Prima pagină » Politic » Geoană: Un parlamentar ungar invită la arbitraj la CE pe reorganizare – este o problemă românească

Geoană: Un parlamentar ungar invită la arbitraj la CE pe reorganizare – este o problemă românească

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, că preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul de la Budapesta a făcut o invitaţie de arbitraj la CE pe tema regionalizării în România, social-democratul susţinând că Ungaria nu trebuie să se amestece în deciziile României.
23 iun. 2011, 13:30, Politic

„Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul de la Budapesta a făcut astăzi (joi, n.r.) o invitaţie de arbitraj pe tema regionalizării în România pentru Comisia Europeană. Vreau să vă spun că Bruxelles-ul nu este entitatea care decide în România, nu au nici calitatea, menirea să decidă ceea ce face Franţa, din punctul de vedere al organizării teritoriale, Polonia sau România”, a subliniat senatorul, la o dezbatere.

El a subliniat că acesta este o problemă românească. „România face parte dintr-un conglomerat de înţelegeri internaţionale, dar acesta ar fi culmea acum ca o problemă care trebuie tranşată în România, în consultare cu Bruxelles-ul, să mă duc la un vodă străin şi să-mi spună cum să fac în România . Nu este problema Budapestei să interfereze modul în care Romînia decide aceste lucruri (…)”, a adăugat preşedintele Senatului.

La dezbaterea cu tema „Modele de regionalizare în România” au participat, printre alţii, ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi, preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu şi deputatul PDL Sulfina Barbu.

Dezbaterea are loc la Parlament, fiind organizată de secretarul Senatului, Petru Filip.

Presa a relatat că Richard Horcsik, membru marcant al partidului aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Legislativul de la Budapesta, a declarat că România şi Ungaria trebuie să găsească împreună soluţii pentru reorganizarea teritorială anunţată de preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit oficialului ungar, dacă nu ajung la un acord, cele două părţi ar putea cere Bruxellesului să medieze problema. El a avertizat că reorganizarea administrativă a României, prin comasarea judeţelor în opt regiuni, riscă să strice relaţiile dintre Bucureşti şi Budapesta.