- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Semnificaţia zilei de 1 Mai nu trebuie redusă la o chermeză politică
Liderul PSD Mircea Geoană afirmă, în mesajul de 1 Mai, că este vital ca semnificaţia acestei zile să nu fie redusă la o chermeză politică şi că PSD a condus România când a fost nevoie de corectarea unor erori, de revenirea la normal de pe urma exceselor, în 2000 şi în 2008.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană (Imagine: Mediafax Foto)
Geoană precizează că ziua de 1 Mai este "sărbătoarea unei valori, a unei cauze", nu este sărbătoarea unei ideologii sau a unui partid, e sărbătoarea muncii.
"Într-o lume a valorilor incerte, în care totul e redus la crâmpeie de informaţie uşor digerabile, este vital să nu ieftinim semnificaţia zilei de 1 Mai reducând-o la o chermeză politică. Este vorba de ceva mult mai profund – o valoare universală", spune Geoană în mesajul remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Liderul PSD consideră că soluţia pentru ieşirea României din criză nu vine din miracole, ci din dezvoltare durabilă, iar dezvoltarea durabilă nu vine din pomeni, ci din oportunităţi, în timp ce oportunităţile nu vin altfel decât prin muncă.
Geoană avertizează că nu trebuie confundată "munca adevărată pe care o fac profesioniştii din finanţe cu speculaţiile toxice ale unor oportunişti", iar în opinia sa criza s-a "născut" din cauza celor care au crezut că se pot îmbogăţi fără muncă.
El spune că social-democraţii sunt "frecvent şi pe nedrept acuzaţi că sunt anti-intelectuali".
"Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. În România anului 2009, munca minţii, ca şi munca braţelor şi a spatelui, nu este răsplătită echitabil. Corectarea acestei nedreptăţi este ţelul PSD. Ştim cum să facem asta, putem să o facem, şi o vom face. Noi am condus România când a fost nevoie de corectarea unor erori, de revenirea la normal de pe urma exceselor – în 2000 dar şi în 2008. Ascensiunea stângii, în restul Europei, în SUA şi în alte părţi, este dovada valorii intrinsece a social-democraţiei şi a încrederii instinctive pe care oamenii o au în liderii de stânga atunci când vin vremuri grele. Suntem onoraţi să facem parte dintr-o astfel de familie politică, în Europa şi nu numai", consideră Mircea Geoană.
El se adresează pensionarilor, despre care spune că "sunt cei care au îndurat cele mai mari nedreptăţi în ultimii ani".
"Despre pensionari s-a spus că sunt asistaţi sociali. S-a spus că sunt o povară pentru societate. S-a spus că sunt cei care pun frână economiei. Eu vă spun altceva despre pensionari. Părinţii şi bunicii noştri sunt cei care au construit tot ce este mai bun în această ţară. Pensionarii trăiesc de pe urma muncii lor şi nu din mila statului. Din păcate, bătrânii primesc astăzi prea puţin din ceea ce li se cuvine. Primesc prea puţini bani, primesc prea puţin ajutor şi prea puţină atenţie", afirmă Geoană.
"Vorbeam la început despre nevoia de a distinge între ideologii şi valori. În Parlament, am condamnat comunismul – ideologia şi efectele ei. Ceea ce încă nu am făcut este să le mulţumim celor care au muncit şi au construit în timpul comunismului, clădind lucruri de care ne bucurăm şi astăzi. Ei nu construiau comunismul, ci construiau şcoli, drumuri şi spitale; ei făceau cercetare, medicină şi îi învăţau carte pe copii. Le-a adresat cineva o vorbă bună milioanelor de pensionari care au construit România aşa cum o vedem astăzi?", adaugă liderul PSD.
El se mai adresează "celor care muncesc astăzi în întreprinderi, în parcuri industriale sau în birouri de multinaţională, în agricultură sau la calculator", vorbindu-le despre solidaritate.
"Criza trebuie să ne unească şi nu să ne dezbine. Ce diferenţă este între muncitorul de la Dacia şi agentul de vânzări al unei companii sau un angajat al unei bănci? Şi unul şi altul trebuie au o familie de întreţinut. Şi unul şi altul au rate la bănci. Şi unul şi altul îşi fac griji pentru locul de muncă şi pentru salariu", spune liderul PSD, argumentând că "România va fi mai puternică şi va rezista mai bine în faţa crizei dacă va fi solidară", "dacă politicianul îşi va da mâna cu muncitorul, pensionarul cu profesorul, economistul cu cel de pe platforma industrială".
Un alt mesaj îi vizează pe micii întreprinzători, cărora le transmite că "România are nevoie acum ca ei să continue să aibă curaj, să nu-şi piardă speranţa".
În opinia sa, "singurul antidot al crizei este munca", iar "singurul scut al celor care muncesc este solidaritatea".
Mircea Geoană, alături de Marian Vanghelie şi de alţi lideri PSD s-a aflat, vineri, în fruntea coloanei de manifestanţi care a pornit din Piaţa Revoluţiei, în marş către Parcul Izvor, unde are loc tradiţionala petrecere PSD cu mici şi bere, dar şi cu discursuri ale liderilor social-democraţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
-
astăzi, 21:18
Predoiu a avut discuţii cu directorul Frontex despre aderarea României la Schengen terestru