei cheltuirii banului public".

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Geoană: România trebuie să facă pasul la politici de întărire a eficienţei cheltuirii banului public

Mircea Geoană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Pe de altă parte, Geoană a criticat politizarea excesivă, alocarea proiectelor şi a fondurilor bugetare în funcţie de "culoarea politică".

"Modul discreţionar în care se arondează în România mari proiecte sau mici proiecte, modul în care programe guvernamentale sunt dedicate pe culoare politică destinatarilor, primăriilor actualei majorităţi guvernamentale, modul în care se colecteaza taxe şi impozite în România, modul în care se finanţează proiecte cu respiraţie mai lungă, dincolo de un ciclu politic sau un ciclu bugetar, modul discreţionar în care se alocă banul public, modul extrem de politizat în care se face administraţie publică centrală şi locală, aici este buba problemei, aici este punctul în care trebuie să încercăm să spargem acest cerc vicios", a afirmat Geoană.

El a arătat că fără depolitizare, fără limitarea cheltuielilor discreţionare la bunul plac al unui ministru sau al altuia, "România va continua să sufere şi România va întârzia să se relanseze economic".

Geoană s-a declarat încrezator că, după discuţia cu reprezentanţii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale, la viitoarea vizită în România se va asista la adevărata reformă, care, potrivit acestuia, "nu este reforma modului în care se administrează economia, ci modul în care funcţionează administraţia şi statul român".

Preşedintele Senatului a mai spus că, alături de senatorul Dan Voiculescu, a înaintat materiale scrise delegaţiei FMI, care se referă la posibilitatea diferenţierii TVA la produsele de bază pe masură ce colectarea de taxe se va îmbunătăţi.

La întâlnirea Biroului Permanent al Senatului cu delegatia FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale au participat, alături de Mircea Geoană, reprezentanţii PDL în conducerea acestei Camere - Radu Berceanu, Petru Filip, Alexadru Pereş şi Gheorghe David, senatorul PC Dan Voiculescu şi senatorul UNPR Cristian Diaconescu.

De la discuţii au lipsit reprezentantii PSD în conducerea Senatului, Ioan Chelaru, Adrian Ţuţuianu şi Gheorghe Marcu, reprezentantul PNL, Dan Radu Ruşanu, şi cel al UDMR, Verestoy Attila.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cele mai importante teme de discuţie cu autorităţile române vizând construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici