Geoană: USL să revină la agenda ţării şi să se îndepărteze de practicile de corupţie din România

Mircea Geoană recomandă USL să revină la agenda ţării şi să se îndepărteze de practicile de corupţie din România şi anunţă că a vorbit cu oficialii de la Berlin despre prezenţa unor politiceni SPD de top la Bucureşti înainte de alegeri, întrucât "social-democraţii români au nevoie de sprijin".

Urmărește
341 afișări
Imaginea articolului Geoană: USL să revină la agenda ţării şi să se îndepărteze de practicile de corupţie din România

Mircea Geoană (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Geoană declară într-un interviu acordat Deutsche Welle, referindu-se la vizita sa la Berlin, la sfârşitul lunii septembrie, că a discutat cu parlamentari germani, membri ai SPD şi ai CDU, despre evoluţiile din România, dar şi despre faptul că pentru România e important să rămână conectată, să scape de sentimentul că e la periferia Europei.

"Sigur că subiectele au fost legate de evoluţiile din România, în special de evenimentele politice recente, dar am discutat şi despre teme mai vaste. Este clar pentru toată lumea că Germania îşi asumă un rol important în problemele europene şi globale. Şi cred că pentru România, o ţară care a devenit recent membru al UE, e important să rămână conectată, să scape de sentimentul că e la periferia Europei. Contactele cu prietenii noştri din Bundestag, cum ar fi Susanne Kastner, preşedinta Comisiei de Apărare, domnul Gunter Krichbaum, şeful Comisiei pentru Afaceri Europene, sau un parlamentar mai tânăr cu o vastă experienţă în probleme de apărare şi securitate, domnul Roderich Kiesewetter. Am avut o ocazie foarte bună de a ne implica într-un astfel de dialog", a declarat Geoană.

El a explicat reacţiile critice ale unor politicieni germani faţă de evenimentele de la Bucureşti prin faptul că "unele dintre ele rezultă din realitate, altele din percepţii, iar altele din interese politice". În opinia sa, o astfel de critică dură nu face bine României, dar nici Germaniei pe termen lung.

"Pentru că politicienii vin şi pleacă, dar interesele rămân. Crizele politice vin şi pleacă, dar interesele rămân. Până şi pentru o ţară mare şi influentă ca Germania, implicarea în zona sud-est europeană e foarte importantă", a argumentat Mircea Geoană, apreciind că, după ce răul a fost făcut, trebuie reconstruită încrederea, iar imaginea României trebuie refăcută prin contacte strânse.

"Le-am făcut interlocutorilor mei câteva sugestii, legate de viitorul economic şi fiscal al Europei, de politica energetică a Europei, sau de poziţia Europei la nivel global, în ceea ce priveşte politica de apărare şi securitate. Şi cred că România ar trebui să fie inclusă în grupul ţărilor cu care Germania se consultă îndeaproape, ca Franţa sau Polonia. Cred că dincolo de situaţia politică încă agitată, România ar putea fi un asemenea interlocutor. Berlinul discută tot mai des despre politica europeană de apărare. România e un jucător important în această ecuaţie. Legăturile economice între Germania şi România sunt de asemenea importante. Germania e partenerul economic numărul unu al României, e vorba despre schimburi economice de aproximativ 17- 18 miliarde de euro anual. Schimburile comerciale ale Germaniei cu China se ridică la 145 miliarde de euro, nu e o sumă nesemnificativă", a spus Geoană, apreciind că România trebuie să iasă din conul de umbră în care a fost plasată şi să revină la agenda reală.

"În câteva cuvinte, cred că ar trebui să ne implicăm din nou şi să ieşim din acest con de umbră în care am fost plasaţi şi să revenim la agenda reală. Şi pe plan ideologic, ar trebui să incercăm să mergem înainte. Pentru că e clar - şi aceasta a fost propunerea mea către doamna Kastner, un politician foarte influent în România şi bineînţeles în Germania - am vorbit despre prezenţa unor politicieni de top ai SPD-ului în România înainte de alegeri. Va avea loc la Bucureşti Congresul Partidelor Populare Europene, în timp ce socialiştii europeni au decis să nu organizeze acest congres la Bucureşti. Cred că social- democraţii români ar avea nevoie de o formă de sprijin. La fel cum cei care au sprijinit numai o anumită latură în România ar trebui să înţeleagă că, pe termen mediu, este contraproductiv să te bazezi pe un singur partener. În special dacă acel partener e deosebit de erodat în ceea ce priveşte popularitatea, în România. Încerc să readuc o agendă care să unească interesele României, ale Germaniei şi ale Europei deopotrivă. Dar de asemenea, să mă asigur că disputele între cele două tabere politice vor lăsa să se întrevadă şi puţin adevăr, astfel încât, după alegerile parlamentare, să ne putem implica, indiferent de partid, în reapropierea României de Europa", a afirmat Geoană.

În ceea ce priveşte criticile cancelarului german Angela Merkel legate de situaţia politică din România şi măsura în care acestea ar putea dăuna relaţiilor politice dintre România şi Germania, Geoană, preşedinte al Comisiei senatoriale de politică externă, a apreciat că "a existat un schimb de păreri fără precedent".

"Indiferent de cauze - şi revin aici la cele trei ingrediente care cred că au dus la această retorică de ambele părţi - ar trebui să ne gândim la o abordare constructivă. Nu-mi ascund ambiţia pe care o am de câţiva ani şi voi continua să merg pe această idee, de a completa acest triunghi care există între Germania, Franţa şi Polonia. Cred că România ar fi un al patrulea pilon perfect pentru o astfel de relaţie. În ciuda turbulenţelor politice - Germania va avea şi ea alegeri anul viitor, noi vom avea de asemena alegeri in decembrie, vom avea şi alegeri prezidenţiale - trebui să încercăm să ne debarasăm de tentaţia de a reacţiona impulsiv la un moment dat, fără a ne uita la viitor. Cred că există destulă cumpătare şi înţelepciune atât la Berlin, cât şi la Bucureşti, pentru a trece peste acest episod care, trebuie să spunem, a lăsat urme. Dar cred că interesele sunt mult mai puternice decât divergenţele care au apărut în ultimele luni", a apreciat Geoană.

Întrebat unde se regăseşte acum din punct de vedere politic, Geoană a spus că încearcă să rămână fidel credinţelor sale şi ale celor care l-au sprijinit.

"Am jucat un rol activ pentru demiterea actualului preşedinte, cred că aceasta este dorinţa românilor în măsură de peste 80%. De asemenea, cred că aş putea şi ar trebui să joc un rol activ în a mă asigura că această alianţă între social-democraţi - un partid care cred că e încă partidul meu, am condus acest partid mulţi ani, am fost format în acest partid, nu voi fi niciodată altceva decât un social-democrat progresist – va câştiga în decembrie", a precizat fostul lider PSD, precizând că îl interesează social-democraţia din România şi că va încerca să nu se implice "în această dispută agitată şi caustică din politica românească, pentru că nu ajută pe nimeni".

Răspunzând unei întrebări, Mircea Geoană a apreciat că liderii USL sunt cei care trebuie să determine care au fost cele mai greşeli ale USL în ultimele luni şi a invocat experienţa sa de după referendumul de demitere a preşedintelui din 2007 când împreună cu premierul Tăriceanu, lider PNL, a readus agenda la "problemele reale ale românilor: economia, pensiile, asigurările sociale, sau reputaţia României în lume".

"Şi cred că cel mai bun lucru pe care USL ar putea şi ar trebui să-l facă este în primul rând să revină la agenda ţării, aflată încă în criză şi puţin confuză. Ar trebui să i se dea o direcţie. În al doilea rând, să se îndepărteze semnificativ de modul în care fosta guvernare a manageriat problemele ţării. Să se îndepărteze de practicile de corupţie care au existat în România", a precizat Mircea Geoană.

El consideră că o bună guvernare şi transparenţă sunt absolut necesare şi că "românii s-au săturat să vadă guvern după guvern şi politicieni după politicieni care vorbesc despre onestitate, despre eficienţă, despre dragostea pentru oameni şi de fapt fac exact opusul".

"USL are o şansă uriaşă de a arăta că lucrurile pot fi făcute altfel. O astfel de oportunitate n-ar trebui pierdută. Pentru că dacă USL nu face faţă acestei promisiuni fundamentale de schimbare reală, atunci ce le mai rămâne românilor? Atunci nimeni nu va mai avea credibilitate. Vrem să apară în România populişti extremişti? Şi probabil că vor apărea, dacă partidele existente nu vor avea puterea să schimbe cursul ţării. Cred că mai e destul timp până la alegerile din decembrie şi până la alegerile prezidenţiale pentru a adopta un stil cu totul nou de a guverna ţara, de a aborda politica, speranţele şi problemele românilor. Acesta este, în opinia mea, singurul mod de a merge înainte. Daca nu facem asta, nu vom fi numai pedepsiti de public, prin voturi, ci vom fi pedepsiţi şi mai aspru de poporul român şi de aliaţii noştri din Europa şi din lume", a avertizat fostul lider social-democrat.

Geoană s-a declarat încrezător în şansele USL la scrutinul din decembrie, spunând că va obţine un scor clar, care va defini majoritatea.

"Cred că USL are potenţialul de a câştiga într-un mod semnificativ, prin programele potrivite, cu oamenii potriviţi, cu mesajele potrivite. Dar pentru mine a câştiga nu e suficient. Întrebarea e ce faci cu victoria. Ce faci cu poziţia de la guvern, ce faci cu încrederea oamenilor? Aceasta este de fapt dezbaterea critică în România. USL va câştiga alegerile. Cu cât la sută este o chestiune de politică şi de campanie electorală. Dar marea întrebare este ce va face USL cu victoria şi cu mandatul poporului român. Şi aici toţi trebuie să oferim un răspuns credibil", a apreciat el, declarându-se scepticv în ceea ce priveşte şansele polului de centru-dreapta, despre care a spus că "se îndreaptă către nicăieri" dat fiind că "în momentul în care te asociezi oficial cu actualul preşedinte şi cu partidul care l-a sprijinit, eşti practic mort".

În ceea ce priveşte o eventuală candidatură a sa la Preşedinţie în 2014, Mircea Geoană a amintit că a fost foarte aproape de a câştiga prezidenţialele din 2009, dar consideră că mai e timp pentru o decizie legată de o nouă candidatură.

"Am avut marea onoare de a candida pentru Preşedinţia ţării şi de a fi foarte aproape de a câştiga... şi probabil am şi câştigat. Toată această discuţie despre fraudă la referendum a readus pe agendă discuţia despre frauda semnificativă din 2009. Devin o persoană mai înţeleaptă şi nu mă grăbesc să trag concluzii. Pentru că nu depinde de mine. Cred că prima noastră obligaţie este să ne asigurăm că următorul guvern al României va fi cel mai bun guvern pe care România îl poate avea. USL, care mai mult ca sigur va forma următoarea majoritate, următoarea coaliţie care va guverna ţara, va trebui să reuşească să schimbe lucrurile. (...) Pentru moment, ar trebui să dăm USL şansa de a-şi face treaba. Dacă alegerile vor avea loc în 2014, vom vedea atunci cum va arăta situaţia. Ar fi imatur să discutăm despre alegerile care probabil vor avea loc peste doi ani. Ar fi fost altceva dacă actualul preşedinte ar fi fost demis. Doi ani în politică şi în viaţă sunt o perioadă de timp foarte îndelungată. Hai să avem răbdare şi să lucrăm în a face România o ţară mai bună şi apoi românii vor decide cine e cel mai bun lider, după actualul preşedinte", a afirmat Geoană.

În privinţa politicii externe, Mircea Geoană consideră că "şi românii, politicienii români trebuie să înceapă să privească dincolo de acest rol etern de copil neastâmpărat şi pedepsit al Europei şi să devină mai ambiţioşi, pentru că România poate şi ar trebui să fie o naţiune ambiţioasă, nu numai datorită poziţionării geografice, dar şi pentru suprafaţa şi pentru resursele ei".

"Am lansat şi eu invitaţii, de ce nu, comisiilor pentru afaceri externe din parlamentele noastre, sau de aparăre, din Germania, Franţa, Polonia şi România. De ce să nu încercăm să ne întâlnim şi să privim împreună înainte? Deci, după cum vedeţi, nu accept ideea ca România să fie la o dublă periferie a Europei: în zona non- euro şi de asemenea între ţările care au probleme. Avem, sigur, dificultăţi. Trebuie să luptăm împotriva corupţiei, trebuie să consolidăm economia, avem nevoie de o bună guvernare şi de mai multă transparenţă, dar în acelaşi timp, trebuie să fim mai ambiţioşi în ceea ce priveşte rolul nostru în Europa şi în comunitatea trans-atlantică", a conchis Mircea Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici