- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Geoană: Toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor care sifonează banii publici
Mircea Geoană propune cinci direcţii pentru un proiect "consensualizat politic" de limitare a efectelor crizei, astfel încât România să poată trece de uraganul care vine, el avertizând că "toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor politico-economice care sifonează banii publici".
Geoană: Toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor care sifonează banii publici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Preşedintele Senatului avertizează că partidele politice nu mai pot fi "centre de profit" înainte să fie centre de politici publice, de competenţă şi onorabilitate.
"Indiferent de cum vrem să-l definim, un nou val de criză se ridica tot mai puternic în aceste zile. Căderea burselor, neîncrederea investitorilor şi lipsa de fermitate a liderilor politici ne fac să nu mai vorbim despre posibilitatea unei noi crize, ci direct despre intensitatea şi victimele sale. Cine şi cât de dramatic va fi lovit sunt întrebările momentului, la care analiştii vin cu răspunsuri timide, şovaielnice, de limitare a pierderilor", scrie Geoană pe blogul său.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În opinia sa, nu este doar firesc, ci şi obligatoriu să discutăm despre cum facem ca România să reziste "furtunii iscate pe pieţele internaţionale".
"Suntem foarte vulnerabili la evoluţiile globale şi dovezile cele mai bune sunt atât deprecierea leului, cât şi prăbuşirea Bursei de la Bucureşti din ultimele zile. Pentru că, aşa cum arată George Friedman, nu mai avem de-a face cu o simplă criză economică, ci cu o criză a economiei politice, pentru că lipsa de încredere în sistemul financiar a generat o lipsă de încredere în sistemul politic, este momentul ca oamenii politici să nu mai caute scuze şi să se comporte măcar o dată ca lideri. Într-o ţara ca România, în care, în ciuda unor echilibrări macroeconomice, populaţia este într-o situaţie mai dificilă decât în 2008, acest lucru este cu atât mai necesar", consideră Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului susţine că există cinci mari direcţii care stau la baza unui "proiect consensualizat politic de limitare a efectelor crizei şi de dezvoltare pentru România".
Geoană se referă, în primul rând, la "înţelegerea de către întreaga clasă politică a gravităţii situaţiei".
El atrage atenţia că actuala şi viitoarea guvernare vor opera sub constrângeri considerabile, deficitele şi risipa trebuie în continuare reduse, iar banii vor fi tot mai scumpi şi mai greu de obţinut.
Mircea Geoană precizează că va trebui înţeles de toată lumea că resursele pe care vom putea conta vor fi în principal interne, la care se adaugă fondurile europene şi, eventual, expansiunea activităţii firmelor deja existente în România. El mai arată că România nu va putea supravieţui cu o economie subterană de aproape 40% sau cu 3 milioane de lucrători în străinătate care ţin 100 miliarde de euro în afara circuitului economic intern.
"Toate partidele vor trebui să dea drumul din braţe clanurilor politico-economice care sifonează banii publici, căci nu se poate să pui panseluţe înainte de a fi modernizat şcoli şi spitale şi nu se poate să coste un kilometru de şosea de 4 ori mai scump decât în Occident", susţine preşedintele Senatului.
În opinia sa, o altă direcţie presupune înţelegerea că austeritatea, de una singură, fără a există un stimul pentru creşterea economică sănătoasă a economiei, nu poate da rezultate. "Raportările macroeconomice triumfaliste sunt inutile dacă ele sleiesc, sărăcesc şi aduc la disperare o naţiune", adaugă Geoană.
El mai susţine înţelegerea că este necesar să se ajungă la un acord asupra a 20-50 de mari proiecte de interes naţional, care să fie duse la bun sfârşit, indiferent de guvernare, Geoană menţionând că, din încăpăţânare sau din calcul meschin, avem astăzi 40.000 de proiecte începute şi neterminate, iar această situaţie trebuie să înceteze.
Celelalte direcţii propuse de Mircea Geoană vizează înţelegerea că trebuie adusă competenţă proaspătă în politică şi în administraţie, că nu se poate face performanţă economică şi administrativă fără impunerea unor concepte precum buna guvernare, transparenţă şi responsabilitate, precumn şi înţelegerea că partidele vor trebuie ele însele să se schimbe.
"Partidele noastre politice nu mai pot fi centre de profit înainte să fie centre de politici publice, de competenţă şi onorabilitate", arată Geoană.
"Cu alte cuvinte, pentru a trece prin uraganul care se apropie, România este obligată să se transforme radical. Şi nu pe spinarea celor care nu pot riposta, ci de acolo, de sus, de unde provine sursa răului. Şi de unde e aşteptată soluţia pentru viitor", mai scrie preşedintele Senatului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO