- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană spune că este inacceptabil să nu se răspundă politic pentru scandalul vămilor
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că este "inacceptabil" ca din punct de vedere politic să nu răspundă nimeni pentru fenomenul corupţiei din vămi, el considerând că România are de-a face cu un sistem de corupţie statal şi generalizat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Întrebat, într-o conferinţă de presă, care a avut loc, joi, la Craiova, cine a beneficiat de pe urma corupţiei din vămi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a răspuns: "Cei de la putere! În nicio ţară democratică din lume, când apare un astfel de scandal gigantic, nu există simpli responsabili la nivel de jucători mici. Se numesc pioni acum. Întotdeauna există un preţ politic de plătit".
Mircea Geoană apreciază că în urma unui asemenea scandal ar fi trebuit să demisioneze "în secunda doi" toţi cei care conduc compartimentele din Guvern, care se ocupă de vămi.
"Eu nu pot să spun că cineva din vârful ierarhiei instituţionale sau politice este vinovat. Nu e treaba mea, dar politic este inacceptabil ca cei care conduc acele compartimente din Guvern să stea liniştiţi şi să nu plece acasă. La un astfel de scandal, toată verticala de putere pleacă acasă în a doua secundă, nu după trei săptămâni. Nu dacă apucă să spună vreun poliţist că a dus şpaga la Bucureşti cu maşina. Imediat!", a mai spus preşedintele Senatului.
Mircea Geoană a afirmat că scandalul de corupţie din vămi ar putea avea legătură cu lupta internă dintr-un "anumit" partid de guvernământ, fără a preciza la ce formaţiune face referire.
"Tergiversarea asumării politice de acolo este încă un semn prost pentru actuala putere. Cine este vinovat sau nu, justiţia face lumină. Din punct de vedere politic nu poate exista un astfel de scandal, fără o răspundere politică. Bănuiesc că este legat mai mult de lupta internă dintr-un partid politic de guvernământ, decât de alte lucruri", a mai spus Geoană.
El apreciază că răspunderea pe acest caz trebuie să treacă peste "aceşti cetăţeni" care conduc şi să ajungă până la "ultima consecinţă" a sistemului de corupţie.
"Am vorbit de întreaga verticală de putere din jurul acestui muşuroi de corupţie care dospeşte, dospeşte şi dospeşte. Din punctul meu de vedere, până sus de tot, dincolo de aceşti cetăţeni care conduc trebuie să se ajungă până la ultima consecinţă a acestui sistem de corupţie. Este un sistem de corupţie piramidal, un sistem de corupţie statal, un sistem de corupţie generalizat. Ca unui organism bolnav, ca să poţi să mai ai o şansă de supravieţuire, trebuie să amputezi sau să elimini sau să ai bombardament împotriva acelei verticale, care răsfrânge în întreaga societăţii acelaşi tip de apucături", a mai spus Mircea Geoană.
În ultimele săptămâni, zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră, inclusiv cu funcţii de conducere, au fost reţinuţi sau arestaţi pentru infracţiuni de corupţie.
Ultima descindere în vămi a avut loc, joi dimineaţă, la Ploieşti, de unde a fost ridicat şi dus la Bucureşti de către anchetatori, pentru audieri, şeful interimar al Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO